‘Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van’ poznata je izreka koju su nam bake često ponavljale kroz djetinjstvo. To nam ujedno i govori o važnosti ove voćke za naše zdravlje. Iako ih možemo naći na tržnicama i trgovačkim lancima tijekom cijele godine, jesenske jabuke posebno su slatke. Tradicionalno se berba organizira u mjesecu listopadu, a nazivaju ih još i ‘kraljicom sezone’. Crvene, zelene, pjegave ili sjajne savršeno se kombiniraju za doručak sa zobenim kašama, jogurtom i namazom od kikirikija.
Jesenski mjeseci sa sobom donose i pad temperature, promjene raspoloženja i pad imuniteta dok se tijelo ne privikne na nove vremenske uvjete. Stoga je iznimno bitno u prehranu uključiti jabuku na dan za dozu vitamina i minerala kako bi tijelo spremno dočekalo zimu. Mirisni deserti s jabukama uvijek su rado viđeni na stolu, a za slatki početak dana donosimo vam tri sočna recepta.
Crumble od jabuke i brusnica
Sastojci:
- 2 velike jabuke
- 1/2 šalice sušenih brusnica
- 150g maslaca (omekšalog)
- 50g kokosovog šećera
- 2 jaja
- 300g brašna
- 150ml mlijeka
- 1 žličica cimeta
Nadjev:
- 50g maslaca (narezanog)
- 70g brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 korica limuna
Upute:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije. Jabuke ubacite u kipuću vodu na nekoliko minuta dok ne omekšaju. Pripremite nadjev tako da maslac umijesite s brašnom i ostalim sastojcima, omotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač dok pripremate ostalo. U velikoj zdjeli mijesite brašno, maslac, jaja, šećer, cimet i mlijeko. Kada se smjesa poveže dodajte oguljene i naribane jabuke. U lim za pečenje sipajte smjesu te posipajte brusnicama. Potom iz zamrzivača izvadite nadjev i prstima ga umrvite po vrhu ili naribajte na krupni ribež. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje.
Muffini od jabuka
Sastojci:
- 2 velike crvene jabuke
- 115g maslaca
- 150g kokosovog šećera
- 140ml mlijeka po izboru
- 1 jaje
- 280g brašna
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 1 žlica praška za pečenje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- prstohvat soli
** vanilin šećer i cimet za posipavanje
Upute:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. S par kapi kokosovog ulja namastite kalup za muffine. Jabuke ogulite i nasjeckajte a kockice. Sve sastojke ubacite u veliku zdjelu i dobro sjedinite. Žlicom rasporedite smjesu po kalupu tako da otvore napunite do pola. Posipajte mješavinom vanilin šećera i cimeta. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva, ohladite prije nego ih vadite.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Hrskave punjene jabuke
Sastojci:
- 6 velikih jabuka
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- prstohvat soli
Nadjev:
- 1 šalica brašna
- 1/2 šalice zobi
- 1 vanilin šećer
- 1/2 žlice cimeta
- 1 žličica praška za pečenje
- 3 žlice kokosovog ulja
Upute:
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Gornje vrhove jabuka izrežite, a sredinu udubite nožem ili žlicom te meso jabuke nasjeckajte na kockice. Komadiće u zdjeli promiješajte s medom, limunom, vanilijom, cimetom, bademima, muškatnim oraščićem i soli. Smjesom napunite jabuke. Sastojke za nadjev dobro izmiješajte u zdjeli te rasporedite po vrhovima jabuka. Posložite ih u lim za pečenje te pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Jabuke su gotove kad se pojave mjehurići i vrhovi poprime zlatnu boju. Po želji poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije na vrhu.
Foto: Unsplash i Instagram (@lekkeretenmetlinda)