Vruća čokolada u 3 najfinija recepta – kao stvorena za hladnije dane
Vruća čokolada u 3 najfinija recepta – kao stvorena za hladnije dane

Vruća čokolada u 3 najfinija recepta
– kao stvorena za hladnije dane

S dolaskom hladnijih dana stiglo je vrijeme za omiljene tople napitke. A jedan od najdražih bez kojih nam je zima nezamisliva je vruća čokolada.

Niske temperature te tmurni i magloviti dani su kao stvoreni za boravak kod kuće. I dok nakon posla ušušakni pod dekicom na kauču gledamo omiljene serije (a već smo počeli i s božićnim filmovima), jedino što nam nedostaje je šalica omiljenog toplog napitka koji će nas ugrijati iznutra.

Vrijeme je za vruću čokoladu

Vruću čokoladu možemo pripremiti na bezbroj različitih načina i pritom uživati u njezinom savršenstvu. Osim što je nezaobilazna uz doručak kako bismo se zasladili i započeli dan preplavljeni toplinom i mirisom, vruća čokolada je idealna za popodnevna i večernja druženja, a poslužit ćemo ju uz kekse i kolače.

Tri recepta za vruću čokoladu koju možete pripremiti već danas i u njima uživati cijele zime, donosimo u nastavku.

Vruća čokolada s marshmallowsima

Marshmallowsi, odnosno slijezovi kolačići prva su asocijacija kad pomislimo na vruću čokoladu pa je jedina logična stvar pomiješati ih! Nekoliko sljezovih kolačića ubacite u čokoladu, ostatak sačuvajte za ukrašavanje i topli napitak je spreman za guštanje!

Sastojci:

  • 3 šalice punomasnog mljeka
  • 3 žlice kakaa
  • 5 žlica meda
  • 1 šalica sljezovih kolačića
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Postupak:

Kuhinjskim brenerom za flambiranje tostirajte 30-60 sekundi sljezove kolačiće dok vrh ne postane zlatno-smeđe boje. Ohladite ih 10-ak minuta i odvojite nekoliko za ukrašavanje. U lonac stavite mlijeko, kakao, med, vaniliju i sol. Ubacite sljezove kolačiće i povremeno lagano miješajte pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok ne zavrije, a potom vruću čokoladu rasporedite po šalicama i ukrasite tostiranim sljezovim kolačićima.

Nutella vruća čokolada

Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja ne voli Nutellu. Omiljeni namaz od lješnjaka volimo jesti na kruhu, na žlicu ili s palačinkama i sve nam je jednako dobro! Zamislite onda kakvog je tek okusa Nutella vruća čokolada!

Sastojci:

  • 1/2 žlice Nutelle
  • 2 – 3 šalice mlijeka
  • pola žličice cimeta
  • nezaslađeni kakao
  • šlag ili sljezovi kolačići za ukrašavanje

Postupak:

Na laganoj vatri ugrijte mlijeko, a kad proključa, dodajte Nutellu, kakao i cimet. Miješajte sve dok se smjesa ne sjedini. Izlijte vruću čokoladu u šalice te po želji ukrasite šlagom ili sljezovim kolačićima.

Vruća čokolada s rumom

Kombinacija vruće čokolade i ruma bit će odlična ukoliko se poželite dodatno ugrijati. Pripremite cijeli zimski ugođaj pa prstima omotanim oko vruće šalice uživajte u nekom dobrom filmu.

Sastojci:

  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 2 žlice mlijeka u prahu
  • 100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • šalica mlijeka
  • 1-2 cl ruma (ili nekog drugog alkohola po želji)

Priprema:

Čokoladu razlomite na komadiće i ubacite u blender dok ne bude sasvim sitna. Dodajte ostale sastojke i dobro pomiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu pa je pospremite u staklenku. U lončiću zagrijte šalicu mlijeka i dvije pune žlice čokoladne smjese. Na srednje jakoj vatri miješajte dok se ne zgusne. Ulijte vruću čokoladu u šalicu, dodajte 1-2 cl ruma i poslužite samo, sa šlagom ili s marshmallowsima. Možete uz cimet dodavati i druge začine – muškatni oraščić, čili, vaniliju… teško da s ijednom kombinacijom možete pogriješiti.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori