Nova gastro priča, lokalna, ali sa svjetskim potpisom predstavljena je u zadarskom hotelu A’mare. Istoimeni restoran od kraja svibnja svakodnevno će imati brunch ponudu. Chef Ivan Tartaro osmislio je koncept brunch menija koji je dio priče u kojoj ljubav i strast prema namirnici pružaju gostima u periodu ranog ručka i kasne marende. Gdje s modernim pristupom prezentiraju jela koja se uklapaju u priču Naša Spiza.
Naša Spiza u zadarskom hotelu A’Mare
Ovaj brunch razlikuje se po tome što se bazira na potpuno drugačijoj obradi jela koja inače nisu često viđena na menijima. Od sourdough kruh programa, domaćih peciva i zimnice, termičke obrade pod pekom i na otvorenoj vatri. Tu je i domaća sourdough foccacia s mortadelom, buratom di bufala, pestom i mljevenom pistacijom. Može se reći da je brunch meni uvid u trenutni a la carte meni u kojem sa strahopoštovanjem prema namirnici pokazuju ljubav prema hrani.
Jela mijenjaju bazirano na sezoni i pristupačnosti namirnice na tržnici, promoviraju lokalno, iskreno i inovativno. Od fermentiranih do odležanih proizvoda, karta stavlja naglasak na ključnu rečenicu From farm to table.
Chef Ivan Tartaro potpisuje brunch meni
Mladi chef Ivan Tartaro rođen je u Queensu u Americi. Nakon srednje škole pokrenuo je svoju gastro karijeru. Radio je po malim restoranima na Manhattanu. S vremenom shvaća da je gastronomija njegov poziv. Kulinarstvo i hrana su postali su njegov univerzalni jezik kojim je gostima mogao izraziti svoju kreativnu strast i ljubav prema namirnici. Upisao je u French Culinary Institute, školu koja je povezana s Culinary Institute of America. Praksu je odradio po restoranima s Michellinovim zvjezdicama, po tapas barovima i hotelima.
Nakon 23 godine u Americi, odlučio sam se vratiti doma. U potpunosti se posvetiti svojim korijenima, iako sam proveo cijeli život oko naše hrane i spize, nisam mogao mirno spavati dok ne otkrijem što je u biti hrvatska kuhinja, govori Ivan. Nakon tri godine provedene u Zagrebu, pozvalo me more gdje je sve započelo. Ta strast i ljubav koju sam doživio kao dječak tijekom godišnjeg odmora i ljetovanja. U A’mare kuhinji baza su mi Dalmacija i Mediteran, od Maroka do Turske, dodaje.
Zahvaljujući tome što je proveo većinu svog života u Americi, Ivan gleda namirnice i hranu drugačije.
Tradicija je repeticija. Ono što otkrijem i prezentiram na tanjuru ne treba nužno biti uklesano u kamen, ali nastojim našu hranu uzdići tamo gdje bi trebala biti. Jednostavno je najbolje, jednostavno je iskreno. Ponekad treba ići par koraka unazad da vidimo što nam je zaista ispred nosa. E to je moj posao, zato sam došao doma. Sve dublje i dublje ulazim u tu priču, identificiranje sebe, naše regije, naše tradicije, ali na svoj način.
Novo gastro putovanje u hotelu A’mare
Multifunkcionalni prostor A’mare bara, lounge prostora i restorana proteže se na 350 m2. Samo ulaz odaje dojam da se radi o mjestu koje je otvoreno prema svima. Njegova izvedba jednako je privlačna i za danjeg svijetla kao i noću. Spoj industrijskog dizajna, izvrsnih rasvjetnih rješenja i mnoštva biljaka pravo je osvježenje Trgu koji tek čeka neku svoju novu priču.
Jednom kad uđemo u sam prostor, našu će pažnju privući 8-metarski bar, čiji je gornji dio napravljen od microtopping materijala poput betona, koji zajedno s restoranom osvjetljava čak 118 lampica te 24 velika bijela lustera. Rješenja drvenih polica, kao i kombinacije željeza te ostalih materijala ovaj prostor čine izvrsnom cjelinom.
Pomalo skriven, smješten u Ulici bana Josipa Jelačića 4a, A’mare poziva sve Zadrane te goste ovog grada na novo gastro putovanje koje će dugo pamtiti.