Ove jeseni odlučili smo vam predstaviti nešto sasvim novo i uzbudljivo čime slavimo kulturu stola! Riječ je o JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWU, lifestyle cooking showu kojeg stvaramo u suradnji s platformom Dva srca i kuhača – i u produkciji spomenute platforme i agencije Alert – a zamislili smo ga kao kulinarsku emisiju koja nudi puno više sadržaja od samog kuhanja.
Teaser ovog cooking showa mogli ste pogledati prošlog tjedna ovdje, a sada je došao trenutak da vam ga napokon predstavimo u cijelosti!
JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOW znači da kuhamo zajedno, pričamo o namirnicama i uvijek nudimo više od same hrane; jela sljubljujemo s vinima, donosimo recepture za dobre koktele, kao i ideje za večere s prijateljima.
Svaka emisija JOURNAL x DVA SRCA I KUHAČA COOKING SHOWA ima svog gosta, a gošća prve epizode je osnivačica Journala Iva Radić. Ona nam u prvoj epizodi otkriva kako radi svoju omiljenu šalšu, a što smo sve još skuhali i smućkali na licu mjesta s Ivom u društvu, pogledajte u videu:
Tramezzini
Tramezzini su talijanski sendviči tipični za dio oko Trsta i Venecije. Jedu se posvuda – od barova do bezinskih pumpi. Radi se o zapravo o prenapunjenom sendviču od bijelog kruha u obliku trokuta. Ključne su tanke šnite u pravilu što jeftinijeg kruha s odrezanom koricom, prerezane u trokut da vidite sastav, zamotane u prozirnu foliju.
TUNA / ARTIČOKE / JAJA
Ovo je tradicionalni talijanski tramezzino kojeg ćete susresti posvuda – u raznim varijacijama.
SASTOJCI:
- 4 kriške kruha za tramezzine
- 200 gr tune iz konzerve (s par kapi friškog limunovog soka i malo papra)
- Malo majoneze
- 2 tvrdo kuhana jaja
- ukiseljene artičoke
POSTUPAK:
Pomiješajte narezana kuhana jaja i majonezu u pastu te namažite jednu šnitu kruha. Tunu ocijedite i pofriškajte s par kapi limunovog soka te malo svježe mljevenog papra pa pomiješajte i dodajte na jaja. Na to posložite artičoke. Preklopite s kriškom kruha. Prepolovite tramezzin po pola po dijagonali kako biste dobili tradicionalan oblik trokuta.
PROSCIUTTO COTTO / STRACCIATELLA / SVJEŽI KRASTAVAC
SASTOJCI:
- 4 kriške kruha za tramezzine
- 6 šnita kuhanu šunku (prosciutto cotto)
- 4 žlice stracciatelle (ima je za kupiti u talijanskim delikatesama – to je zapravo punjenje od burate)
- Svježi krastavac narezan ili nariban na što tanje kriške
POSTUPAK:
Obje kriške kruha namažite straciatellom, na nju debelo poslažite kuhanu šunku te dodajte jedan sloj krastavaca. Preklopite s drugom polovicom kruha.
Spritz
Pića koja se služe za aperitivo obično imaju nizak postotak alkohola i gorkast okus, što znači da se savršeno slažu sa slanim grickalicama. Svatko ima svoj recept za savršeni spritz, a ovo je naša verzija.
SASTOJCI:
- 0,5 dcl mineralne
- 1 dcl Rebuli Prosecco
- 0,4 dcl Aperitivo Spritz
- led
- kriška naranče za ukras
- grančica svježeg timijana
POSTUPAK:
Napunite čašu ledom, dodajte mineralnu, prosecco i Luxardo Aperitivo. Promiješajte. Ukrasite kriškom naranče i grančicom svježeg timijana.
PRO TIP ZA ŠMEKERE:
Mixologisti kažu da se svi kokteli slažu na način da se kreće od najeftinijeg sastojka prema najskupljem.
