Proljeće i ljeto donose neku novu poletnu energiju, a kako se priroda budi tako se i u nama budi želja za druženjem. Nismo mogli odoljeti predivnom interijeru zagrebačkog showrooma južnoafričkog brenda namještaja Bloc Outdoor i u njemu smo zajedno s našim suradnicima prošli tjedan pripremili zamamni proljetni brunch o kojem možete čitati ovdje. Glavne zvijezde naših keramičkih tanjura iz studija Pepel bili su prozračni proljetni recepti, za koje je zaslužan jedan od najboljih hrvatskih food blogera Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile. Cijelu priču zaokružili su cvjetni aranžmani koje je samo za ovu prigodu izradila Boška Bahtijarević iz cvjetne galerije i concept storea TVOJE.
Sezonske namirnice
Kada razmišljamo o tome koju hranu izabrati ako pripremamo proljetni brunch trebali bi se svakako voditi receptima koji su bazirani na sezonskim i svježim namirnicama. Upravo su proljetne boje i okusi bili inspiracija Miletu pri odabiru recepata baš za ovaj događaj. Rapsodija boja proljetnih recepata savršeno se uklopila na Savanna full body porcelain stol sive boje. Pronađite i vi inspiraciju za proljetni brunch jer vam donosimo 4 recepta za proljetni brunch s Hungry Miletom.
Spring quiche
Sastojci:
Tijesto
- 150 g mekog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 žličica soli
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak po potrebi žlica – dvije hladne vode
Nadjev
- 350 g poriluka
- 100 g dimljene slanine
- 2 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g svježeg sira
- 100 g slanog sira (tipa feta)
- sol, papar
- šaka graška
- svježi bosiljak
- bjelanjak za premazati
Priprema:
- Brašno, sol i maslac pomiješajte prstima tako da dobijete mrvičastu mješavinu. Zatim dodajte jaje i žumanjak pa brzo umijesite kompaktno tijesto. Ako se tijesto raspada dodajte žlicu – dvije hladne vode.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi ili između dva papira za pečenje, u krug nešto veći od kalupa.
- Kalup premažite maslacem i pospite s malo brašna pa u njega prebacite tijesto (zarolajte ga na valjak pa odrolajte preko kalupa). Dobro utisnite tijesto kako bi se napravila ‘zdjelica’ pa odrežite višak tijesta koji viri iz kalup, tijesto izbodite vilicom i stavite hladiti barem 30 min.
- Hladno tijesto pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 20 min, kada malo porumeni izvadite iz pećnice premažite s bjelanjkom i vratite u pećnicu da se još kratko zapeče. (Tako ćete zaštiti tijesto od nadjeva i ono neće biti gnjecavo.)
- Dok se tijesto peče pripremite nadjev. Poriluk dobro operite i narežite. Slaninu narežite na kockice ili tanke trakice i pržite dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu pa u istu tavu stavite pripremljeni poriluk. Posolite, popaprite i par minuta pržite uz povremeno miješanje. Kad poriluk malo povene, maknite s vatre i ostavite da se hladi. U zdjeli pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte svježi sir, slani sir, malo soli i svježe mljeveni papar. Sve dobro promiješajte pa u tu smjesu dodajte ohlađeni poriluk i prženu slaninu.
- Po polupečenoj kori rasporedite pripremljeni nadjev, te po njemu rasporedite šaku graška. Pecite još oko 25 – 30 min, tj. dok ne poprimi lijepu boju na vrhu. Nakon pečenja pustite da odstoji minimalno 10 min prije rezanja.
TIROPITAKIA (trokutići lisnatog tijesta) punjeni sirom, kobasicom i tikvicama
Sastojci:
- za 20 trokutića
- 10 listova za pite i savijače
- 1 veća tikvica
- 200 g kobasice, tipa chorizo ili neke druge polusuhe
- 100 g feta sira
- 200 g svježeg sira
- 1 jaje
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 1 žumanjak
- sezam
Priprema:
*zagrijte pećnicu na 180°C
- Tikvicu operite, naribajte te posolite i ostavite sa strane da pusti višak vode. Kobasice zarežite pri vrhu i ogulite im ovojnicu, te ih narežite na manje komade. Zagrijte tavu, pa na suhoj tavi kratko prepržite kobasice. Izvadite ih na papirnati ručnik i pustite da se prohlade.
- U međuvremenu pripremite nadjev. U dublju zdjelu stavite feta sir pa ga razmrvite, dodajte mu svježi sir i jaje pa sve razradite. Umiješajte i prepržene kobasice, te posolite i popaprite po ukusu. Na kraju u sve umiješajte i naribanu tikvicu koju ste prethodno dobro ocijedili.
- Uzmite dvije kore za pitu, pa ih uzdužno prerežite na 4 jednaka dijela, svaku traku premažite maslinovim uljem, a u dno dodajte nepunu žlicu nadjeva. Uzmite za krajeve i preklapajte po trećinama dok ne dođete do vrha kore.
- Trokutiće slažite na pleh prekriven masnim papirom, premažite s umućenim žumanjkom i pospite sa sezamom i ružmarinom. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 minuta ili dok ne budu hrskavi zlatni.
Namaz od bijelog graha i slanutka
Sastojci:
- 1 manja konzerva bijelog graha
- 1 manja konzerva slanutka (odvojite nekoliko zrna za dekoraciju)
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 2 pune žlice sezama
- 2 – 3 žlice soka limuna
- 2 -3 žlice vode
- sol, papar
- maslinovo ulje (oko 6 žlica)
Sve sastojke dodajte u blender i blendajte dok se ne povežu u kompaktni namaz. (Ako se teško blenda dodajte malo vode.) Kušajte i po potrebi još začinite. Prebacite u zdjelicu, polijte s još maslinova ulja, po vrhu pospite s malo mljevene paprike ili čilija i zrnima slanutka. Poslužite uz štapiće od povrća ili kruh/grissine/krekere.
Krostata s džemom od šljiva
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g brašna (može pola oštro pola glatko)
- 150 g šećera
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- naribana korica jednog limuna
Fila:
- 250 – 300 g džema / marmelade po želji (šljiva, marelica…)
- šećer u prahu
Priprema:
Brašno, sol, šećer i koricu limuna pomiješajte – dodajte im hladan maslac narezan na kockice. Utrljajte brzo nalik na mrvice kruha. Dodajte jedno veliko razmućeno jaje i žumanjak. Brzo povežite, ako nije do kraja kompaktno dodajte malo vode. Homogeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata. Namažite kalup s malo maslaca i pospite brašnom. Izvadite tijesto iz hladnjaka i 2/3 tijesta razvaljajte na krug malo veći od kalupa, zarolajte ga na valjak pa odrolajte preko kalupa i prstima dodatno namjestite. Po tijestu namažite dobar sloj džema / marmelade. Od ostatka tijesta izrežite trakice široke oko 1 cm i slažite ih po krostati tako da formirate mrežu. Krenite s najdužom od sredine krostate i završite s kraćima prema rubu. Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta. Kad se ohladi pospite sa šećerom u prahu.
Naravno proljetni brunch je nezamisliv bez povrća i salate, tako smo mi mikseve zelenih salata u jednoj varijanti obogatili s grill tikvicama i mladim sirom, i u drugoj s blanširanim šparogama, kuhanim jajima i lukom.
Foto: Sanja Tušek