Jesensko vrijeme kao stvoreno je za aromatične začine i otkrivanje recepata koji hrane dušu i tijelo. Bundeva je jedan od zaštitnih znaka jeseni, a raskoš njezinih boja, oblika i veličine nemoguće je ne primijetiti. O ljekovitim svojstvima bundeve svake jeseni se iznova priča. Bundeva, buča ili tikva kako ju još nazivaju omiljeno je sezonsko povrće i neizostavan sastojak u kuhinji poznatih svjetskih kuhara. S razlogom ju nazivaju ‘kraljicom jeseni’ jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima i uz to se lako kombinira u svim jelima od juhe do deserta. Ne zaboravite na koštice bundeve koje su izvrsne za posipavanje salata, juha, kolača i zdjelica za doručak. Osim što je neizmjerno bogata okusom, bundeva je laka za pripremu. Dugo može stajati pa je odlična tijekom cijele jeseni i zime u pripremi vikend jelovnika ili laganih obroka u tjednu. U nastavku donosimo kompletan jesenski meni sa zdravim i jednostavnim receptima od bundeve.
Bundeva u interijeru i na tanjuru
Časopisi za dizajn interijera u svoja prva jesenska izdanja obavezno uključuju bundevu. Dekoriranje sobnog kuta ili pak kućnog praga najavljuje jesenski ugođaj. Iako postoji preko stotinjak sorta koje su jestive, neke bundeve se uzgajaju isključivo u dekorativne svrhe. Ponuda bundeva na tržnicama i u supermarketima uglavnom se sastoji od Butternut, Hokaido i Kabocha sorte.
Butternut sortu lako ćete prepoznati po izduženom, kruškolikom obliku. Kora joj je tanka pa se lako guli iako je i kora jestiva. Narančasto meso je slatko i kremasto, pa se najviše koristi za juhe, džemove i deserte. Hokaido bundeva porijeklom je iz Japana, pa se još naziva i japanska tikva. Kora joj je primjetno deblja, intenzivne narančasto – crvene boje. Okus joj je aromatičan i kestenjast te ju smatraju najboljom i najukusnijom sortom. Odlično je što može dugo stajati, a time poprima još bolji okus, te se udio hranjivih tvari povećava. Kabocha tikva potječe iz Kambodže. Kora je tanka i jestiva, intenzivne zelene boje, a blagi okus i miris asociraju na lubenicu. Primjena joj je razna; od namaza, nabujaka, pudinga i sokova do zamjene za pečeni krumpir.
PREDJELO
Aromatični namaz od Kaboche
Sastojci:
- 1 Kabocha bundeva
- 1 konzerva slanutka
- 1 žlica tahinija
- 1 limunov sok
- 2 žlice milerama
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica kumina, 1/2 žličice chili papričice, sol i papar po želji
Upute:
Ogulite bundevu, prepolovite ju, utrljajte maslinovog ulja i sol te stavite peći na 180 stupnjeva sat vremena. U multipraktiku izmiksajte bundevu, dodajte slanutak i ostale sastojke. Pulsirajte do željene teksture. Poslužite u zdjelici sa sjeckanom mrkvom, svježim krastavcima i krekerima.
JUHA
Kremasta juha od Hokaido buče
Sastojci:
- 1 Hokaido buča
- 3 mlada krumpira
- 1 veći žuti luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 velike mrkve
- 1 povrtna kocka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice bučinih sjemenki
- 1 žlica curry u prahu, 1 žlica kurkume, 1 žličica cimeta, 2 žličice korijandera, 1/2 žličice đumbira, 1/2 žličice muškatnog oraščića, sol i papar po želji
* * dodatak: šalica mlijeka po izboru ili kokosove kreme za kremastiju teksturu
Upute:
Na laganoj vatri prodinstajte luk i češnjak na maslinovom ulju. Ogulite bundevu, krumpir te nasjeckajte na komadiće. U lonac dodajte povrće i začine, umrvite povrtnu kocku te zalijte 1l vruće vode. Poklopite na 20ak minuta, povremeno promiješajte. Maknite s vatre te štapnim mikserom usitnite do željene teksture, ako želite u ovoj fazi umiješajte mlijeko ili kokosovu kremu te vratite još 10ak minuta na minimalnu vatru. Poslužite posipano svježim paprom i bučinim sjemenkama.
SALATA (prilog)
Butternut squash kus-kus salata
Sastojci:
- 1 Butternut bundeva
- 200g rukole
- 300g kus-kusa
- 100g feta sira
- 2 žlice meda
Dressing:
- 100g maslinovog ulja
- 1 žlica senfa
- 1 sok limuna
- 3 žlice sjeckane svježe kadulje
- sol i papar
Upute:
Kus-kus pripremite tako da ga stavite u lonac i prelijete s dvostrukom količinom kipuće vode (600ml). U vodu dodajte malo soli i par kapi maslinovog ulja. Pustite da upije vodu te pažljivo promiješajte vilicom. Pustite da se ohladi, prebacite na veliki ovalni tanjur (na kojem ćete kasnije poslužiti salatu) te stavite u hladnjak na barem sat vremena. Ogulite bundevu, nasijecite na kocke te skuhajte 20ak minuta u vodi dok ne omekša Pustite da se ohladi te ju stavite u hladnjak na sat vremena. Izvadite kus-kus i bundevu nakon hlađenja, promiješajte ga vilicom da se zrna razdvoje i tekstura bude rahla. Dodajte rukolu, bundevu i sve lagano promiješajte. Prelijte dressingom te ponovno izmiješajte. Za kraj rukama nadrobite feta sir te posipajte medom.
GLAVNO JELO
Punjena Hokaido bundeva
Sastojci:
- 1 Hokaido buča
- 250g mljevenog junećeg mesa
- 1 žuti luk
- 3 češnja češnjaka
- 100g arborio riže sitnog zrna
- 2 sitno sjeckane rajčice
- šaka sjeckanog peršina
- 1 povrtna kocka
- 1 žličica cimeta, 1 žličica kurkume, 1/3 žličice chili papričice, sol i papar po želji
** dodatak: mileram za posluživanje
Upute:
Bundevu operite te odrežite gornji dio kako bi dobili ‘poklopac’. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Žlicom izdubite meso, pazite da ostavite barem 2cm debljine. Meso prodinstajte s lukom, češnjakom i začinima. Dodajte naribano meso bundeve koje ste izvadili. Rižu dobro isperite i skuhajte na pola u vodi s povrtnom kockom. Dodajte u meso te umiješajte rajčicu. Napunite buču, prekrijte ju aluminijskom folijom te pecite sat vremena na 180 stupnjeva. Pred kraj skinite foliju i ostavite još 10ak minuta da se zapeče. Poslužite s mileramom po želji.
DESERTI
Cheesecake od bundeve
Korica:
- 1 paket Digestive keksa (manji)
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica meda
- 5 žlica kokosovog ulja
Krema:
- 1 Philadelphia sirni namaz
- 250g mascarpone sir
- 1/2 Butternut buče
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakt vanilije
Upute:
Bundevu ogulite i nasjeckajte te skuhajte u vodi dok ne omekša. Dobro ju procijedite te izmiksajte štapnim mikserom da dobijete puree. Stavite u hladnjak na pola sata da se stisne. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kekse usitnite u blenderu, dodajte cimet te u zdjeli umiješajte med i kokosovo ulje. Tekstura mora biti srednje suha, a ipak dovoljno ‘masna’ da se povezuje. Utisnite koricu u kalup te pecite 10ak minuta. U zdjeli izmiješajte ohlađeni puree bundeve s ostalim sastojcima za kremu, prelijte preko korice i pecite dodatnih 40 minuta na 180 stupnjeva.
Bundeva u čaši
Sastojci:
- 1 Hokaido bundeva
- 4 žlice med
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 1 žlica cimeta
- Alpro jogurt vanilija ili kokos (po izboru: mileram ili grčki jogurt)
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ogulite buču i izvadite koštice. Narežite ju na kockice, posipajte cimetom te posložite na papir za pečenje. Stavite u pećnicu dok ne omekša, otprilike 40 minuta do zlatne, karamelizirane boje. Zadnjih 10 minuta posipajte ju medom i bademima. Poslužite u staklenim čašicama ili zdjelicama, prelijte jogurtom i dodatnim posipom badema.
Foto: Instagram