Institut za burgere by Mate Janković otvoren je prošli tjedan na zagrebačkoj Trešnjevci, na adresi Ozaljska 12. Blizina Trešnjevačkog placa i vrlo frekventna lokacija već su u prvih nekoliko dana od otvorenja privukla brojne znatiželjne prolaznike, pa je lokal odmah zaživio. Poznati chef Mate Janković u partnerstvu s Ivanom Badžekom obožavatelje svojih poznatih delicija napokon je iznenadio i lokalom. Naime, brend postoji već tri godine, no do sada su burgeri iz Instituta publici bili dostupni samo na festivalima, dok će “adventski brend” Institut za kobasice biti prisutan na adventu i ove godine.
Danas smo posjetile Institut i isprobale nekoliko burgera i krumpirića te popričale s Ivanom Badžekom. Nas je oduševio cijeli koncept, od samih burgera i krumpirića do uređenja lokala. Burgeri i krumpirići dolaze i u vege varijantama, pa tako zaista svatko može pronaći nešto po svom ukusu. Nas su oduševili Smash burgeri i Chicken burger, a posebno iznenađenje bili su genijalni “Vege fries” odnosno prženi mrkva i celer! U nastavku donosimo što vas sve čeka u novom Institutu za burgere by Mate Janković!
Ponuda burgera, krumpirića i pića
U ponudi su dvije vrste burgera; Classic i Smash burgeri. Svi Classic burgeri rađeni su s brioche pecivom s maslacem, dok smash burgeri imaju nešto drugačiji, mlječniji i klasičniji burger bun. Classic burgere publika je već u sličnom izdanju upoznala na festivalima, no sada baš svi dolaze dorađeni i izmijenjeni.
“Ideja je da iduće godine širimo tehnike burgera kroz novitete koje bi uvodili na mjesečnoj bazi. Što novi burgeri, što nove tehnike, što gostujući kuhari – i profesionalni i amateri, entuzijasti i blogeri – gostovali bi kod nas sa svojim i našim recepturama koje bismo uskladili.” kaže nam Ivan Badžek.
Burgers Classic
U ponudi je 5 klasičnih burgera; Original s junetinom iz lokalnog uzgoja, rajčicom, iceberg salatom, kiselim krastavcima, ukiseljenim lukom, cheddar sirom i burger sauceom, Pepper s junetinom iz lokalnog uzgoja, rikolom, relishem od paprike, ukiseljenim komoračem, tostiranim bučinim sjemenkama, cheddar sirom i spicy majonezom, Smokey BBQ s junetinom iz lokalnog uzgoja, rikolom, ljubičastim lukom, jalapeno papričicama, cheddar sirom, špekom i smokey bbq majonezom. Tu je i Chicken, burger s paniranim kosanim pilećim burgerom od piletine iz lokalnog uzgoja, iceberg salate, guacamolea, ukiseljene jabuke, tostiranih sjemenki i yum yum umaka, te Vege burger s vege bunom, burgerom od crvenog graha i riže, crvenim kupusom, humusom, ukiseljenom mrkvom, tostiranim sjemenkama i sweat chilli umakom.
Smash Burgers
Dva smash burgera velika su novost u ponudi Instituta za burgere. Onion Cheese s junetinom, džemom od luka i pancete, prženim lukom, namazom od topljenog sira, jalapeno papričica i honey mustardom te Bacon Cheese s junetinom, iceberg salatom, ljubičastim lukom, rajčicom, rolanim špekom, cheddar sirom i burger umakom.
Fries
Osim genijalnih burgera u ponudi su i prženi krumpirići. Možete isprobati sve od klasičnih krumpirića, krumpirića s parmezan majonezom i špekom, prženog batata, prženog batata s parmezan majonezom i špekom pa sve do “vege krumpirića”, odnosno prženog celera i mrkve koji dolaze uz tostirane sjemenke i sweat chilli sauce.
Uz postojeću mrežu dobavljača s kojima su jako zadovoljni, sami kisele luk, komorač, mrkvu i jabuku, a osim toga sami pripremaju i humus, namaz od topljenog sira i relish od paprika te tako burgerima pridaju svoj poseban touch.
U ponudi pića su razni gazirani i negazirani sokovi i piva od kojih se ističu hrvatska craft piva; Zmajsko Pale ale, Zlatni medo, Primarius Ringišpil, Zeppelin Rakoon i bezglutensko pivo Gardia.
Uređenje prostora
Već na samom ulasku u lokal jasno je da je posebna pažnja u Institutu za burgere pridana uređenju. Zidove obložene limom u bojama je oslikao graffiter Krešo Golubić, dok je Roman Pokos svojim zabavnim ilustracijama uljepšao bijele zidove. Ideja je da se i boje zidova i ilustracije s vremenom mijenjaju kako bi posjetitelji svaki put zamijetili nešto novo.
Mala terasa s visokim stolovima i oslikanim stolcima ispred lokala već zove na uživanje uz zalogaj i piće Savršena je opcija za uloviti sunčane trenutke čak i zimi!
Radno vrijeme Instituta za burgere je svakoga dana osim nedjelje od 11 do 23 h.
Foto: Sanja Jagatić