Potreba za veganskim obrocima nikada nije bila veća, a sada, u vrijeme nakon blagdana, imamo još više razloga za eksperimentiranje s receptima koji su nutritivni, ukusni i prilagođeni različitim stilovima prehrane. Nakon što smo se bavili maštovitim jelima pripremljenim u kalupima za muffine, okrećemo se jednom potpuno drugačijem konceptu: galette s karameliziranim lukom, istovremeno je ukusna i jednostavna za pripremu. Riječ je o rustikalnoj, francuskoj piti koja je idealna opcija za doručak, ali može poslužiti i kao lagan ručak ili večera.
Kombinacija hrskave kore od pirovog brašna, slatkastog ukusa karameliziranog luka i pikantne note rikole čini je pravim gurmanskim iskustvom. Inspiraciju za ovaj posni recept pronašli smo na Instagram profilu @_plantbaes_, a zanimljivo je što ga možemo spremati i za doručak i za ručak.
Posni recept koji spremamo za doručak i ručak
Sastojci
- dva velika luka
- 200 g pečuraka (po izboru: šampinjoni ili bukovače)
- 200 g pirovog brašna (može i integralno pšenično)
- dvije žlice maslinovog ulja
- tri žlice biljnog jogurta (sojinog ili kokosovog, nezaslađenog)
- jedna žličica svježe majčine dušice (ili pola žličice sušene)
- jedna žlica senfa
- prstohvat morske soli
- svježa rikola za posluživanje
- balzamiko glazura
- po želji: biljni feta sir
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Na srednjoj vatri, na tavi, zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckani luk. Pržite ga na laganoj vatri dok ne postane karameliziran i dobije zlatnu boju (oko 15 minuta). Dodajte gljive narezane na kriške, majčinu dušicu i prstohvat soli. Kuhajte još pet do sedam minuta dok gljive ne omekšaju i puste svoj sok. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
U posudi pomiješajte pirovo brašno, prstohvat soli, biljni jogurt, žlicu maslinovog ulja i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Oblikujte loptu, prekrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta. Na papiru za pečenje razvucite tijesto u krug debljine oko 5 mm. Premažite ga slojem senfa, ostavljajući rubove nepokrivene (oko 3 cm). Na tijesto rasporedite karamelizirani luk i gljive, pa preklopite rubove tijesta preko fila.
Pecite galette u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, okrećući je na pola pečenja za ravnomjernu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Dodajte svježu rikolu, prelijte balzamikom i, po želji, pospite biljnim feta sirom. Ova je pita bogata vlaknima, ukusna je, a jednostavna za pripremu i savršena za sve prilike. Ako tražite inspiraciju za posni recept, veganski i ukusan obrok, ova kombinacija će sigurno postati vaš favorit za doručak, ali i za ručak.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@_plantbaes_, @victorianordmark, @thyme.and.timber)