Probali smo njen banana bread i quiche koji nam ne izlaze iz glave. Doznajte i vi tko je Jana
Probali smo njen banana bread i quiche koji nam ne izlaze iz glave. Doznajte i vi tko je Jana

Probali smo njen banana bread i quiche koji nam ne izlaze iz glave. Doznajte i vi tko je Jana

Jana Marinković, 27-godišnja Zagrepčanka, početkom ove godine odlučila je da više neće raditi ono što zapravo ne voli i čekati da sat otkuca 17 h kako bi ostavila posao iza sebe i posvetila se kuhanju i pečenju. Svoju je strast pretvorila u posao i odnedavno njene proizvode, poput banana breada i quichea, možete pronaći u trgovinama Mrkvica u Zagrebu. Isprobali smo ih, oduševili se okusima i poželjeli pobliže upoznati Janu koja ih izrađuje.

Janica kuha_Sanja Jagatić
Janica kuha_Sanja Jagatić

Kad strast postane posao

  • Iz financija u kulinarstvo – kako je izgledala ta transformacija i što te motiviralo na prvi korak?

Taj korak svakako nije došao preko noći. Rano sam krenula raditi, već na drugoj godini faksa. Nikada me moji roditelji nisu pritiskali kojim smjerom da idem, ali iz trenutne perspektive imam osjećaj da sam išla nekim već utabanim putem bez previše preispitivanja kamo točno. I tako se nađeš na faksu, kreneš raditi u struci i jedno krene za drugim. Za čaš prođu godine i shvatiš da radiš u korporaciji gdje se uopće ne pronalaziš. Oduvijek sam maštala da ću raditi nešto što i sama živim, a Janicu živim u punom smislu. Krenula sam kuhati od malih nogu gledajući svoju mamu, ali u to vrijeme je kuhanje bilo nekako drugačije. Nije postojalo toliko dučanćića gdje se može kupiti domaća i organska hrana, nije bilo te navike odlaska na plac već se kupovalo na veliko sa naglaskom na jeftinije i praktičnije.

U srednjoj školi dobila sam mononukleozu i tada sam jako morala prilagoditi prehranu, izbaciti sve masno, slatko i prerađeno. Sjećam se mame kako je tražila pekmez bez šećera da mi napravi zdrave palačinke jer je to oduvijek bio moj guilty pleasure. Tada sam se aktivno uključila u traženje zdravijih alternativa namirnica ta počela sama ići na plac, Mrkvice i Veronike koje su se polako krenule otvarati. I tu kreće najveća inspiracija, kada sam krećeš nabavljati svoju sirovinu, vidiš to šarenilo boja na placu i pratiš što se jede u koje godišnje doba.

Janica kuha_Sanja Jagatić (13)

Zvuči jednostavno, ali…

  • Koliko je bilo izazovno ući u svijet ugostiteljstva i otvoriti vlastitu tvrtku? Što si sve morala naučiti i s kakvim se preprekama suočila?

Mislim da sam u pola godine pokretanja firme naučila više nego sve godine provedene radeći u financijama. Kada radiš u korporaciji dio si sustava i svaka firma ima svoja pravila po kojima funkcioniraš, svojevrstan okvir izvan kojeg ne možeš otići. Kada postaneš sam svoj majstor svaki dan naiđeš na jednu novu prepreku, maksimalno izlaziš iz svoje komfor zone, ali uvijek nađeš nekoga tko želi pomoći, i to jako znači. Neovisno o tome što doista nisam imala nikoga tko se bavi ugostiteljstvom, krenula sam kucati od vrata do vrata i tako dolazila do korisnih savjeta i učila u toku.

Raditi s hranom jako je izazovno i mogu reći da nisam imala pojma koliko uvjeta i dozvola moraš imati da isporučiš primjerice jedan banana bread. A zvuči tako jednostavno.

Janica kuha_Sanja Jagatić

Janica kuha

  • Je li bilo nekog trenutka koji te posebno potaknuo da se posvetiš kulinarstvu i pokreneš vlastiti brand? 

Je. Tada sam se taman odselila od roditelja i promijenila sam svoj “day time” job u korporaciji gdje sam vrlo brzo vidjela da se ne pronalazim. Tada sam doslovno “živjela” na svom quicheu, banana breadu i granoli jer su bili fini, a nutritivno vrijedni i praktični obroci za ponijeti. Jela sam ih za doručak, ručak, snack i večeru. Počela sam ih dijeliti s ljudima oko sebe i svima se jako svidjelo, a moj banana bread proglasili su “najsočnijim” kojeg su probali. Tako sam jednog nedjeljnog jutra došla na kavicu u jedan novootvoreni kafić na Trešnjevci i pričala s vlasnikom kako radim dobar banana bread te pitala želi li probati. Na moje iznenađenje tada, prihvatio je i odlučio ga je prodavati. I tada sam zapravo krenula sanjariti o pokretanju svoje firme i Janica branda.

