Kada bi se popularne japanske palačinke morale opisati jednom riječju, to bi definitivno bio epitet fluffy. Mekane i prozračne, one se upravo po tome razlikuju od američkih ili tradicionalnih, odnosno domaćih palačinki. Za razliku od klasičnih, japanska varijanta zahtjeva nešto dužu pripremu ali upotrebu iste količine sastojaka. A dojam će biti još bolji kada ih poslužite s homemade preljevom od brusnica, kao i malo grčkog jogurta.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sastojci
01. Preljev od brusnica
- 200 g svježih brusnica
- 150 ml vode
- 50 g šećera
- ekstrakt vanilije
- korica pola naranče
- cimet
02. Tijesto za palačinke
- 2 jaja
- 20 ml mlijeka
- 30 g brašna
- 25 g šećera
- ekstrakt vanilije
Priprema
Nakon što ste oprali brusnice, sjedinite ih u loncu sa šećerom, ekstraktom vanilije, cimetom i koricom naranče. Dodajte vodu i kuhajte sve dok ne nastane smjesa nalik na džem.
Pripremu tijesta za palačinke započnite tako što ćete odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Sa žumanjcima umutite mlijeko i ekstrakt vanilije, i potom postepeno krenite s dodavanjem brašna. Miješajte sve dok ne nastane ujednačena smjesa. Bjelanjke umutite koristeći mikser sve dok ne nastane pjena, odnosno snijeg, i zatim dodajte šećer. Nakon što ste sav šećer iskoristili, pojačajte ubrzanje miksera i ugasite ga kada smjesa postane čvrsta. Dodajte jednu trećinu bjelanjaka u mješavinu sa žumanjcima. Koristeći gumenu špatulu sjedinite dvije smjese, a potom dodajte ostatak bjelanjaka i ponovo ih sjedinite s ostatkom mješavine za tijesto.
Nakon što se tava zagrijala na laganoj vatri, namažite je uljem i obrišite višak. Napravite dvije do tri palačinke tako što ćete zahvatiti tijesto običnom ili žlicom za sladoled. Pokrijte tavu poklopcem i ostavite palačinke da se peku 7-8 minuta, odnosno dok donja strana ne porumeni. Nakon toga, okrenite ih i pecite još oko 5 minuta dok se u potpunosti ne ispeku. Ipak, obratite pažnju na to da ne zagore. Poslužite ih s preljevom od brusnica i (po želji) malo grčkog jogurta.
Tekst je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Unsplash, Instagram (@soulfood.bysara)