Salsa od rajčica
SASTOJCI:
- 2 kg rajčice
- 1 kg luka
- 7 glavica češnjaka
- svježi bosiljak
- aceto balsamico
- 2,5 dcl maslinovog ulja
- sol, papar, šećer
- tjestenina po izboru
POSTUPAK:
Rajčice i luk (u ljušturi) prepolovite, a glavicama češnjaka odrežite gornji dio tako da otvorite režnjeve pa poslažete u posudu za pečenje. Dooobro zalijte maslinovim uljem i aceto balsamicom. Posolite i pošećerite po želji. Pecite na 200 supnjeva dobrih pola sata – dok se svo povrće ne razmekša.
Rajčice s kožicom stavite u visoku posudu u kojoj ćete blendati šalšu. Luk očistite od ljuske, a češnjak jednostavno istisnite. Sve dobro izblendajte štapnim mikserom ili ubacite u blender. Začinite po želji svježe mljevenim paprom i svježim bosiljkom.
Tjesteninu skuhajte prema uputama i ubacite u šalšu te dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Poslužite uz naribani parmigiano ili neki drugi tvrdi sir.
Ovu šalšu možete servirati kao gustu juhu, a višak zamrznite pa uvijek imate gotov obrok pri ruci.
Tuna steak u umaku od senfa i meda
SASTOJCI:
- 200 gr odreska od tune
- Svježi vlasac
- 2 limuna
- Senf s medom
- Med
- Maslinovo ulje
- sol, papar
POSTUPAK:
Tunu ispecite na grill tavi. Vrijeme pečenja ovisi o debljini odreska i načinu na koji preferirate jesti tunu. Mi volimo da je rare, odnosno da je sirova iznutra tako da smo ju pekli po 3 minute sa svake strane samo kako bismo ju “zatvorili”. Ako radite na taj način, onda je važno da vam središnji dio tune (onaj koji ostaje sirovi) svakako bude topli. Na tuni se obično na očigled vidi kako se peče (pratite bočne strane), a ako niste sigurni – slobodno ju zarežite na jednom dijelu da provjerite kako izgleda iznutra.
Umak radimo od meda, senfa, limunovog soka, nasjeckanog vlasca, soli i papra. Jasno vam je da su mjere odokativne 😉 Jednostavno probavajte i složite umak po svojem guštu. Prelijte ga po toploj tuni i poslužite.
Salata od koromača i parmezana
SASTOJCI:
- 1 glavica koromača
- Veliki ukiseljeni kapari
- Limunov sok
- Maslinovo ulje
- Parmigiano reggiano
- Cvijet soli
POSTUPAK:
Koromač narežemo na mandolinu da dobijemo tanke, tanke kriške (pazite na prste – vidite da ja imam flaster ;)). Dodamo velike plodove kapara koje narežemo na pola te sok jednog limuna. Dobro izmiješamo salatu i pustimo da odstoji pet minuta. Prije posluživanja naribamo sir parmigiano na duge tanke trakice.
Tuna ceviche
TUNA CEVICHE je idealno party jelo ako volite ćibrati i shareati hranu.
SASTOJCI:
- 200 grama odreska od tune narezanog na kockice
- 1 limun – sok
- 1 limeta – naribana korica i sok
- sitno narezana ljubičasta kapula ili mladi luk
- sol, papar
- cherry rajčice
Po želji još slobodno dodajte:
- Baharat
- Svježi čili
- Svježi đumbir – veličine palca u jednom komadu
POSTUPAK:
Radi se o sirovoj tuni mariniranoj u citrusima koju onda kiseline “termički obrade” tako da zapravo i nije sirova. Limun i limeta su klasični odabir – sok i korica, malo sitno narezane kapule, sol, papar, začini po želji – mi volimo svježi đumbir, baharat i svježi chilli. Slobodno dodajte rajčice, a i avokado je super opcija. Sve dobro pomiješajte. Pustite da odstoji bar pola sata u frižideru prije nego ju poslužite. Ako stavljate đumbir – ostavite ga u jednom komadu pa izvadite prije posluživanja, taman će pustiti svoju aromu, a neće biti prenapadan.
Poslužite samo kao salatu, uz tortilje kao tacose, u listovima zelene salate ako hoćete fresh varijantu – kako vam drago.
Foto: Mateja Vrčković
Video: Kadar22
Produkcija: Alert Advertising