Francuski gallete je rustikalna pita pri čijoj vam izradi nije potrebna velika vještina, kao ni puno sastojaka ni poseban kalup… Ime je dobila po riječi gale, što u prijevodu znači ravna torta ili kolač, a osim u Francuskoj, zbog jednostavne pripreme postala je popularna diljem svijeta.
Za ukusan galette vam je potrebno samo malo mašte i sezonske namirnice (voće ili povrće) kako biste pitu ‘složili’ u slatkoj ili slanoj varijanti. Danas vam donosimo recept za galette s nektarinama, a ako kod kuće imate breskve, možete iskoristiti i njih.
Galette s nektarinama
Za tijesto će vam biti potrebno:
- 170 g brašna
- 1/4 žličice soli
- 90 gr maslaca (usitnite ga i dodajte u brašno)
- 4 žlice vode (obavezno hladne!)
Tijesto zamijesite (nije potrebno dugo) i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Za nadjev će vam biti potrebne 3 manje nektarine ili breskve. Operite ih, prepolovite i uklonite košticu. Narežite ih na ploške debljine 5 mm. Stavite ih u zdjelicu, dodajte im jednu žličicu kukuruznog škroba, 2 žlice šećera, promiješajte i ostavite da se marinira oko jednog sata.
Postupak:
Razvaljajte tijesto, rasporedite nadjev po sredini i savijte rubove. Tijesto premažite žumanjcima i pospite smeđim šećerom. Pecite na temperaturi od 180 do 200 °C oko 20 minuta. Pitu možete jesti samu, ali naša je preporuka da je poslužite uz kuglicu sladoleda od burbon vanilije i oduševite nepce!
Opisani postupak možete pogledati i u videu u nastavku.
Predivnu hrskavu i sočnu galettu s nektarinama objavila je i hrvatska food blogerica Kristina Štriga na svom Instagram profilu @cellulite_factory pa se možete inspirirati i njenim receptom. U njemu možete pronaći i limetu i timijan pa odaberite kombinaciju koja vam se više sviđa! Postupak izrade pogledajte u videu u nastavku.
Foto: Unsplash, Instagram (@ratundalova i @cellulite_factory)