Mislim da je poanta u svemu što radiš brzo djelovati, barem onoliko koliko je u tvojim rukama. U suprotnom, vrijeme često pregazi naše želje i planove.

Janica kuha_Sanja Jagatić
Janica kuha_Sanja Jagatić

Balans kao filozofija

  • Tvoj Janica kuha Instagram profil ima prepoznatljiv, opušten ton i dijeli zdrave, a ukusne recepte. Koja je tvoja filozofija prema hrani i zdravim alternativama?

Instagram profil sam kreirala prije osnutka Janice kao brenda. Zapravo je nastao na nagovor mojih prijateljica da sve na jednom mjestu mogu pratiti što se fino kuha. I dalje je to vrlo mala zajednica, ali uvijek volim reći da mi je draže da je mala, ali kvalitetna i iskrena. Moj profil mi je mjesto gdje mogu podijeliti proizvode koje koristim, ljude i mjesta od kojih kupujem, reći preporuku dobrog restorana, stavljati svoje recepte, a istovremeno promovirati i Janicu kao brend.

Moja je najveća filozofija balans, jesti svjesno i zdravo većinu vremena, a ponekad si priuštiti i koju čašicu pjenušca, palačinku i paštu (moje presveto trojstvo). Tih 20 % je za dušu.

Janica kuha_Sanja Jagatić

Bez grižnje savjesti

  • Postoji li neki poseban razlog zašto si odabrala veganske i zdrave sastojke za banana kruh i druge proizvode?

Banana kruh je zapravo sasvim slučajno ispao veganski, napravila sam mali milijun verzija i ta je ispala najsočnija, a istovremeno zdrava i nutritivna. Oduvijek sam voljela jesti slatko i vodila sam se mišlju zašto bi slatko moralo biti nezdravo, zašto ne kreirati nešto što možemo jesti u bilo koje doba dana bez imalo grižnje savjesti. Osim toga, nikad nisam voljela bacati hranu, a svi znamo kako nam se zna potkrasti nekoliko točkastih banana koje najčešće završe u smeću. Zapravo su prava blagodat jer upravo one daju prirodni zaslađivač mom banana kruhu uz dodatak vrlo malo kokosovog šećera.

Janica kuha_Sanja Jagatić

Healthy snacking through life

  • Tvoj brand promovira uživanje u hrani, ali na zdraviji način. Kako balansiraš između ukusne hrane i zdravih sastojaka? Možeš li podijeliti neki svoj trik ili savjet?

Moje glavno načelo je healthy snacking through life što je zapravo i slogan moga branda. Volim jesti svjesno, polako i uživati u tome što jedem, bio to običan ručak preko tjedna ili večera vikendom. Možda ne biste vjerovali, ali nemam aplikacije za dostavu i nikada nisam naručila ništa osim sushija. Volim dijeliti hranu i jesti u društvu. Za mene hrana nije samo sredstvo da preživim već način života gdje živim po svojim principima.

Glavni savjet je ne izbacivati (osim iz zdravstvenih razloga) već ne jesti procesiranu industrijsku hranu jer za svaku od tih namirnica postoji bolji i najčešće puno finiji i zdraviji izbor. Sklonite mobitel dok jedete i uživajte u tih pola sata vremena za sebe.

Janica kuha_Sanja Jagatić

Planovi za budućnost

  • Što možemo očekivati u budućnosti od branda Janica kuha? Imaš li u planu nove recepte ili proizvode koji bi uskoro mogli doći na police trgovina?

Od kada je Janica postala moj full time job, svaki je dan nova prilika i doista to mislim. S jedne strane tu je Instagram gdje objavljujem recepte neplanirano već inspirativno kako kuham za sebe, svoju obitelj i prijatelje koje jako volim ugošćavati. S druge strane, tu je Janica kao brand proizvoda koju želim dalje razvijati, a u planu su i novi proizvodi vjerojatnije početkom sljedeće godine, a uskoro ćemo imati i slatke ambalaže gdje će ljudima biti puno jednostavnije kupiti proizvod i konzumirati ga u to-go varijanti.

  • I za kraj, koji je tvoj osobni omiljeni proizvod ili recept koji si kreirala i zašto?

Moj najdraži proizvod kojeg jedem svaki dan, a još nije u prodaji, je moja granola, Miss G. Na tržištu postoji milijun vrsta žitarica, ali ja doista nisam uspjela naći niti jednu koja meni odgovara pa sam ovu kreirala prvotno za sebe. Da zadovolji moju jutarnju želju za slatkim doručkom tu je čisti javorov sirup, a u kombinaciji sa zobi, orašidima i kakaom daje mi energiju koja mi je potrebna za početak dana. Taj doručak je doslovno moja opsesija i kombiniram ju s grčkim jogurtom i sezonskim voćem.

Smatram da je doručak oličje toga kako će vam dan izgledati i da tada posebno trebamo dati pažnju našem tijelu i osvijestiti što je prva stvar koju u njega unosimo. Za sada u mojoj granoli uživaju moji najbliži, a nadam se da će uskoro biti dostupna svima.

Učitati još
Zatvori