Beč je grad čija je gastronomska ponuda šarolika – svakom posjetitelju nudi priliku da se upusti u nezaboravno putovanje kroz okuse gotovo svih svjetskih kuhinja. Ako se ne možete odlučiti želite li pojesti azijsku hranu, pizzu, roštilj ili samo popiti piće, svratite u novootvoren food hall koji pod istim krovom nudi mnoštvo različitih gastro stanica.
Koncept je vrlo jednostavan – u velikoj dvorani Gleis Garten okupljeno je devet restorana, dva bara i jedna pivnica s velikim spremnicima iz vlastite pivovare. Riječ je o projektu koji je zaživio 19. listopada i bečkoj gastro sceni predstavio nešto novo, svježe i zanimljivo. Naime, osim hrane i pića, u Gleis Gartenu održavaju se i kulturna događanja poput koncerata, izložbi i radionica. Ovaj bi vrt, market ili zelena gastro oaza, trebao služiti kao neka vrsta ‘centra zajednice’ u kojoj će se okupljati sve generacije.
Ambiciozan projekt
Gleis Garden prostire se na 1.500 četvornih metara i ima kapacitet za 750 ljudi unutra i 350 ljudi vani. Riječ je o nekadašnjoj željezničkoj stanici Badner Bahn pa je pri realizaciji ovog projekta poseban naglasak stavljen na očuvanje povijesne građevinske strukture. Krovna konstrukcija, originalne tračnice i velika ulazna vrata dio su povijesti i dio posebne atmosfere. Zbog dimenzija, kao i trajanja obnove (više od dvije godine), ovaj gastronomski projekt svakako se može opisati ambicioznim. Mnogobrojna stabla 50-godišnjih maslina daju ulaznom prostoru mediteranski štih, a unutrašnjost je prepuna osam metara visokih palmi.
U ovom je prostoru cilj mladim poduzetnicima ponuditi platformu kako bi se predstavili na nekoliko tjedana. Dvorana je koncipirana tako da gosti svakim posjetom mogu otkriti nešto novo. Trenutno ovdje možete kušati brojne specijalitete – od ramena i gyoze do hamburgera, tacosa i talijanske pinse. Ljubitelji vrhunskog roštilja posjetit će Trixie Kiddo’s, Veggiezz ima izvrsnu ponudu veganskih jela, a azijski štih nudi Papa Duck. Cijene za glavna jela kreću se između 10 i 15 eura.
Srce ovog vrta svakako je craft pivovara Vienna Kraft, koju vode Felix Bollen i Anton Borkmann, ujedno i suosnivači Gleis Gartena. Njih dvojica su profesionalci koji su svoje vještine već dokazali u Velikoj Britaniji – već pet godina uspješno vode pivovaru u Londonu u restoranu Mercato Metropolitano. U Beču, usred vrta, nastaje njihovo pivo, a udaljenost koju svježe prijeđe od spremnika do čaše je samo 5 metara. Planirana proizvodnja je 250.000 litara godišnje.
Ukratko, od kave oko 11 ujutro do posljednjeg piva oko 12.30 sati, posjetitelji Gleis Gartena će pronaći mjesto za druženje.
Dodatne informacije:
Lokacija: Gleis//Garten, Eichenstraße 2, Beč
Radno vrijeme: od ponedjeljka do četvrtka, od 17 do 24 sata, petkom i subotom od 11 do 1, nedjeljom od 11 do 24 sata
Instagram: @gleisgarten