Journal gastro izbor mjeseca za travanj: Proljetni meni bistroa Market opet je fantastičan
Journal gastro izbor mjeseca za travanj: Proljetni meni bistroa Market opet je fantastičan

Journal gastro izbor mjeseca za travanj: Proljetni meni bistroa Market opet je fantastičan

Zagrebačka gastro scena vrvi zanimljivim mjestima na kojima se jede odlična hrana. Sva ta mjesta, bilo da se radi o otmjenim restoranima, street foodu, pizzerijama ili bistroima, nastojimo popratiti u našoj rubrici Journal Gastro izbor mjeseca. Ovog puta, kao naš pravi proljetni favorit, nametnu se jedan malen, ali uvijek izvrstan bistro.

U srcu zagrebačkog Donjeg grada, tik uz šušur Dolca, smjestio se Bistro Market, koji se nametnuo kao nezaobilazna adresa ljubitelja domaće, sezonske kuhinje s twistom. Njihov proljetni meni još jednom potvrđuje ono što već dobro znamo. Chef Goran Stanisavljević i njegov tim znaju kako spojiti kreativnost, lokalne, sezonske namirnice i vrhunsku izvedbu u tanjuru.

Journal Gastro izbor mjeseca: Travanj

Market je ovih dana uveo proljetni meni koji donosi bogate okuse, a svoje mjesto su na njemu našle mnogima omiljene namirnice poput šparoga, graška i mente. Na našu sreću, zadržali su ipak i neke klasike bez kojih ručak u Marketu ne bi bio isti!

Proljetne note već od prvih zalogaja

Kao i uvijek, dnevna juha priprema se sa sezonskim namirnicama kupljenima na Dolcu, a mijenja se iz dana u dan. A kako smo već napomenuli, bez nekih klasika ne možemo zamiliti ručak u Marketu. Jedan od njih definitivno je Spring Soparnik! Ovo, prema našem sudu savršeno jelo, zapravo je reinterpretacija dalmatinskog klasika u obliku hrskave spring rolice s kremom od sira. Uz navedeno, serviraju i blago ljutkasti umak na bazi jogurta za svježinu i kick.

Spring Soparnik
Spring Soparnik

Beef tartare s aromatiziranim maslacem i sourdough kruhom postao je neizostavan dio ponude. Sirovi biftek vrhunske kvalitete iz mesnice Zagorac, domaći maslac sa začinskim biljem i sourdough kruh koji sami peku kombinacija je koja uvodi u ono što slijedi s visokim očekivanjima.

Ljubitelji comfort hrane uživat će u novitetu na Marketovom meniju, domaćim njokima punjenima sa sirom. Ovo predjelo ideja je njihovog glavnog kuhara Gorana koji je htio napraviti pravi comfort food moment s njokima koje serviraju uz pašticadu.

Rolani njoki punjeni sirom sa domaćom šalšom
Rolani njoki punjeni sirom sa domaćom šalšom

Za one koji traže nešto laganije, ali mesno, tu je salata s biftekom. Salata sadrži 120 grama bifteka, zelenu salatu, cherry rajčice, listiće grana padana i sezonsko povrće.

Glavna jela: tradicija i inovacija

Market je odavno poznat po svojim rižotima, a novi rižoto s graškom, šparogama i kremom od kozjeg sira još jednom pokazuje zašto. Za sve ljubitelje mesa, ovaj rižoto dolazi i u opciji s dodatnim biftekom.

Svilenkasta tekstura, hrskavi elementi i savršena ravnoteža okusa bili su zaslužni da ovo jelo bude odabir broj jedan većeg dijela Journalove redakcije!

Rižoto od graška, sparga i kreme kozjeg sira
Rižoto od graška, sparga i kreme kozjeg sira
Rižoto od graška, šparoga i kreme kozjeg sira s biftekom
Rižoto od graška, sparga i kreme kozjeg sira s biftekom

Još neka nova jela

Još jedno iznenađenje je otvoreni raviol à la pileći paprikaš, domaći comfort food s vizualnim šarmom.

A kad poželite nešto zaista posebno, sous vide lungić s već ranije spomenutim, genijalnim punjenim njokima i domaćom šalšom bit će vaš favorit!

Otvoreni raviol s pilećim raguom

Klasici u ponudi

Naravno, tu je i već kultna pašticada s junećom koljenicom i domaćim njokima, jelo koje su gosti toliko zavoljeli da ga jednostavno nisu mogli izbaciti iz jelovnika.

Ljubitelji ribe doći će na svoje s fileom dana i Market krumpir salatom, sezonska, svježa riba s Dolca poslužena uz bogatu salatu koja uključuje dehidrirane masline, ukiseljeni luk i sušene rajčice. Orada, tuna ili neka treća riba će biti na tanjuru, dok krumpir salatu dižu na viši nivo s dodacima poput ukiseljenog luka, dehidriranim crnim maslinama, sušenim rajčicama i ukiseljenom mrkvom.

Dnevna jela: Obavezno provjerite što nude taj dan

Što se dnevnih jela tiče, svaki dan u ponudi imaju po jedno ili dva dnevna jela. Od lasagna, faširanaca, variva, tjestenina s Bolognese umakom, crnog rižota, u ponudi su razna jela.

Mi smo imali te sreće da je na dan našeg posjeta Market nudio dva dnevna jela, preukusan crni rižoto i jedno od naših najdražih mesnih jela, lungić stroganoff s palentom!

Slatki kraj

Za desert, ostajemo vjerni provjerenim favoritima. Njihov odličan kremasti tiramisu u čaši je i dalje tu, dok je novi brownie s kremom od agruma i coulisom od šumskog voća pravo čokoladno otkriće s dozom svježine. U Marketu nam kažu da će jedan čokoladni desert uvijek biti na njihovom meniju, pa smo se odlučili probati novi brownie!

Dodatne informacije:

Adresa: Gundulićeva 13, Zagreb

Radno vrijeme: pon-čet 11:30-23:00, pet i sub 11:30-00:00

Instagram: Bistro Market

Foto: Hana Kajari, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori