Ne znam za vas, ali ja svake godine oko Uskrsa radim iste kolače, odnosno pincu i tortu od mrkve. Ove sam godine odlučila malo eksperimentirati i isprobati recepte koji se tradicionalno rade u drugim državama za Uskrs. Probala sam ih nekoliko, ali najviše su me se dojmila ova engleska peciva (hot cross buns) za koja vam danas i donosim recept. Tako su mekana i sočna, aromatična i puna okusa. Nadam se da ćete im dati šansu 🙂
Engleska uskršnja peciva (hot cross buns)
Sastojci:
- 450 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 100 g grožđica
- 20 g suhih brusnica
- 20 g suhih višanja
- 20 g suhih marelica
- 1 žličica cimeta
- 10 g suhog kvasca
- 70 g maslaca
- 1 jaje
- korica naranče i limuna
- 80 g brašna za preljev
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, šećer, cimet, koricu agruma). Potom dodajte jaje, mlijeko i otopljeni maslac pa kratko promiksajte da se sastojci sjedine. Sada dodajte i suho voće pa miksajte nastavkom za tijesta 10-ak minuta. Tijesto stavite u nauljenu posudu i pustite da se odvostruči.
Premijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi, podijelite na 12 jednakih dijelova, svaki dio oblikujte u kuglu i slažite u posudu za pečenje obloženu pek papirom. Prekrijete krpom i ostavite još 30 minuta da se diže. Potom napravite preljev tako što ćete 80 g brašna pomiješati s toliko vode da smjesa bude dovoljno gusta da se zadrži na pecivu. Preljev prebacite u dresir vrećicu i na svakoj kugli tijesta nacrtajte križ.
Pecite 25 minuta na 200 stupnjeva, pa po želji premažite peciva marmeladom od marelice.
Savjeti:
- Možete koristiti bilo koje suho voće po želji, a ako vam se čini dosta tvrdo prije dodavanja u tijesto ga kratko namočite u mlakoj vodi.
- U tijesto slobodno dodajte i malo ruma.
- Ako želite ubrzati postupak dizanja tijesta, stavite ga u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak