Ana Roš, jedna od najboljih chefica svijeta, otvara prvi restoran u Hrvatskoj. Evo detalja
Ana Roš, jedna od najboljih chefica svijeta, otvara prvi restoran u Hrvatskoj. Evo detalja

Ana Roš, jedna od najboljih chefica svijeta, otvara prvi restoran u Hrvatskoj. Evo detalja

Kada trostruka Michelinova chefica nešto odluči to ne može proći nezapaženo. Ana Roš, kulinarska ikona iz Slovenije, čije su ideje i okusi od Kobarida do Ljubljane podigli standarde bistronomije, uskoro stiže i na našu obalu. I to u Poreč.

S ponosom najavljujem da će moj restoran young dininga, JAZ by Ana Roš, krajem ove godine otvoriti svoju lokaciju u Poreču, u Hrvatskoj, napisala je Ana u objavi na Instagramu koja je odmah izazvala oduševljenje.

Otvorenje je najavljeno za prosinac, a ako je suditi po ljubljanskoj verziji ovog restorana, on će spajati opuštenu atmosferu, vibrantnu glazbu, dobre koktele i, naravno, fantastičnu hranu. Riječ je o interpretaciji njezinog već poznatog koncepta iz Ljubljane, gdje je restoran JAZ u vrlo kratkom roku postao nezaobilazna gastro adresa i za domaće i za goste iz Hrvatske, posebno iz Zagreba.

Zaljubljena u Istru

Poreč se čini kao prirodan sljedeći korak. Ljetne praznike sam provodila u Istri. Tlo, more, sastojci – oblikovali su mene i moju kuhinju jednako kao tržnice Ljubljane i planine doline Soče, napisala je Ana. Već vidim tu sliku: sunce, tanjur na kojem je najsvježija riba koju je pripremio naš tim. Mjesto za jesti, piti, ostati još malo. I onda još malo. I još malo. Mjesto koje se zove JAZ.

Restoran će biti smješten na samoj rivi, u reprezentativnom prostoru blizu poznatih porečkih restorana Divino i Sv. Nikola. Partner na projektu bit će domaća hotelska grupacija Valamar, čiji su predstavnici posjetili ljubljanski JAZ, kušali jelovnik i odlučili da upravo to žele prenijeti u Istru.

Emotivni i kulinarski korijeni

JAZ u Ljubljani već je poznat po zanimljivim kombinacijama poput kamenica s čilijem i borovim uljem ili parmigiane s maslacem od kikirikija i crnim češnjakom, a istarska verzija, vjerujemo, dodat će tome lokalni šarm i okuse.

Osim kao gastro iskorak, ovaj projekt je i osobni povratak Ane Roš u regiju u kojoj, kako sama kaže, ima duboke korijene, i emotivne i kulinarske. Moj otac u Istri godišnje proizvede tonu rajčice. To je moj svijet, moje djetinjstvo. Pašta s tom šalšom… to je sve što mi treba, rekla je svojedobno u intervjuu za Journal.hr povodom otvorenja JAZ-a u Ljubljani.

I dok Poreč polako, ali sigurno prerasta u ozbiljnu gastro destinaciju, dolazak Ane Roš svakako će dodatno učvrstiti tu poziciju. A mi već sada brojimo dane do prosinca.

Foto: Instagram (@hisafranko, @jazbyanaros)

Učitati još
Zatvori