
Ljetne susrete je gotovo nemoguće zamisliti bez osvježavajućih i ukusnih delicija. Voćni kolači s laganim kremama tako dobro pristaju opuštajućoj atmosferi ljetnih praznika. Svježe voće iz vrta ili s tržnice još je bolje unutar sočnih deserata koji nam u sekundi poprave raspoloženje i energiju. Nije važno kakvo je vrijeme, ljetna kiša, žega ili ugodni povjetarac, kriška omiljenog ljetnog kolača uvijek je dobro došao ritual. S obzirom da je ispred nas vikend koji ćemo sigurno provesti u dobrom društvu, donosimo nekoliko recepata za deserte koji će prijati svima.
Tart s breskvama i bademima
- 300g brašna
- 100g šećera
- malo soli
- 1 žumanjak
- 200g maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 5 bresaka
- 2 pudinga od vanilije
- 250 ml soka od breskve
- 2 žlice šećera
- šalica badema u listićima
Zamijesite tijesto od brašna, šećera, soli, žumanjka, maslaca i vrhnja. Stavite ga u hladnjak na pola sata. Breskve ogulite i nasjeckajte na sitne komade. Skuhajte puding u soku od bresaka i dodajte malo šećera. Razvucite tijesto u protvanu i na njega naslažite kremu od pudinga i breskve. Na vrh pospite bademe u listićima. Pecite na 180 stupnjeva četrdesetak minuta.
Cheesecake od limete
- 200g keksa
- 80 g maslaca
- 500g kremastog sira
- 150g milerama
- 1 žlica gustina
- sok od jedne limete
- naribana korica od dvije limete
- 100g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- još 400g milerama (za drugu kremu)
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- žlica soka od limete
Pomišajte naribane kekse i istopljeni maslac. Smjesu složite u kalup i stavite u hladnjak na 15 minuta. Za to vrijeme pomiješajte 150g milerama sa sokom od limete, izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa još umiješajte i gustin. Naribajte koricu limete i pomiješajte. Izlijte kremu na podlogu pa sve zajedno zapecite na 170 stupnjeva 40 minuta. Pripremite drugu kremu od milerama, šećera u prahu i limete pa sve prelijete preko zapečenog kolača i stavite u hladnjak na 4 sata.
Domaći sladoled od kupina
- šalica grčkog jogurta
- pola šalice mlijeka ili slatkog vrhnja
- 1 šalica kupina
- žlica meda
Jogurt, mlijeko (slatko vrhnje) i med izmiksajte i na kraju dodajte kupine. Smjesu sipajte u kalupe za sladoled, a možete im dodati i štapiće. Zamrznite ih tijekom noći i uživajte u osvježavajućem i kremastom domaćem sladoledu.
Foto: Instagram