Vjerojatno ste već primijetili kako svakog mjeseca odabiremo jednu gastro destinaciju kojom smo posebno oduševljene i gdje nam je uživanje s društvom poseban gušt. Ponekad su to nova mjesta, a ponekad ona kultna. Journal Gastro izbor mjeseca za rujan pao je na KAI street food bar – opušten lokal zavučen u haustoru, na početku Jurišićeve koji vrvi dobrom energijom, zasigurno već dobro poznat zaljubljenicima u street food. Dok ste u njemu, primijetit ćete da se gosti neprestano izmjenjuju jer je ovo gastro adresa koja se već četiri godine ne zaobilazi!
Brzo jelo, dugo uživanje
KAI je malen prostor sa svega dvadesetak sjedećih mjesta, ali pršti od kreativnih okusa. Otvoren 2020. usred koronakrize, iza njega stoje tri mlada i talentirana chefa – Mihovil Roso, Damir Bajo i Zvonimir Štrk – koji su spojili svoje dugogodišnje iskustvo i stvorili jedinstvenu ponudu koja nadilazi očekivanja klasičnog street fooda. U svakom jelu osjeti se pomno birana kombinacija sastojaka i tehnika i zato mu se rado vraćamo.
Journal Gastro izbor mjeseca: Rujan
Naša gastro avantura u KAI-u započela je s koktelom Summer Negroni. Spoj gina, camparija i vermuta upotpunjen jagodama iz Vrgorca donosi svježu notu ovom klasičnom piću i čini ga idealnim aperitivom. Svidjele su nam se kako su herbalno-gorkaste note spojene sa slatkim jagodama. Negroni nas je savršeno pripremio za ono što slijedi.
Naan tuna bila je naše prvo jelo, i to nas je odmah “kupilo”. Svježa marinirana tuna poslužena na naan pogačici s pico de gallo salsom, aioli wasabijem i furikakeom nudi kreativnu, raskošnu azijsku varijantu pizze koja izaziva oduševljenje na svaki zalogaj. Svako im jutro u lokal stiže svježa tuna, zato dodatno preporučujemo ovo jelo. Lagano je, ali ako pojedete cijelu porciju, bit ćete siti. Kad se zaželimo ljetnih okusa i laganijeg obroka, vratit ćemo mu se…
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Comfort food s karakterom
Sljedeći na redu bio je njihov Chicken Sando, koji zasluženo nosi titulu jednog od najpopularnijih jela. Sočna marinirana pileća prsa u panko mrvicama, slasni katsu umak, dimljeni sir, prženi luk, azijska coleslaw salata i tostirani mliječni kruh stvaraju savršeno izbalansirano jelo. Nešto drugačiji pohanci koji su naprosto savršeni. Uz prženi batat kao prilog, koji je hrskav i izdašan, ovaj sendvič je zaista pun pogodak. Naš je zaključak kako je Chicken Sando jelo koje ćete poželjeti naručivati uvijek iznova – savršeni comfort food s karakterom.
Osim finih jela i koktela, KAI nudi i osvježavajuća pića poput cold brew čaja nazvanog Oliva, koji je kombinacija hibiskusa, cimeta, limuna i pjene od kruške. Pravilo je jednostavno: ako nemate pjenu na nosu, znači da ga niste stvarno probali.
Posljednje jelo koje smo isprobali bili su Bao buns – sporo kuhana junetina koja se topi u ustima, dimljeni sir, kimchi, ukiseljeno povrće i pareno pecivo. Junetina se priprema dugih 8 do 10 sati, a rezultat je njena mekoća i punoća okusa koje je teško zaboraviti. Parena peciva su meka i nježna, idealna za upijanje svih raskošnih umaka.
Za kraj, dočekao nas je jedinstveni ‘tekući desert’. Ovaj slatki koktel, inspiriran Pavlova tortom, s okusima jagode, vanilije i dvije vrste ruma, bogat je, kremast i nevjerojatno aromatičan, te je savršeno zaokružio naše iskustvo.
KAI street food mjesto je koje ne želite zaobići. Osim tri jela koja smo probali, u ponudi imaju još i Katsu vege i Pork tacos. Kratak i sladak jelovnik nudi jela od 13 do 16 eura i prema našem skromnom mišljenju predstavlja good value for money. Ukratko, svojim kreativnim jelima, sjajnim koktelima i opuštenom atmosferom KAI nudi savršeno mjesto za druženje. Jela će vam za stol stići brzo, a uživat ćete dugo.
Dodatne informacije:
Adresa: Jurišićeva ulica 2A, Zagreb
Radno vrijeme: od utorka do subote, od 12 do 21.30 sati
Instagram: @kaistreetfoodbar
Foto: Martina Movrić