Divni jestivi gingerbread ukrasi s potpisom slastičarke Monike Kos

Divni jestivi gingerbread ukrasi s
potpisom slastičarke Monike Kos

Božić nam je nezamisliv bez prigodnih ukrasa i kolača, a kada to dvoje spojite, dobijete jestive ukrase za koje nećete znati bi li ih prije pojeli ili objesili na bor. Baš takve pronašli smo u božićnom web shopu pastry chefice Monike Kos pa smo odmah poželjeli doznati više detalja o njima.

Ukoliko niste upoznati s likom i djelom Monike Kos, evo kratkog predstavljanja. Monika je hrvatska slastičarka kojoj je slastičarstvo puno više od posla. Deserti su njena strast, a poznata je po izradi predivnih svadbenih torti koje su zapravo prava, jestiva umjetnička djela. U Zagrebu je Monika radila u slastičarnici Petre Jelenić, Mak na konac, a imala je i svoju slastičarnicu Cup&Cake. A onda je dobila priliku otići u London na par mjeseci i odmah je znala, kako kaže, da tamo želi ostati.

Ručno ukrašeni gingerbread ukrasi

Sada već dvije i pol godine radi kao pastry chefica u restoranu slavnog izraelskog chefa Yotama Ottolenghija u Notting Hillu. Uz posao u restoranu paralelno razvija svoj brend Fine Art Sweets gdje je ovih dana predstavila božićni web shop s ručno ukrašenim gingerbread ukrasima.

“Gingerbread ukrase počela sam raditi pred 10 godina, a ideja je došla postepeno. Htjela sam raditi nešto kao licitare, ali da nije samo lijepo, nego da bude i fino. Istraživanjem sam došla do njemačkih medenjaka i američkih keksa ukrašenih royal icingom i to spojila. Prošli su dug put razvoja i nadam se da će biti još uspješniji u Velikoj Britaniji”, ispričala nam je Monika.

Gingerbread ukrasi su napravljeni od medenjaka za koje je Monika kroz godine razvila svoj recept. Dekorirani su royal icingom (bjelanjak i šećer u prahu) i jestivim bojama, a svaki je ručno oslikan i ukrašen baršunastom vrpcom da se može objesiti na božićnu jelku. Dostava je, na našu žalost, ograničena samo na Veliku Britaniju jer ne bi baš mogli podnijeti transport do Hrvatske.

Život i rad u Londonu

Iako nam je povod za razgovor s Monikom bio božićni web shop, iskoristili smo priliku pa smo ju upitali kako je raditi s Yotamom te kako u restoranu preživljavaju aktualnu situaciju.

“Yotam više ne radi u kuhinji, ali je svaki tjedan nekoliko puta u posjeti. Uvijek divan, pristupačan i, nevjerojatno, ali poznaje svih 300-tinjak ljudi koje Ottolenghi zapošljava. I uvijek sa svima osobno popriča.

Lockdown je promijenio način na koji radimo u smislu da više ne možemo imati sjedeći prostor u našem shopu. Dio prvog lockdowna su svi shopovi i oba restorana bili zatvoreni i bilo je izazovno prilagoditi se. Ali, Ottolenghi je snažan brend i s novom ponudom gotovih jela ili dinner boxeva u kojima su već pripremljene namirnice za kuhanje, nadoknađujemo nedostatak posluživanja u shopu. Trenutno imamo jako puno posla, a ljudi i dalje čekaju u redovima za Ottolenghi hranu”, ispričala nam je Monika.

Dotaknuli smo se i industrije vjenčanja na koju je situacija s pandemijom itekako utjecala. S druge strane, Monika kaže da joj je lockdown donio vrijeme za kreiranje novih dizajna, učenje i povezivanje s kolegama.

“To je rezultiralo predivnim suradnjama s nekima od najboljih planera vjenčanja i stilista, tako da sam imala jako zaposlen 8. mjesec čim je lockdown završio. Odradila sam 4 različita snimanja na predivnim lokacijama po Velikoj Britaniji. To je doslovno bilo ostvarenje snova, kao i objave na top blogovima za vjenčanja”, kaže Monika.

Mi joj na svim poljima želimo puno uspjeha! Njen rad možete pratiti na web stranici, Facebooku i Instagramu.

Foto: Monika Kos Fine Art Sweets

Učitati još
Zatvori