Karamelizirani luk, prepečeni kruh i topljeni sir: Imamo recept za finu francusku juhu od luka
Karamelizirani luk, prepečeni kruh i topljeni sir: Imamo recept za finu francusku juhu od luka

Karamelizirani luk, prepečeni kruh i topljeni sir: Imamo recept za finu francusku juhu od luka

Ove jeseni sa svih nam strana iskaču recepti za jela s bundevom, pa možemo reći kako vlada čvrsto gastro scenom. Juha od buče, bučine sjemenke, muffini s bundevom ili pak torta od bundeve, sve je iznimno ukusno. No, ako ste se zaželjeli pravog, konkretnog i zasitnog jela na žlicu, ne smijemo zaboraviti vječni klasik, juhu od luka. Francuski specijalitet od nedavno možemo jesti i u Zagrebu, ali ako ste više za kućnu varijantu, ostanite s nama. Imamo vrlo jednostavan recept za zasitnu juhu koja može biti i glavno jelo. Karamelizirani luk, prepečeni kruh i topljeni sir recept su za pravi, jesenski comfort food.

Juha od luka

Sastojci:

  • 80 g maslaca
  • 1,5 kg različitih vrsta luka (ljutika, luk srebrenac, ljubičasti luk)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 grančice majčine dušice
  • 1,8 litara povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje
Za posluživanje:
  • 4 kriške kruha
  • 200 g sira gruyere
Juha od luka

Postupak:

  • Narežite luk na ploške i stavite ih sa strane.
  • U velikom loncu otopite maslac i dodajte malo maslinovog ulja kako maslac ne bi zagorio.
  • Dodajte luk i pirjajte oko 5 minuta dok se ne počne karamelizirati. Potom dodajte sol i šećer te miješajte luk kako bi se ujednačeno skuhao.
  • Pirjajte 50-ak minuta ili dok luk ne omekša i pozlati. Ako počne zagarati na dnu, možete dodati malo vode kako bi se dno deglaziralo i nastaviti pirjati.
  • Nakon pirjanja luk će znatno smanjiti volumen i bit će potpuno karameliziran. Dodajte majčinu dušicu i povrtni temeljac, pustite da prokuha i kuhajte 20 minuta.
  • Posolite i popaprite po želji.
  • U međuvremenu pripremite zapečeni kruh: narežite kriške kruha i pospite ih ribanim sirom gruyere. Zapecite u pećnici dok se sir ne otopi.
  • Poslužite juhu tako da na vrh dodate krišku zapečenog kruha.
Juha od luka
Juha od luka

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori