Meal prep ili priprema jela unaprijed izvrsno je rješenje za sve one koji se žele hraniti zdravije, a u tjednu imaju previše obaveza i jednostavno ne stignu kuhati svaku večer. Šarene posudice savršeno organiziranih i dekoriranih posudica sve češće viđamo na YouTube videima i Instagram fotkama. Naravno da bi bilo idealno svaki dan jesti svježe kuhani obrok, no svi koji imaju pretrpan raspored znaju da to baš i nije lako postići. Često se kao rješenje nameće dostava brze ili zdrave hrane koja je ipak puno manje zdrava i ukusna od one pripremljene kod kuće. Meal prep je odličan način za završiti vikend i spremno ušetati u novi radni tjedan uz ove ideje za ukusne obroke.
Nedjeljni ‘meal prep’
Svi oni koji su isprobali barem na jedan tjedan pripremanje obroka unaprijed, dobro znaju koliko vremena i novaca kvalitetan meal prep može uštedjeti. U novoj godini mnogi su, inspirirani novogodišnjim odlukama čvrsto odlučili svoju prehranu obogatiti zdravim obrocima. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i par svježih namirnica uživajte u kreativnim obrocima i novim okusima bez da palite pećnicu svaki dan. Recepti koje smo okupili u nastavku dovoljni su za po tri obroka. Ideje smo potražili na profilima strastvenih foodieja koji su nas brzo motivirali da se uputimo do kuhinje i započnemo meal prep za nadolazeći tjedan.
Šarena kvinoja s piletinom
Sastojci:
- 350g kvinoje
- 300g pilećih prsa bez kosti
- 3 velike mrkve
- 1 stabljika celera
- 2 glavice crvenog luka
- 1 manja glavica kelja
- 1/2 šalice očišćenih pistacija
- 1/3 šalice očišćenog šipka
- 1 paket rikole
- 1/2 žlice kumina
- 1/2 žlice ružmarina i bosiljka (suhog)
- 1/2 žličice papra
- 1/3 žličice chilija
- 1 žličica soli
- 1 limeta
- 1 žlica maslinovog ulja
Upute:
Piletinu skuhajte u malo soli i ohladite, a zatim vilicom raskomadajte na trakice i začinite maslinovim uljem. Kvinoju skuhajte prema uputama, a povrće pirjajte sa začinima nekoliko minuta dok ne omekša. Pistacije na suhoj tavici prepecite do zlatne boje, a šišak očistite i isperite. Pomiješajte kvinoju s povrćem i krenite sa slaganjem u posudice. Rikolu poslažite na dno posudice i pokapajte sokom cijeđene limete, dodajte kvinoju, piletinu i mrkvu te sve posipajte s pistacijom i šipkom.
Kremasta tjestenina s avokadom
Sastojci:
- 400g tjestenine
- 2 zrela, veća avokada
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 šaka svježeg bosiljka
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 4 češnja češnjaka
- 1 limun
Upute:
Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi. 3 žlice indijskih oraščića ubacite u blender i pulsirajte kratko dok ne dobijete veće komade, a zatim ih prepecite na tavici za posipavanje obroka. Uključite pećnicu i 20ak minuta pecite neoguljeni češnjak. Ubacite ostatak oraščića, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak, sol, papar, sok limuna i dva avokada u blender, a po potrebi dodajte malo vode. Možete ga pakirati odvojeno od tjestenine te ugrijati u mikrovalnoj ili u lončiću na laganoj vatri ili preliti i ugrijati sve skupa. Kada posložite posudice, posipajte prepečenim indijskim oraščićima.
Aromatični curry s rižom
Sastojci:
- 300g riže
- 2 konzerve slanutka
- 2 šalice crvene leće
- 1 šalica smrznutog graška
- 1 veliki batat
- 1 veliki žuti luk
- 1 konzerva gustog kokosovog mlijeka
- 1 žlica curryja
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice korijandera
- 1 žlica kokosovog ulja
- sol i papar
** avokado i limeta za posluživanje po želji
Upute:
Rižu skuhajte u soli i ohladite, a slanutak isperite i odložite sa strane. Na kokosovom ulju pirjajte luk, dodajte batat narezan na kockice, grašak i sve začine. Isperite crvenu leću i dodajte ju u lonac te sve zalijte kokosovim mlijekom i poklopite. Povremeno miješajte i na srednje jakoj vatri kuhajte 20ak minuta dok se sve ne poveže. U posudice posložite rižu i slanutak, a u sredinu sipajte umak, po želji poslužite s avokadom i kriškom limete.
Pureće okruglice u glazuri od meda
Sastojci za okruglice:
- 400g mljevenog purećeg mesa
- 1 šalica krušnih mrvica
- 2 jaja
- 1/3 šalice suhog vlasca
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 šalice Srirache
- 3 žlice soja sosa
- 3 žlice meda
- 1 žlica svježe naribanog đumbira
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica sezamovog ulja
- sezam za posipavanje
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a kalup obložite papirom za pečenje. U zdjeli pripremite mesnu smjesu. Mokrim rukama oblikujte okruglice i pecite na 20ak minuta na 180 stupnjeva. U međuvremenu sastojke za umak (osim sezama) ubacite u blender i pulsirajte te izlijte u lončić i na laganoj vatri pustite da zavrije. Okruglice prelijte umakom i posipajte sezamom kojeg možete na suhoj tavici prethodno tostirati. Poslužite s pečenim ili kuhanim povrćem po izboru.
Foto: Instagram, Unsplash