Šarene koktele tradicionalno ispijamo u vrućim ljetnim mjesecima. No, jesensko vrijeme i niže temperature pozivaju nas na aromatičnu verziju napitka koji će nas grijati u prohladnim noćima. Moktel je omiljeno piće koje vole odrasli i djeca. Sezonsko voće i egzotični začini čine ga savršenim aperitivom prije ukusnog ručka ili u poslijepodnevnim satima uz slasni kolač. Šareni moktel poslužite u kristalnim čašama kako bi sve boje došle do izražaja, ukrasite slamčicama i prepustite se užitku okusa. U nastavku donosimo jesenski moktel u tri varijante od kojih će duge hladne večeri biti toplije i veselije.
Šareni moktel koji tjera zimu
Holistički način života svakodnevno okuplja sve veći broj sljedbenika. Lifestyle trendovi sve se više okreću prirodi, nutricionizmu i naglasku na opću brigu o mentalnom i emocionalnom zdravlju. Otvaranje kafića po svjetskim metropolama, specijaliziranih za pripremu moktela, apsolutni su hit u svijetu wellnessa. Šipak, brusnice, naranča i jabuke neizostavan su sastojak koji će moktel učiniti pravom tekućom delicijom s notom jeseni. Moktel je savršeno piće koje ćete lako pripremiti kod kuće, a u njemu će rado uživati djeca i odrasli. Začinite ga cimetom, anisom i đumbirom jer ove arome osim što griju, ubrzavaju metabolizam. Dodajte mineralne vode kako bi dobili vlastitu verziju pjenušca u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti.
Sparkly brusnica
Sastojci:
- 2 šalice svježih brusnica
- 2 žlice sušenih brusnica
- 1/2 šalice svježe cijeđene naranče
- 1/2 žličice cimeta
- 1 šalica vode
- 3 šalice gazirane vode
- 2 žlice meda
Upute:
Brusnice, sok od naranče, cimet, običnu vodu i med miksajte u blenderu te procijedite kroz cjedilo. Filtrirani sok još jednom stavite u blender i pulsirajte kratko. Možete ga držati u staklenci u hladnjaku ako moktel ne poslužujete odmah. Prije posluživanja čašicu za šampanjac do pola napunite sokom, a u ostatak dotočite mineralnu vodu te ubacite sušene brusnice i servirajte hladno.
Vrući apple cider
Sastojci:
- 4 šalice domaćeg soka od jabuke
- 1 žličica klinčića
- 4 štapića cimeta
- 4 zrnca kardamoma
- 2 zvjezde anisa
- 1 žličica naribanog svježeg đumbira
- 1/2 korice limuna
- 1 narezana naranča
Upute:
U lonac stavite sok od jabuke, klinčić, štapiće cimeta, kardamom, anis, đumbir i naribanu koricu limuna. Poklopite i kuhajte 20ak minuta na srednje jakoj vatri, zatim dodajte kolutove naranče i kuhajte još 10ak minuta. Sklonite lonac s vatre, odstranite voće i komadiće začina. Rubove šalica namočite u vodu i uronite u kokosov šećer te ih napunite toplim napitkom i odmah poslužite.
Jesenska sangria
Sastojci:
- 4 velika cjeđena grejpa
- 1.5 šalica smrznutih borovnica
- 1 šalica cjeđene naranče
- 2 šalice vode
- 2 limete
- 2 naranče
- 2 banane
- 1/2 jabuke
Upute:
U blender ubacite šalicu borovnica, sok grejpa, 1 limete i pulsirajte. Premjestite u zdjelu te dodajte preostalo sjeckano voće, ostavite u hladnjaku barem sat vremena. Prije posluživanja rasporedite u kristalne čaše i ukrasite listićima svježe mente.
Foto: Instagram