Jagode na sto načina: Kolači i deserti s omiljenim bobičastim voćem

Jagode na sto načina: Kolači i deserti s
omiljenim bobičastim voćem

Jagode su mnogima omiljeno bobičasto voće. Obožavamo ih jesti svježe, oprane, sa ili bez šećera, sa ili bez šlaga… Sezona jagoda započinje u svibnju, a zahvaljujući modernim metodama uzgoja u njima možemo uživati gotovo cijelo ljeto. Vrhunac sezone jagoda je u lipnju pa imate još vremena uživati u ovom ukusnom i sočnom voću.

Jagode su i omiljeni sastojak mnogih deserata, kolača i torti kojima daju svježinu idealnu za tople i vruće dane. Kroz svibanj smo vam donijeli više recepata za razne slastice u kojima jagode imaju glavnu ulogu pa smo ih sada odlučili sve okupiti na jednom mjestu. Nedjelja je idealna za pečenje kolača i uživanje u slatkim zalogajima pa u nastavku pronađite svoj omiljeni recept i zasladite si dan!

Najjednostavniji kolač od jagoda

Recept za najjednostavniji kolač od jagoda donosi nam Journalnova nova gastro blogerica Bruna Vučak koja stoji iza bloga YumYum Paradise. Ovaj biskvitni kolač sadrži pirovo brašno, da bude malo zdravija varijanta pred ljeto. Uz ovaj kolač je zagarantirana maksimalna uživancija u sezoni jagoda, a toliko je jednostavan za napraviti da ne može biti jednostavniji.

Recept možete pronaći ovdje.

Tart od jagoda i mascarpone sira

Ovaj nevjerojatni tart je bez sumnje savršen proljetni desert. S podlogom teksture poput hrskavog keksa, ukusnim i kremastim nadjevom od mascarpone sira i prekriven mirisnim jagodama – sigurno ćete tražiti još jednu krišku.

Recept Journalove gastro blogerice Mihaele Kozarić Šebrek (Bite It Quick) pronađite ovdje.

Praline od bijele čokolade s matchom i jagodama

Odvojite par jagoda sa strane za pripremu ovih efektnih pralina. Ispod ove lijepe zelene vanjštine krije se zapravo bijela čokolada koju ćete, uz ovaj recept, sami napraviti bez ikakave muke. Popis namirnica nije dug (ukupno 8), a sve ih možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Recept je veganski, bez gluten i bez rafiniranog šećera, a donosi ga Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Možete ga pronaći ovdje.

Mousse torta od jagoda

Mousse torta od jagoda će vas očarati svojom jednostavnošću. Nježni mousse i žele od jagoda na podlozi od smrvljenih keksa su prava proljetna, osvježavajuća kombinacija. Mousse torta se ne peče i iznimno je brza za pripremu. Možete je držati zaleđenu i poslužiti kao sladolednu mousse tortu, tada je samo izvadite pola sata prije posluživanja iz zamrzivača.

Recept Nine Mrvice s bloga Bake my by Nina pronađite ovdje.

Galetta s jagodama

Recept za ovu prefinu galettu s jagodama pripremio je gastro bloger Mile Butorac (Hungry Mile), a možete ga pronaći ovdje. Možete ju poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije ili nekog drugog vama dragog okusa.

Proljetna torta s jagodama

Još jedan recept koji je s nama podijelio Hungry Mile. Ova proljetna torta s jagodama oduševit će vas rapsodijom okusa. Krema od jagoda i mascarpone sira toliko je ukusna da se nećete moći zaustaviti samo na jednom komadu torte.

Recept pronađite ovdje.

Mini tartovi s jagodama

Recept za mini tartove s jagodama u glavnoj ulozi dala nam je Đurđa Protić iz Zvona Cateringa. Sastojci su vam dovoljni za 10 mini tartova, rade se sa slastičarskom kremom, a osim jagoda, u recept možete ubaciti još neko bobičasto voće poput borovnica, malina i kumkvata.

Recept pronađite ovdje.

Trifle s jagodama

Trifle je engleski desert koji se poslužuje u staklenim posudama ili čašama, a u originalu se sastoji od slojeva voća, kreme od vanilije i biskvita. Prije konzumiranja potrebno ga je ohladiti u frižideru najmanje sat vremena, a najviše 4 sata. Recept za ovaj osvježavajući trifle s jagodama dala nam je Đurđa Protić, a možete ga pronaći na linku.

Mille Feuille s jagodama

Red lisnatog tijesta, ukusne kreme i jagoda pa tako tri puta – i nastane mille feuille s jagodama! Još jedan recept koji je pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa, a koji će vas oduševiti okusom. Pronađite ga na linku.

Pavlova s jagodama

Lucija Bilandžić s nama je podijelila svoj recept za Pavlovu u verziji s domaćim pekmezom od bobičastog voća i jagodama. Ona često napravi meringu pa ju rastrga i servira u zdjelicama ili čašama pa je njen savjet, ako vam meringa ne ispadne kako ste si zamislili, da ju razmrvite te pomiješajte sa šlagom i jagodama. Kad ju poslužite, nestat će u trenu, a recept za istu pronađite ovdje.

Foto: Bruna Vučak, Mihaela Kozarić Šebrek, Iva Savić, Nina Mrvica, Marija Laća, Đurđa Protić, Lucija Bilandžić

Učitati još
Zatvori