Postoje ti neki okusi i mirisi koji nas asociraju na određeno doba u godini. Zimu, a pogotovo blagdansko razdoblje, tako povezujemo s mirisom najfinijih božićnih začina od kojih je najzastupljeniji i najprepoznatljiviji cimet.
Miris cimeta podsjeća nas na topao dom i pečenje kolača s mamom i bakom. Zapravo, upravo cimet u nama nekako evocira one najljepše uspomene – na kuću punu ljubavi i prefinih kolačića. Cimet se može koristiti na bezbroj načina, a i jako je zdrav. Ipak, ovog puta ćemo se fokusirati na slasne cimet rolice od kojih će zamirisati cijela kuća.
Cimet rolice za zimske dane
Upravo cimet rolice možda su i najpoznatija slastica s tim začinom i bez njih nam je zima nekako nezamisliva. Peciva, pužići odnosno rolice s cimetom možete kupiti cijele godine, ali njihov miris i okus je ipak nekako rezerviran za zimsko doba.
Cimet rolice omiljena su poslastica u Skandinaviji pa se tako u Švedskoj zovu kanelbulle, a u Finskoj korvapuusti. I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske i finske rolice posipane krupnim šećerom.
Mekano tijesto, okus cimeta i šećera savršeno prija uz šalicu omiljenog toplog napitka – kave ujutro te toplog čaja popodne. Uz ovaj snijeg koji nas je danas ugodno iznenadio, cimet rolice bit će savršena poslastica u kojoj ćemo uživati ušuškani pod dekicom uz najdražu nam knjigu, seriju ili film.
Recept za cimet rolice
Sastojci:
(za oko 15 cimet rolica)
Za tijesto:
- 400 g brašna
- 40 g šećera
- 70 g maslaca
- prstohvat soli
- 250 ml mlijeka
- 25 g svježeg kvasca
Za punjenje:
- 70 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žlice cimeta
+ 1 jaje za premazivanje i šećer za posip
Priprema:
Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli. U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s razlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi, ulijte ga u zdjelu s maslacem i na kraju umijesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se tijesto diže barem pola sata.
Kad se tijesto udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i cimeta te zarolajte. Narežite rolice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolice dižu oko pola sata.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite jaje. Kad su rolice “narasle”, premažite jajetom i posipajte šećerom. Pecite 10-tak minuta dok rolice ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo.
Foto: Unsplash, Pexels, iStock