Kada kraj tjedna započne u sunčanoj atmosferu može se naslutiti da će i vikend započeti u dobrom raspoloženju. Mnogi će se složiti da nakon užurbanog tjedna, ta dva dragocjena dana odmora nekako traju prekratko. Stoga je važno pronaći način kako zaustaviti vrijeme barem na kratko i uživati u trenutcima vikenda – polako.
Francuske pekarnice oduvijek su privlačile pažnju divnim izlozima u kojima se nalazi i galette – jedan od najpopularnijih lokalnih delicija.Bez obzira na to planirate li odmarati kod kuće sami, u društvu prijatelja ili pak na pikniku u prirodi, začinite vikend slatkim francuskim desertom s voćem. Recept za galette prema originalnoj recepturi potražite u nastavku.
Galette – rustikalni francuski desert
Svaka regija u Francuskoj ima svoju verziju ovog recepta. Tako se neki rade s bademima, lisnatim tijestom, heljdinim brašnom… No, galette s voćem čini se kao najbolji izbor za sunčane dane i toplu sezonu pred nama. Zašto? Zato što ga možete pripremati sa svim sezonskim voćem koje trenutno možete kupiti, poput jagoda, šljiva, borovnica, a odlično se priprema i s kompotom.
Francuski galette podsjeća na slatku pitu, a uz njega se poslužuje i kuglica sladoleda od vanilije. Nisu vam potrebne napredne kulinarske vještine za pripremanje ove raskošne delicije, a rustikalni izgled sigurno će brojne inspirirati za jednu Instagramsku fotku.
Recept
Sastojci za tijesto:
- 2oog brašna
- 2 žlice heljdinog ili integralnog brašna
- 1 žlica kokosovog šećera
- prstohvat soli
- 120g maslaca
- 50ml vode
Sastojci za nadjev:
- 3 šalice borovnica
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
- 1/2 naribane korice limuna
- 1/3 šalice vode
Upute:
Tijesto možete raditi u mikseru ili ružno – zamijesite ga dok smjesa ne bude jednolična pa omotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na sat vremena. U međuvremenu pripremite nadjev od borovnica. U lonac sipajte sve sastojke na nadjev i na laganoj vatri uz povremeno miješanje pustite da se borovnice lagano raspadnu, a smjesa zgusne pa ostavite 15 ak minuta da se ohladi. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup obložite papirom za pečenje te ga malo pouljite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte u kružni oblik, tanko i ravnomjerno te ga stavite u kalup, ostavljajući rubove barem 3 centimetra duže. Sipajte nadjev na tijesto, a rubove prebacite preko ostatka tijesta i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva. Galette poslužite topao s kuglicom sladoleda od vanilije i po želji posipajte šećerom u prahu.
Foto: Instagram