Journal Gastro izbor za srpanj: GOAT! pizzerija ima najbolje tijesto i najkreativnije kombinacije
Svi oni koji veći dio ljeta provode u Zagrebu, znaju i za slatke strane ove “muke”. Osim što grad ostaje poluprazan, pa je potraga za parkingom omiljena svim vozačima, tako gurmani u miru i tišini uživaju u restoranima gdje je inače uvijek gužva. Čekali smo da se Zagreb isprazni kako bismo za naš izbor mjeseca otišli u popularnu GOAT! pizzeriju na Knežiji.
Journal Gastro izbor mjeseca: Srpanj
Od otvorenja pizzerije GOAT! to go prošle su točno dvije godine, a ludnica oko njihovih pizza još uvijek traje. Prvotni boom doživjeli su kada se po medijima počelo pisati kako imaju najbolju pizzu iz dostave, pa se na njihovu pizzu moralo čekati i po 3 sata. Ispred pizzerije danima su bili dugi redovi, a kako nam vlasnici otkrivaju, i dalje gotovo svakodnevno rasprodaju sve pizze koje imaju.
Naime, pizzu rade s tijestom koje prolazi dugu fermentaciju, pa tako imaju određen broj tijesta za pizzu koje mogu napraviti u danu.
Totalno drukčiji od drugih
Vlasnike Maria Šimunovića i Danielu Paškov ulovili smo nekoliko dana prije godišnjeg, pa smo uspjeli sjesti i u miru porazgovarati, naravno uz degustaciju pizza i vina.
“Mi smo malo čudni, malo drugačiji, nama je bitna samo kvaliteta” započinje razgovor Mario. Objašnjava nam kako su njihova tijesta za pizzu drugačija od svih drugih koje smo do sada probali. Pizze su lagane, ne napuhavaju se u trbuhu i ne padaju teško, a jedan od glavnih razloga je iznimno mala količina kvasca u tijestu.
S brašnima u tijestu se vole poigravati, pa tako uz pšenicu kombiniraju i amarant, pir i heljdu. Pitali smo ih dogodi li im se kada da tijesto, odnosno fermentacija, ne uspije, a kažu kako im se to dogodilo dva puta u dvije godine. No, ni tada nisu zatvoreni već rade u manjem opsegu, jer svo tijesto se ne sprema u frižidere u jednoj, već u nekoliko kutija u kojima “odrađuje” po četiri dana. U GOAT-u se rade pizze pala romana koje nisu okrugle već duguljaste, gotovo pravokutne.
Mario je potpuno sam savladao tehnike izrade tijesta i pečenja pizza, ističe kako ga nitko nije podučavao. Voli kuhati, no prije GOAT-a se nikada nije bavio pizzama.
GOAT to go
Ponosno nose status najbolje pizze iz dostave, no, kako im uspijeva da tijesto ostaje hrskavo i nakon vožnje po gradu u kutiji? Odgovor je ponovno u dugoj fermentaciji, ali i u duplom pečenju tijesta – tijesto se prvi put peče na 50%, zatim se hladi, i kasnije ponovno peče. Osim toga i posebno dizajnirane kutije za dostavu imaju nekoliko rupa u kartonu, kako se pizza ne bi uparila već kako bi mogla “disati”.
“Fora u ovim pizzama je što se mogu podgrijavati, 2 minute u pećnici i pizza je kao nova, tijesto se ponovno napuše.” Iako, napominje nam Mario, njihove su pizze odlične čak i hladne.
Daniela i Mario kažu nam kako otprilike 50 % prometa čine dostave, dok 50 % gostiju dolazi k njima u lokal. Iako je prostor vrlo malen, uživanje na terasi uz genijalne zalogaje i fina prirodna vina, uskoro bi moglo postati dostupno većem broju posjetitelja. Žele se širiti, za početak barem imati veću terasu, a na upit o dolasku u centar grada kažu nam kako ih to uopće ne zanima.
Od početka rade u istom sastavu; Mario, Daniela, Luka i Lucija uhodani su toliko da svi mogu odraditi bilo koji dio posla.
Najteža stavka – odabir pizze
Iako su u samom startu odlučili kako u ponudi neće imati više od 10 pizza, ideje samo dolaze, pa raste i broj pizza – u ponudi ih je trenutno čak 25. Mario nam je više puta naglasio kako je najvažnije od svega dobro tijesto. No, moramo priznati da nigdje nismo vidjeli ni toliko zanimljive kombinacije okusa.
Samo neke od (za pizzu neuobičajenih) namirnica koje koriste su dinja, motar, pesto od gorušice, dehidrirani žumanjak, umak od pečenih paprika i vlasi chillija, ružmarin i sezam.
Dok smo čekale da Mario ispeče pizze, Daniela je strastveno pričala o vinima koja imaju u ponudi. Zanimljivo je kako drže isključivo prirodna vina koja nabavljaju od prijatelja iz Nesputanih vina, dok primjerice pivo uopće nemaju u ponudi.
Mi smo teškom mukom odabrale pizze Bella (mozzarella, pršut, rikula, kozji sir, dinja i aceto balsamico krema), Sara (mortadela, mozzarella, ricotta, krema od pistacije i komadići pistacije), Brutal (umak od rajčice, mozzarella, cherry rajčice, čips od pečene slanine, pesto od gorušice, pecorino krema, aceto balsamico krema) i Nono (krema od maslina, mozzarella, feta sir, sušene cherry rajčice, kozji sir, masline, motar).
Čim su pizze stigle na stol, dobili smo upute kojim redoslijedom ih jesti, kako bismo išli od laganijih okusa prema jačima i težima. Najprodavanija pizza im je Brutal koja je i nama apsolutni favorit. Cijene pizza kreću se od 8 do 17 eura.
Dodatne informacije:
Adresa: Papova ulica 6, Zagreb
Radno vrijeme: 13:00-21:00
Instagram: GOAT! to go
Web stranica: GOAT to go
Foto: Martina Movrić