U utorak 24. svibnja u vinariji Kozlović udružili su se kolege i prijatelji chefovi i vlasnici restorana JRE udruge iz Hrvatske i Slovenije. S početkom u 10 sati, na terasi vinarije Kozlović ruku su pružili kolege chefovi, sommelieri i restaurateri koji žive i rade s jednom vodiljom: Never ending passion – moto je udruge koja pokreće i udružuje ponajbolje chefove diljem svijeta.
Zajedno u vinogradu
Zbog mnogobrojnih obveza nikad do sad se nismo organizirano skupili na jednom mjestu kako bi razmijenili dosadašnja iskustva ali i nešto naučili. Zato smo u utorak odlučili podružiti se kod vinarije Kozlović koji su dugogodišnji partneri udruge JRE-HRVATSKA. Projekt Together in vineyard financiran je i organiziran od strane Hrvatske turističke zajednice, vinarije Kozlović te dviju podružnica udruga JRE-Slovenija & JRE-Hrvatska.
JRE-Malvazija
Udruga JRE-Hrvatska i Kozlović vinarija osim dugogodišnjeg partnerstva razvili su i specijalizirani brand, a to je JRE Malvazija. Počeli su 2015. godine kada je napravljena prva JRE-Malvazija a nastavilo se i dan danas. 2016. godine sagradili su vinograde za JRE obitelj u vinogradima Kozlović, točnije na Santa Luciji odakle dolazi grožđe za specijalizirane edicije JRE-Malvazije. Svaki restoran ima svoj red u vinogradu a svake se godine bira i odlučuje o novogodišnjoj JRE-Malvaziji koja se može pronaći isključivo u restoranima JRE-Hrvatska. Skoro, točnije 1. lipnja, u svim restoranima JRE-Hrvatska, njih 16, moći ćete kušati novu liniju JRE-malvazije koja je iz 2018 godine.
Tradicionalna marenda
Nakon posjete i rada u vinogradu, na terasi vinarije Kozlović goste je dočekala tradicionalna marenda koju su spremili slovenski chefovi iz udruge JRE-Slovenija.
Dva chefa koja su spremala marendu iz udruge JRE-Slovenija su:
* Tomaž Bevčič, Rizibizi
* Jure Tomič, Osterija Debeluh
Rizibizi: Chef Tomaž radio je hladni tiramisu ali drugačiju verziju – od bakalara, pancete, kreme od krumpira i kakaa.
Debeluh: Jure Tomić spremio je rižoto od koprive, pastrve i sira.
Od hrvatskih chefova bili su:
*Vjeko Bašić, Konoba Boba (predsjednik udruge JRE-Hr)
*Luka Goleš & Kelli Nikolac, Draga di Lovrana
*Cyntia Vučaj, Villa Ariston
*Bernard Korak, Korak
*Tea i Stiven Vunić, Konoba Zijavica
*Ivan Badurina, Badi
Kako je uopće krenula priča JRE Malvazije?
Prije 8 godina razvila se ideja o kreiranju posebnog branda – proizvoda – Malvazije u boci koja će biti jedinstvena i ekskluzivna za sve restorane udruge JRE-Hrvatska. U suradnji svih članova udruge i partnera Antonele i Gianfranca Kozlovića, stvorila se ideja o kreaciji jedinstvene butelje koja će se razlikovati od svih drugih Malvazija jer je birana i razvijana od svih članova obitelji JRE-Hrvatska.
KOZLOVIĆ VINARIJA
JRE-HRVATSKA
JRE-SLOVENIJA
HTZ
Foto: Mateja Vrcković