Karamelizirani luk, prepečeni kruh i topljeni sir: Imamo recept za finu francusku juhu od luka
Ove jeseni sa svih nam strana iskaču recepti za jela s bundevom, pa možemo reći kako vlada čvrsto gastro scenom. Juha od buče, bučine sjemenke, muffini s bundevom ili pak torta od bundeve, sve je iznimno ukusno. No, ako ste se zaželjeli pravog, konkretnog i zasitnog jela na žlicu, ne smijemo zaboraviti vječni klasik, juhu od luka. Francuski specijalitet od nedavno možemo jesti i u Zagrebu, ali ako ste više za kućnu varijantu, ostanite s nama. Imamo vrlo jednostavan recept za zasitnu juhu koja može biti i glavno jelo. Karamelizirani luk, prepečeni kruh i topljeni sir recept su za pravi, jesenski comfort food.
Sastojci:
- 80 g maslaca
- 1,5 kg različitih vrsta luka (ljutika, luk srebrenac, ljubičasti luk)
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 2 grančice majčine dušice
- 1,8 litara povrtnog temeljca
- maslinovo ulje
Za posluživanje:
- 4 kriške kruha
- 200 g sira gruyere
Postupak:
- Narežite luk na ploške i stavite ih sa strane.
- U velikom loncu otopite maslac i dodajte malo maslinovog ulja kako maslac ne bi zagorio.
- Dodajte luk i pirjajte oko 5 minuta dok se ne počne karamelizirati. Potom dodajte sol i šećer te miješajte luk kako bi se ujednačeno skuhao.
- Pirjajte 50-ak minuta ili dok luk ne omekša i pozlati. Ako počne zagarati na dnu, možete dodati malo vode kako bi se dno deglaziralo i nastaviti pirjati.
- Nakon pirjanja luk će znatno smanjiti volumen i bit će potpuno karameliziran. Dodajte majčinu dušicu i povrtni temeljac, pustite da prokuha i kuhajte 20 minuta.
- Posolite i popaprite po želji.
- U međuvremenu pripremite zapečeni kruh: narežite kriške kruha i pospite ih ribanim sirom gruyere. Zapecite u pećnici dok se sir ne otopi.
- Poslužite juhu tako da na vrh dodate krišku zapečenog kruha.
Foto: Zara Home