Gljive: 2 jesenska recepta za najukusniji obrok
Gljive: 2 jesenska recepta za najukusniji obrok

Gljive: 2 jesenska recepta za
najukusniji obrok

Gljive su mnogima omiljena jesenska namirnica. Razlog tomu je svakako njihova raznolikost i mogućnost da ih spremamo na hrpu različitih načina. U Hrvatskoj postoji oko 4.500 različitih vrsta gljiva, a pretpostavlja se da je dosad otkriveno samo 20% od te brojke. S prvim danima jeseni počinje i sezona branja gljiva, a neke od naših najpopularnijih vrsti su vrganji, lisičarke čija sezona završava s ranom jeseni, a tu je i rudnjača koja spada među šampinjone. Gljive, zapravo, volimo na sve moguće načine, ali u nastavku smo izdvojili dva recepta za naša omiljena jesenska jela s gljivama.

Galette sa šumskim gljivama

Najdraži su nam recepti koje možemo konzumirati u bilo koje doba dana. Jedan takav recept s gljivama je svakako ovaj galetta sa šumskim gljivama. Bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri, galette nam paše uvijek. Za ručak ili večeru možemo ga napraviti uz finu salatu, a nećemo se buniti kada ostatke od večere pojedemo za doručak. Riječ galette potječe iz francuskog i u prijevodu znači kameni oblutak. Radi se o piti nepravilnog oblika koja može imati slani i slatki nadjev. Razlog zbog kojeg ga volimo je što za njega nisu potrebni nikakvi kalupi, već se rubovi samo presaviju preko nadjeva i na taj način ga zadrže.

Sastojci

Za tijesto:

  • 350 g brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • prstohvat vlasca, majčine dušice i peršina (opcionalno)
  • 12 žlica maslaca
  • 6 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 400 g gljiva
  • 1 luk
  • 3 žlice maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/4 žličice timjana
  • 1 jaje
  • 50 g kiselog vrhnja
  • 1 mozzarela

Postupak

  • Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto, dodajte maslac formirajući mrvice te na kraju hladnu vodu kako bi se svi sastojci sjedinili. Tijesto oblikujte u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite 20 min u frižideru.
  • Nasjeckajte luk koji ćete pirjati na prethodno zagrijanoj tavi i maslacu. Nakon 5 min u tavu dodajte prethodno oprane i nasjeckane gljive. Pirjajte dok gljive ne omekšaju i sva tekućina ne ispari. Posolite i popaprite te ostavite sa strane.
  • Razvaljajte tijesto na debljinu od oko pola centimetra. Pažljivo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Tijesto premažite kiselim vrhnjem pazeći pritom da ostavite rub od oko 5 cm. Preko kiselog vrhnja stavite smjesu gljiva iz tave. Na vrh istrgajte jednu mozzarellu te pospite timjanom.
  • Savijte obrub prema gore i preko nadjeva te premažite rubove s jednim umućenim jajem.
  • Peći u prethodno zagrijanoj pečnici na 200°C oko 45 min

Rižoto s vrganjima

 

Sastojci

  • 40 g sušenih vrganja
  • 8 žlica maslaca
  • 2 male ljutike
  • 4 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice papra
  • 170 ml bijelog vina
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 300 g Arborio riže
  • kockica maslaca
  • parmezan

Postupak

  • Sušene vrganje stavite u zdjelu s vodom i ostavite ih namakati jedan sat. Namočene vrganje ocijedite i nasjeckajte.
  • U tavi otopite maslac, dodajte nasjeckanu ljutiku i češnjak i pržite na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodajte narezane vrganje povremeno miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sok od limuna.
  • Nakon minute prženja ulijte bijelo vino i pričekajte da vino napola ispari. Zatim dodate rižu i malo je popržite te nakon toga počmete dolijevati povrtni temeljac
  • Rižu konstantno miješajte i svako malo dodajite temeljca kroz 15 min
  • Na kraju dodajte kockicu maslaca za kremasti ukus i naribani parmezan.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori