Karpatka je tradicionalni poljski desert, odnosno torta koja se radi od kora i fine kreme između njih. U najjednostavnijem obliku radi se s kremom od vanilije, pa ima i nadimak “poljska kremšnita”. U ovom, jesenskom izdanju, Karpatku radimo s jabukama, a okusi vanilije, karamele i cimeta učinit će ovaj desert omiljenim među svima kojima ga poslužite!
Kore
- 150 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- Prstohvat soli
- Pola žličice šećera
- 150 g brašna
- 5 jaja
- Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ako nemate dva, priredite jedan, pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.
- Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno od jednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.
- Kad ste završili, tijesto ostavite 10-ak min da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Ja to radim pjenjačom, a možete i mikserom.
- Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Tijesto lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 min u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će ono prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite ju na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.
Krema od jabuka
- 4 jabuke (500g)
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 1 veća žličica cimeta
- 100 ml vode
- 10 g gustina
- Jabuke očistite i ogulite, pa narežite na sitne kockice.
- Ubacite u posudu s maslacem, šećerom i cimetom, pa dinstajte ili ukuhavajte dok jabuke ne omekane.
- Dodajte vodu u kojoj ste lijepo umiješali gustin, pa kuhate dok se sve ne zgusne.
- Ostavite da se krema hladi.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Krema
- 750 ml mlijeka
- 150 g šećera
- Ekstrakt od vanilije po želji
- 2 žumanjka (L)
- 60 g gustina
- 40 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 600 ml mlijeka stavite kuhati s pola šećera. Preostalo mlijeko i šećer dobro izmutite sa žumanjcima. Pa dodajte i oba brašna.
- U tu smjesu dodajte zavrijelo mlijeko, miješajte da ne dobijete grudice. A zatim vratite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Maslac sobne temperature miksate da postane kremast, a zatim ubacujete malo po malo ohlađene kreme i miksate dok ne dobijete lijepu kremu.
Slaganje
- Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje. Vratite obruč od kalupa oko te kore.
- Istresite pripremljenu kremu i poravnajte. Zatim rasporedite ohlađenu kremu od jabuka i poravnajte.
- Na kraju stavite drugu koru, koju možete izrezati na kriške i poslagati, jer vam to olakšava rezanje torte.
- Poslužite tortu posutu šećerom u prahu ili prelivenu s malo karamele. I uživajte u trenutku.
Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran