Okusi jeseni toliko su bogati i aromatični da sve kombinacije u kojima dolaze prava su rapsodija užitka. Opuštanje uz krišku torte s jesenskim čarolijama pretvara svaki zalogaj u omiljeni ritual. Bilo da započnemo jutro uz slatke zalogaje domaćih kolača natopljenima okusima jeseni ili si priuštimo poslijepodne u znaku krušaka, badema, šljiva začinjenih cimetom i anisom, bilo koje doba dana je idealno za predah u jesenske slastice. Sočni i zreli plodovi jesenskog sezonskog voća uljepšat će nam vrijeme provedeno pored pećnice, a cijelom kućom će se proširiti ugodan i opojan slatkasti miris jeseni.
Kako bi vam uljepšali vrijeme vikenda donosimo dva slasna recepta koji u sebi nose istinsku jesen. Jedna je čokoladna i sočna koja u sebi nosi slatkoću i kremastu teksturu šljiva dok je druga torta blagog okusa obogaćena kruškama s neodoljivim bademima koji se savršeno slažu sa svakom kombinacijom doneseći profinjenost i eleganciju.
Odaberite idealan recept za sebe i svoje društvo i uživajte u slasnim zalogajima jesenskih torti.
Čokoladna torta sa šljivama
Kora
- pola šalice šećera
- 2 jajeta
- 50g brašna
- žličica soli
Krema
- šalica vode
- šalica šećera
- 100g šljiva (bez koštica)
- 3 bjelanjka
- 180g mliječne čokolade
- 30g maslaca
- 2.5dcl slatkog vrhnja
Preljev
- 70g mliječne čokolade
- 10g maslaca
Torta od krušaka s bademima
- 3 kruške
- 1 čaša soka od kruške
- 1 šalica džema od marelica
- 1 žlica brašna
Biskvit
- 1,5 šalica mljevenih badema
- 1 šalica rižinog brašna
- ½ šalice pirovog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ¾ šalice agavinog sirupa
- 1 vanilin šećer
- ¾ šalice rižina mlijeka
- ½ šalice ulja
- ½ šalice nasjeckanih badema
Kruške koje ste prethodno ogulili i uklonili im koštice ubacite u lončić i zagrijte u soku. Nakon što prokuhaju, držite ih na štednjaku oko 5 minuta. Kruške izvadite iz soka i malo ocijedite, a preostaloj tekućini dodajte džem. Brašno otopite u malo vode i ulijte u lonac dok se brašno ne rastopi. Dvije žlice smjese nanesite na kruške i cijele ih prekrijte ovom mješavinom. Ostatak smjese ostavite za posluživanje.
U zagrijanu pećnicu na 180°C. Suhe sastojke zajedno promiješajte i miksajte. U drugoj posudi miješajte sirup, ulje, vanilin šećer i mlijeko. Potom sljubite obje smjese.
Nauljite kalup za tortu, prekrijte papirom za pečenje pa na njega složite kruške i prelijte smjesom za biskvit. Pecite četrdesetak minuta. Neka kolač odstoji desetak minuta pa prelijte preljevom koji ste prethodno odvojili. Sve pospite bademima i uživajte u ovim neodoljivim okusima jeseni.
Foto: Instagram, Unsplash