Posjetili smo Hidden wine bistro: Dijeljenje hrane u skrivenom kutku Rijeke iskustvo je koje želimo ponoviti
Još od sredine travnja, kada je vrhunski hrvatski chef Deni Srdoč (32) otvorio Hidden wine bistro u Rijeci, imale smo ga veliku želju posjetiti. Zato, kada se ukazala prilika za testiranje automobila Citroën C5 Aircross, nismo ni trenutka dvojile na koju ćemo se lokaciju zaputiti.
Razlozi za hype koji se u kratkom periodu stvorio oko spomenutog riječkog bistroa su razumljivi. Naime, Deni Srdoč jedini je hrvatski chef koji je osvojio Michelinove zvjezdice za dva različita restorana, prvo za Dragu di Lovrana, a zatim za Nebo u riječkom Hiltonu Costabella. Otvaranje vlastitog bistroa značilo je samo jedno – hrana, a i usluga bit će vrhunske!
Do Hiddena, kao što mu i samo ime implicira, morale smo se zaputiti pješke uskim riječkim uličicama, jer se u jednoj od njih (Andrije Medulića 8), skriva ovaj pravi biser Kvarnera. Teško ćete na njega samo nabasati, gosti ovdje dolaze ciljano i upravo je to, saznat ćemo uskoro, i bila Denijeva namjera.
Sharing kao filozofija
Nismo centralno postavljeni pa nema konstantnog protoka ljudi već ovdje dolaze oni koji žele jesti gurmanski i uživati u svakom zalogaju dok pijuckaju vino. Zimi više dolaze na ručak, ljeti na večere, rekao nam je Deni Srdoč koji u Hiddenu provodi svako jutro, do otprilike 14 sati, a potom se zaputi u drugi restoran – Nebo koji pruža fine dining.
Hidden nije i ne pretendira biti fine dining restoran, riječ je u bistrou u kojem u ugodnom i ležerno uređenom ambijentu možete uživati u vrhunskoj kuhinji, s filozofijom dijeljenja hrane. Tanjuri se postavljaju centralno na stol, a potom gosti dijele ukusne porcije.
Hrana je bazirana na zero waste i farm to table konceptu što znači da rade na potpunoj iskorištenosti namirnica te povezanosti s lokalnim OPG-ovima. Sezonskim mijenjanjem jela prate prirodu i time nude uvijek ono najbolje što nam ona nudi. Tako su, primjerice, od otvorenja u travnju već sedam puta mijenjali i prilagođavali jelovnik.
Jelovnik je dosta ‘slobodan’, kontinuirano se mijenja kako bismo iznenadili goste, ali uvijek u ponudi imamo nekoliko stakeova i ono što nismo od početka micali s menija je riblji tartar jer mu se mnogi posebno raduju i stalno vraćaju, otkriva Deni.
Upravo je riblji tartar bio i naš izbor, ali naručili smo i juneći koji je Deni posebno osmislio za svoj bistro. Za većinu ostalih jela zaslužni su glavni chef Željko Vukićević koji je dugo godina proveo radeći u Americi pa se i taj utjecaj osjeti (posebno u jelu Shrimp & grits koje sadrži bbq sauce) te sous chef Nikola Popović. On, pak, posebno briljira u kreiranju jela sa sirovom ribom jer je i sushi majstor.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Što smo sve probale…
Riblji tartar nas je, očekivano, oduševio. Sadrži ribu, aioli, dehidrirani žumanjak i sitno sjeckani vlasac, a u ništa manje ukusnom junećem tartaru je muškatna tikva, gljive, Hollandaise espuma i krumpir.
Za toplo predjelo odlučile smo podijeliti gyoze koje su bile punjene kokošjim mesom i šumskim gljivama te hvaljeni shrimp & grits koji sadrži kvarnerske kozice, palentu, papriku i homemade bbq umak.
Za glavno jelo poslušale smo preporuku vlasnika Denija Srdoča i naručile izvanredan steak Txogitxu entrecote. Txogitxu je baskijski dobavljač za meso koji radi s kravama od 14 do 20 godina starosti, a kad govorimo o cutu, to je rib-eye s ‘oklopom’, odnosno zdravom masnoćom koja ga okružuje.
Kad god jedem u bistroima, uvijek me zanimaju njihovi kreativni prilozi. Tako je i u Hiddenu – prilozi su zabavni, pridajemo im dosta pažnje i poput malih jela su, objašnjava nam Deni. Uz steak smo zato odabrale pečeni batat punjen špinatom, kvinojom i kozjim sirom kao i grillane Portobello gljive s kremom od bijelog graha i sušenim rajčicama. Doista, poput malih jela su, pa ako žurite i nemate puno vremena za ručak, preporučujemo da naručite samo riblji ili juneći tartar, a uz njih neki od navedenih zanimljivih priloga.
Ako ne žurite, svakako isprobajte i topla i hladna predjela, nećete požaliti! Uz to, ne zaboravite zaviriti u bogatu vinsku kartu jer ćete na njoj pronaći boce iz svih svjetskih glavnih vinskih regija. Nude spoj najboljih i skrivenih dragulja hrvatskih vina, odlična vina iz najpoznatijih vinskih zemalja poput Francuske, Italije i Španjolske, i vina iz nekih nama dalekih zemalja poput Novog Zelanda, Australije i SAD-a.
Kruh koji poslužuju za njih pravi Babushka, riječka zanatska pekarnica sa sourdough proizvodima, a kada svratite u Hidden posebno preporučujemo da probate kruh koji je napravljen sa sjemenkama grožđa.
Slatki kraj
Za kraj ugodnog druženja i sheranja hrane probale smo oba deserta koja su trenutno u ponudi – za ljubiteljicu čokolade bio je to čokoladni nemesis sa sladoledom od vanilije, a za ljubiteljicu laganijih deserata millefoglie, spravljen od domaćih dunja.
Bio je to sladak kraj našeg posjeta Rijeci i Hidden wine bistrou koji na savršen način spaja neformalan ugođaj vinskog bara s visokom gastronomijom. Kako nam je sam vlasnik rekao, jelovnik se ovdje često mijenja, zato kad god svratite u ovu skrivenu riječku ulicu, iznenadit će vas nova eksplozija okusa. I mi ćemo joj se rado vraćati!
Dodatne informacije
Lokacija: Andrije Medulića 8, Rijeka
Radno vrijeme: od utorka do subote, od 12 do 23 h
Telefon: 051 424 854
Mail: info@hiddenwinebistro.com
Foto: Sanja Jagatić