Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim obrocima koji ne zahtijevaju puno vremena u kuhinji. Tjestenina, sa svojom beskonačnom prilagodljivošću, savršeno se uklapa u ovu kategoriju. Bilo da tražite nešto brzo za ručak nakon dana provedenog na plaži ili večeru koja će impresionirati vaše prijatelje, imamo za vas nekoliko jednostavnih recepata koji će vas oduševiti. Otkrijte kako možete iskoristiti svježe sezonske sastojke i u nekoliko koraka pripremiti ukusne tjestenine koje će zadovoljiti sve ukuse. Pripremite vilice i krenimo u ovu kulinarsku avanturu.
Pasta carbonara
Sastojci:
- 220 g špageta
- 25 g pancete narezane na male kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 jaja
- 50 g parmezana (ili pecorina)
- crni papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, prema uputama na pakiranju. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi i prži pancetu nekoliko minuta, dok ne postane hrskava. U zdjeli lagano umuti jaja s naribanim sirom i paprom. Kad je tjestenina gotova, ocijedite ju, dodajte u tavu s pancetom te dobro promiješajte. Maknite ju s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte smjesu jaja i sira. Sve dobro promiješajte i odmah poslužite.
Pasta amatriciana
- 400 g špageta ili penne
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 ljuta papričica
- 250 g slanine
- 500 g mini rajčica
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- origano
- parmezan
Na maslinovom ulju propržite luk i ljutu papričicu koje ste prethodno sitno nasjeckali. Slaninu također narežite na male kocke, usitnite češnjak pa ih dodajte luku i papričici i lagano miješajte dok slanina ne dobije zlatnu boju. Prepolovite mini rajčice i ubacite ostalim sastojcima. Paralelno skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite ih i promiješajte s ostalim sastojcima pa dodajte začine. Na kraju pospite parmezanom.
Tjestenina sa šalšom
- 400 g špageta
- 2 rajčice
- 4 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 mala žličica šećera
- sol
- papar
- peršin
- bosiljak
- maslinovo ulje
Na zagrijanom maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i dodajte mu rajčicu narezanu na kocke. Posolite, popaprite i obogatite usitnjenim češnjakom. Miješajte na laganoj vatri pa na kraju dodajte peršin i bosiljak. Kako bi masa bila gusta i ujednačena promiješajte je štapnim mikserom. Skuhane špagete u slanoj vodi ocijedite i dodajte šalši. Pospite parmezanom.
Tjestenina s čilijem i češnjakom
Sastojci:
• češnjak
• maslinovo ulje
• zdrobljeni čili
• sol
• špagete
• parmezan
Priprema:
Ogulite i pirjajte češnjak na maslinovom ulju, pazeći da ne zagori. Zdrobite i dodajte čili pahuljice. Pirjajte još nekoliko minuta. Zakuhajte lonac vode, posolite. Špagete kuhajte 9 minuta. Ocijedite i prelijte aromatiziranim uljem. Dodajte parmezan, poslužite i uživajte u ovom brzom jelu.
Cacio e pepe
Sastojci:
- 160 g špageta (po mogućnosti debljih)
- 100 Pecorino Romano sira
- 20 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- crni papar
Priprema:
Skuhajte špagete u većoj količini blago posoljene ključale vode. U međuvremenu, u zdjelu dodajte naribani poluzreli Pecorino s žličicom crnog papra i dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U zdjelu dodajte čašu vode u kojoj se kuhala tjestenina i pustite da se sir otopi i dobije kremastu teksturu. Ocijedite tjesteninu kada se skuha „al dente“ i ostavite malo vode u kojoj se kuhala. Dobro promiješajte tjesteninu u zdjeli dok se ne sjedini sa sosom. Poslužite uz dodatak crnog papra.
Foto: iStock, Unsplash, Instagram (@gabriellecaunesil)