Postoje restorani u kojima se izvrsno jede, postoje restorani s iznimnim uređenjem, a postoje i oni koje jednostavno posjetite i više nikad ne zaboravite. Cijeli posjet restoranu pretvara se u nezaboravan doživljaj, a oduševi vas toliko toga da ne znate od kuda biste počeli. Mi ćemo početi dolaskom u Kaštil Gospodnetić. Ovaj restoran, odnosno obiteljsko imanje nalazi se u mjestu Dol na otoku Braču.
Cesticom se penjete na vrh brda, a ondje vas čeka plemića kuća iz 16. stoljeća. Na katu kuće nalazi se salon gdje možete vidjeli kako se u Dalmaciji živjelo krajem 19. stoljeća. A izlazak na prostranu terasu dovoljan je da se zaljubite u ovo mjesto.
Kaštil Gospodnetić, skriveni raj na Braču
Pogled s terase puca na dolinu, more, planine i krovove kamenih kućica. Prostrana terasa jednostavno je uređena, vinova loza čini krović nad stolovima, a krase ju i nježne lampice. Udaljite li se par metara od stolova, možete pronaći kokoši, pijetlove, pse i mace kako šeću ili odmaraju.
U plemićkoj kući danas živi već dvanaesta generacija obitelji Gospodnetić. Na obiteljskom imanju preko godine se uzgajaju vinova loza, masline i povrće, a ljeti svoja vrata otvaraju gostima. Bilo da dolazite na romantičnu večeru u dvoje, na večeru s cijelim društvom, ili pak ovdje želite organizirati manje vjenčanje, uvijek ste dobrodošli. Ipak, s obzirom na količinu posla oko imanja i restorana, poželjno je telefonski najaviti i dogovoriti svoj dolazak.
Domaća jela
U domaćim jelima ovdje možete uživati u renesansnoj konobi ili na baroknoj terasi. Za predjela se nudi pašteta od tune, namaz od maslina, domaći kruh, pršut, sir, pita od povrća, tripice i slani inćuni. Za glavna jela pak možete birati između tradicionalnih domaćih jela ili “noninih recepata”.
Izvrsna tradicionalna jela uključuju hobotnicu i janjetinu ispod peke. Hobotnica dolazi pečena s krumpirima i povrćem, a lokalna janjetina s krumpirima. Od noninih specijaliteta u ponudi su tradicionalna pašticada s domaćim njokima, crni rižoto, riba s gradela s krumpirima i povrćem i poznato bračko jelo, janjetina i biži. Tu je i jedna vegetarijanska opcija koja ovisi o dostupnosti namirnica i sezonskog povrća.
U ponudi su i dva odlična domaća deserata, torta od naranča i hrapočuša, tradicionalni kolač iz Dola. Za sve željne vina, tu su dva domaća vina, plavac mali i maraština.
Detalji iz salona iz 19. stoljeća
Nakon večere i druženja, predlažemo da se malim stepenicama uspnete do salona. Onda ćete zateći prizor života kakav se u to vrijeme vodio – kompletan interijer ostao je netaknut i očuvan.
“Sačuvani originalni interijer secesijskog stila dodatna je vrijednost ovog zaštićenog kulturno-povijesnog spomenika.”
Dodatne informacije
Adresa: Dol 13, Brač
Radno vrijeme: pon-sub 14:00-22:00
Instagram: Kaštil Gospodnetić
Web stranica: Agroturizam Kaštil Gospodnetić
Foto: Fabio Šimićev