Zamislite toplinu i slatkoću klasičnog medenjaka (gingerbread) u ugodnom napitku kojeg čak možemo svrstati i u deserte! Pun je začina koji će vas ugrijati za hladnih dana. Ono što ovaj napitak čini posebnim, osim spicy okusa, je beze na vrhu koji pluta iznad tekućeg medenjaka i daje mu dodatnu slatkoću. Ako nemate volje praviti beze od nule, što je razumljivo, možete koristiti kupljene pjenaste bombone ili obilan sloj tučenog vrhnja. Želite li da vaš napitak bude još posebniji, prepržite vrh bezea pomoću plamenika. Karamelizirana, hrskava vanjština donosi tako privlačan okus tekućem gingerbreadu. Recept smo pronašli kod food blogerice Caroline Gelen, a vama ga prenosimo u nastavku…
Gingerbread napitak
Sastojci za 4 do 6 napitaka:
- 2 i pol šalice (600 g) mlijeka
- 2 žlice melase
- po ukusu 1/8 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice cimeta
- 1 i pol žličica đumbira u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 6 cijelih klinčića
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žlica (7 g) kukuruznog škroba
Priprema:
U lonac na srednje jakoj vatri, stavite mlijeko, 1 žlicu melase, 1/8 žličice muškatnog oraščića (ako želite), 1/4 žličice cimeta, 1 i pol žličicu đumbira, 2 žličice vanilije, klinčiće, smeđi šećer i prstohvat soli. Pustite da proključa. Smanjite vatru i nastavite kuhati na laganoj vatri. Pažljivo kušajte smjesu i dodajte više melase ili đumbira prema ukusu. Ako volite jači okus đumbira, dodajte pola žličice đumbira u prahu, plus pola žlice melase.
U maloj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob s 1/4 šalice vode ili mlijeka. Dodajte smjesu tekućem medenjaku i energično miješajte dok ne prokuha i zgusne, nekoliko minuta. Možete dodati više kukuruznog škroba ako želite da je napitak nešto gušći. Ne brinite ako boja nije tako tamna kao na slici, rezultat može varirati ovisno o vrsti melase koju koristite. Procijedite piće i poslužite s bezeom na vrhu, a za poseban dojam, možete ga prepržiti plamenikom.
Postupak pogledajte i u videu: