Food festivali i zanimljiva gastro događanja koja ovih dana stižu u Split
Food festivali i zanimljiva gastro događanja koja ovih dana stižu u Split

Food festivali i zanimljiva gastro događanja
koja ovih dana stižu u Split

Proljeće u Splitu uzbudljivije je nego ikada! Food festivali s bogatom i kreativnom ponudom jela, osvježavajuća pića i popratan program koji uključuje nastupe DJ-a i dnevne aktivnosti, ovih dana stižu u Split. Oba gastro događanja Splićanima i posjetiteljima upotpunit će dane do kraja svibnja, a detalje donosimo u nastavku!

Split Spring fest

Splićanima omiljeno i sada već tradicionalno gourmet druženje, Split Spring by Staropramen vraća se šestu godinu za redom i to ove godine u Ulici kralja Tomislava, ispred Galerije umjetnina, ili kako neki Splićani opisuju tu lokaciju – ispred Mista. Od 23. svibnja do 1. lipnja tijekom deset dana konačno će Splićani, ali i brojni turisti kojih je grad prepun moći uživati u ovoj svima omiljenoj manifestaciji. 

Što nas čeka na Split Spring festu?

Tijekom deset dana ček deset omiljenih splitskih ugostitelja pripremati će vrhunske street food specijalitete, ali očekuju nas i nastupi splitskih DJ-a te live nastupi. Tu će biti i chill zona, zona za čitanje, Bestie kutak za udomljavanje ljubimaca, ali i neke dnevne aktivnosti poput slikarskih radonica te humanitarna akcija.

Split Spring u svojih pet dosadašnjih izdanja pokazao je kako su Splićani željni ovakvih manifestacija, a pozitivne reakcije brojnih turista generirale su tisuće i tisuće oduševljenih objava na društvenim mrežama. Osim toga, Split je pokazao kako je njegov festivalski street food promišljeniji i kreativniji nego igdje drugdje, pa ćemo tako ove godine ponovo uživati u specijalitetima Artičoka koje priprema njihov chef Stipe Šušnjara, tu je i novootvoreni bistro Hoba koji svoju jela bazira na hobotnici, zatim Uje koje nam iz godine u godinu donosi odlične mediteranske specijalitete.

Tu je i Chef Ivan Temšić za svoje eVala restorane, na Split Springu sudjeluje i popularno Misto ispred kojeg se festival i odvija, kao i Pigeria Gudin kao novo ime splitske gastronomske scene, te Biberon. Novo ime na festivalu je i Sexy Cow poznat po svojim savršenim tortillama za koje se uvijek čeka u redu, kao i bistro Toč, a tu su i Ferdinand knedle koje će pobrinuti za ponudu slatkog. Uz sve to idealno će pasati hladni Staropramen ili ledeni koktel na bazi Hendricksa. Već na sam spomen ovih imena sigurno je da nam se sprema pravi gastro spektakl, a što će se točno kuhati na kojoj kućici saznati ćemo u narednim danima.

Split Spring
Split Spring
Split Spring

Jedno je sigurno, Split opet postaje „centar svita“, i to gastronomski centar svijeta, a s obzirom na to da terminski obuhvaća i praznik, sigurni smo da će se velika većina vas koja ovo čita zaputiti u Split i uživati u njegovim specijalitetima i programu! Vidimo se na Split Springu od 23. svibnja!

Za sve dodatne detalje pratite njihove društvene mreže i web.

PLACe Market Split

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha projekta PLACe market, i još uspješnijih prvi mjesec dana u ovoj sezoni u Zagrebu možemo sa sigurnošću reći kako je Hrvatskoj nedostajao ovakav koncept večernjih marketa. Naime, Place Market svakog petka na Tržnicu Dolac privuče više od 5.000 posjetitelja, a sada se prema planu, ovaj odličan gastronomski događaj proširuje i u Split. Dugoočekivano prvo splitsko ovogodišnje izdanje održalo se na Pazaru prošle subote pritom pružajući platformu na kojoj splitski ugostitelji i chefovi posjetiteljima i brojnim turistima predstavljaju svoje kulinarske kreacije. Na Pazaru jedemo i družimo se svake subote do kraja svibnja, pa je iduće druženje najavljeno za subotu 18. svibnja.

Ponuda na PLACe Marketu u Splitu

Splitski posjetitelji ovdje mgu uživati u posebnostima i tradiciji mediteranske, ali i fusion kuhinje u modernom ruhu, što će svakako zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Među sudionicima su vrhunski chefovi i restorani kao što su  Zrno soli i chef Branimir Prnjak, Artičok i chef Stipe Šušnjara, Dvor i chef Hrvoje Zirojević, Mazzgoon, novotvorena i omiljena splitska pizzeria Pizzaferaj, također nedavo otvorena Gudin pigeria, bistro Hoba, Misto, Ka‘doma, Sexy Cow, dok će za slatko biti zadužene Ferdinand knedle.

Na Pazaru će se nuditi raznolika ponuda delicija u street food formatu poput tjestenine u umaku od ribljih kostiju, hot doga od mola, bao bana s bečkim šniclom, sumatranski curry s junetinom, poljičkog soparnika, komiške pogače, slavne tortille s ramsteakom, pečenog baby praščića, janjetine s bižima,  bakalara na pasta fažolu, arancina s biftekom, ali u splitskim krugovima već poznatog Tony’s smash cheesburgera.

PLACe market savršena je prilika za ljubitelje hrane da istraže bogatstvo splitske ponude i lokalne kuhinje na jednom mjestu, dok uživaju u izvrsnim okusima i mirisima koje donose neki od najboljih i najkreativnijih ugostitelja i chefova u Splitu.

Osim sjajnih gastronomskih delicija, posjetitelje očekuju i nastupi DJ-a te savršena atmosfera za ugodan i nezaboravan izlazak i druženje. Dođite i osjetite duh Place Marketa u Splitu subotama na Pazaru! Više informacija dostupno je putem službenih kanala i društvenih mreža projekta Place Market.

Foto: Damira Kalajdžić

Učitati još
Zatvori