

Merlot, Malvazija, Rosé, Sauvignon Blanc, Muškat, Pinot Noir… ne moramo nastaviti niz jer svi znamo o čemu se radi – vinu.
Iako ne trebamo posebni poticaj da uživamo u vrhunskim kapljicama, stigao nam je jedan odličan povod koji vrijedi obilježiti. U utorak, 18. veljače, obilježava se Global Drink Wine Day, odnosno svjetski dan ispijanja vina. Riječ je o globalnoj inicijativi koja promiče uživanje u vinu, ali i potiče otkrivanje jedinstvenih karakteristika različitih sorti, kao i učenje o umjetnosti sparivanja hrane i omiljenog nam pića.
Kako bismo propisno obilježili ovaj dan, odlučili smo pripremiti nekoliko savjeta odličnih kombinacija izvrsnih jela i vrhunskih vina koja idu uz njih. Naime, uparivanje vina s hranom nije samo stvar tradicije, već prava umjetnost balansiranja okusa. Kada se pravilno kombiniraju, vino i jelo mogu jedno drugo nadopuniti i podići gastronomsko iskustvo na novu razinu.

Plavac Mali i pašticada
Plavac Mali je snažno crveno vino bogato taninima, s izraženim notama suhog voća, duhana i začina. Njegova kompleksnost i snažna struktura savršeno odgovaraju pašticadi – dalmatinskom specijalitetu od dugotrajno pirjane govedine u bogatom umaku. Tanini u vinu pomažu razgraditi proteine mesa, dok voćne note vina lijepo zaokružuju slatko-kiselu aromu umaka.
Preporučujemo Jako Stina Plavac Mali Barrique i pašticadu od bika sa zapečenom palentom, salatom i focaccia kruhom iz R&B Food – House of ribs.

Chardonnay i punjene pureće rolice
Chardonnay vino odlično se slaže s punjenim purećim rolicama jer njegova struktura i aroma mogu nadopuniti različite okuse nadjeva. Ako su rolice punjene blagim sastojcima poput sira, špinata ili gljiva, najbolje će odgovarati lagani i svježi Chardonnay s citrusnim i voćnim notama. Ako nadjev sadrži intenzivnije sastojke poput dimljenog sira ili sušenog mesa, bolje će se uklopiti odležani Chardonnay s bogatijim, kremastim okusima i blagim notama vanilije.
Važno je i obratiti pažnju na umak – ako je baziran na vrhnju ili maslacu, Chardonnay s izraženijom mineralnošću i uravnoteženom kiselošću dodatno će naglasiti kremoznost jela.
Preporučujemo Petrač Chardonnay i punjene pureće rolice s polpetama od tikvice i đumbira iz restorana Tajer.
Žlahtina i rižoto od škampa
Žlahtina je lagano, svježe vino s mineralnim i citrusnim notama, što je čini idealnim izborom za morska jela. Rižoto od škampa nježnog je okusa i kremaste teksture, a Žlahtina svojim kiselinama pomaže očistiti nepce i istaknuti slatkoću škampa.
Preporučujemo Žlahtina Toljanić i rižoto sa škampima i kozicama iz Capuciner Grilla.

Merlot i otkošteni batak zabatak
Merlot i otkošteni batak zabatak savršen su par, pogotovo ako je meso sočno pečeno ili pripremljeno s blagim začinima. Njegova voćnost i mekani tanini lijepo nadopunjuju bogatstvo tamnijeg pilećeg mesa, a ako dodate umak od gljiva, crvenog vina ili začinskog bilja, dobit ćete još bolju harmoniju okusa. Serviran uz pečeno povrće ili kremasti pire, ovaj spoj pruža ugodan, uravnotežen gastronomski doživljaj.
Preporučujemo Korlat Merlot i pileći batak zabatak iz restorana Batak.
Muškat i curry
Muškat je poznat po svojim aromatičnim, cvjetnim i slatkastim notama, što ga čini izvrsnim pratiteljem začinjenih jela poput curryja. Slatkoća vina uravnotežuje ljutinu i bogatstvo začina, dok voćne note nadopunjuju kompleksne okuse jela.
Preporučujemo Muškat Žuti iz vinarije Cmrečnjak Međimurje i tradicionalan šrilankanski curry od svježe tune kuhane u kremastom umaku od kokosa iz Curry Bowla.

Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Rosé i salata s piletinom i avokadom
Rosé je lagano, voćno i osvježavajuće vino koje se izvrsno slaže s laganim jelima poput salata. Kombinacija piletine i avokada pruža kremastu i sočnu teksturu, a kiselost roséa pomaže razbiti masnoću avokada, istovremeno naglašavajući svježinu salate.
Preporučujemo Adžić Lucija Rose iz Iločkih podruma i Fit & Fabulous avokado iz Good Fooda.
Hrvatski vinari kriju uistinu odlične berbe, tako da ne morate gledati strane etikete da biste pronašli pravi odabir, a sva navedena, vina, jela i restorane možete pronaći na Woltu, vodećoj hrvatskoj platformi za dostavu koja je u svega šest godina poslovanja u Hrvatskoj prikupila najveći broj aktivnih korisnika.

Wolt surađuje s najboljim i najpopularnijim restoranima i trgovinama u više od 35 hrvatskih gradova, omogućujući korisnicima širok izbor proizvoda i usluga dostupnih za dostavu. Među Wolt TOP ponudama nalaze se najtraženiji restorani Hrvata, kao što su Submarine Burger, Batak Grill i Good Food koje korisnici već nekoliko godina za redom biraju kao najbolje Wolt Awardsima.
Osim ponude dostave hrane iz hrvatskih restorana, platforma danas omogućuje i brzu dostavu namirnica, elektronike, proizvoda za kućne ljubimce, cvijeća, proizvoda iz specijaliziranih lokalnih trgovina poput domaćeg mlijeka, mesa iz OPG-ova i još mnogo toga, čime značajno olakšava svakodnevicu svojih korisnika. U njihovoj ponudi možete pronaći i sva navedena vina iz teksta, ali i brojna druga s kojima se možete opustiti na Global Drink Wine Dayu.
*Povodom Global Drink Wine Daya, koji se obilježava 18. veljače, Journal i Wolt časte vas s 30% posto popusta na kategoriju vina u Wolt Marketu. Prilikom narudžbe unesite kod JOURNAL30.
Foto: PR, Pexels