Postoje jela koja svojim okusom i jednostavnom pripremom polako postaju obiteljski favoriti. Kada nemamo puno vremena, a želimo pripremiti nešto što baš svi vole, posežemo za “go to” receptima. Jedno od takvih jela je i gužvara, fino i zasitno jelo koje možemo jesti za doručak, ručak, užinu ili večeru. Uz dodatak malo povrća, vrlo brzo postaje idealna opcija za sve prilike – bilo da ste kod kuće ili na putovanju. Jednako je dobra i topla i hladna, a poslužiti ju možete uz cherry rajčice, salaticu i kuhana jaja za kompletan obrok na brzinu.
Recept
Sastojci:
(manji protvan ~ cca 1/2 velikog od pećnice)
•500 g svježeg sira po izboru
(jednako dobro funkcionira i s posnim i s punomasnim)
• 1 kiselo vrhnje
• 1 žličica soli
• 2 žlice maslinovog ulja
• 3 jaja
• malo mineralne (cca 3-4 žlice)
• 7-8 listova za štrudlu (cca pola pakiranja)
Postupak:
- Sve sastojke za smjesu dobro izmiješajte i slažite preko kora za štrudlu.
- Mi volimo kad je gužvara malo deblja pa radimo u manjem protvanu, ali može i u velikom (preporuka za veliki da uvećate smjesu za 50%).
- Zadnje dvije kore istrgajte i umočite u ostatke smjese te sve skupa izručite na vrh da bude “čupava”.
- Sve dobro izbockajte vilicom kako se gužvara ne bi jako napuhala i pritisnite rubove kako ne bi ostali suhi i kako bi se sve umočilo u smjesu od sira.
*Po želji u jedan dio smjese možete dodati i pola naribane tikvice za zelenu verziju. Mi obično ljeti 1/3 smjese napravimo s tikvicama tako da imamo dvije različite kombinacije.
- Pecite na 180- 200° C cca 25-30 min tj. dok se gužvara lijepo ne zarumeni.
- Kratko ohladite i uživajte uz dodatak cherry rajčica sa svojim najdražima – na putu ili kod kuće.
Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking na kojemu možete pronaći još odličnih recepata.
Foto: Katarina Đozović (@kate_homecooking)