Kušali smo hranu na pretastingu Fuliranja: Očekuju vas slatke pizze, Dubai čokolada, ali i domaći specijaliteti
Za mene se u ovoj kući više ne mora kuhati, idem jesti na Fuliranje! – tako bi zasigurno u svom osebujnom stilu uzviknuo legendarni Franjo Šafranek iz filma Tko pjeva zlo ne misli da je kušao samo dio ponude koja će ove zime mamiti posjetitelje na mnogima najomiljeniju adventsku lokaciju u Zagrebu.
57 različitih kreacija
I mi bismo mu se lako mogli pridružiti u toj odluci jer nakon što je Fuliranje u srijedu 20. studenoga u Metrou pretpremijerno predstavilo ovogodišnju gastronomsku ponudu – posve je jasno da će se na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 27. studenog 2024. pa sve do 7. siječnja 2025. godine do mile volje moći uživati u najboljem od streetfooda. Možda nam 41 dan Fuliranja i neće biti dovoljan za kušati svako jelo jer u ponudi 16 kućica naći će se čak 57 različitih kreacija ovih majstora svog zanata.
Krpice sa zeljem i buncekom, sarma, slane i slatke štrukle
Domaćih tradicionalnih specijaliteta ove će godine biti kao nikad ranije. Štoviše, kako nam objašnjava Eduard Beg, njegova kućica Tringelt nastala je “…tako da se baka naljutila i rekla: “Dosta bi bilo ovih pi..arija. Vrijeme je da vratimo bakinu domaću kuhinju.” I zato je baka odlučila napraviti domaće krpice sa zeljem i buncekom, sarmu, zagorsku juhu te slane i slatke štrukle.
Tradicionalne dalmatinske delicije donosi kućica Pastamisee koja će posluživati poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole, ali i tjesteninu Cacio e pepe koja se dovršava u kolutu Grana Padano sira s paprom i sirom Pecorino Romano – čime donose dašak Italije na Fuliranje.
Ni ljubitelji pizze neće ostati gladni
Za najpopularnije talijansko jelo na svijetu zadužena je kućica Pizza Social Club koja će mamiti s publiku s čak 5 vrhunskih pizza. Mi smo kušali Margheritu, Pepperoni i novitet – slatku pizzu (krema od mascarponea, Linolada, crumble od pirovog brašna, lješnjaka i meda, te sljezovi kolačići) koju rade u suradnji sa slastičarnom Neka jedu kolače.
Neizostavne kobasice
Za uvijek najtraženije adventsko jelo – kobasice – pobrinut će se Institut za kobasice by Mate Janković sa svojim hit kreacijama kao što su Debrecinka s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a imat će i Kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku.
Kreativna ponuda
Kreativnom ponudom kobasica razveselit će i Good Food koji će Smoking Santa Sausage – dimljenu kobasicu ušuškati u slatko kiselo zelje, hren umak i ciabatta pecivo. Iza naziva Rudolf’s Cheesy Sausage krije se kobasica punjena sirom, cheddar sir, prženi luk, hrskava panceta, Good Food umak i pecivo, dok je Santa’s Hot Chick pileća hrenovka u pecivu s umakom po želji. Good Food kućica će u ponudi imati i Ho Ho Holy Smoky Smash burger, Merry Potatoes te lanjski veliki hit među najmlađima Santa’s Snowy Kaiserschmarrn, odnosno trgane carske palačinke s Nutellom ili pekmezom.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Tri slatka i dva slana kronuta
Slatke i slane delicije s prepoznatljivim potpisom koji je osvojio i Newyorčane donosi kućica Kronut by Boogie. Nakon što su lani bili jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa, ove se godine vraćaju s novim i još slasnijim okusima. U ponudi će imati tri slatka i dva slana kronuta – peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta ili krafne s rupom. Nudit će se kronut s čokoladom i medenjacima, zatim s vanilijom, limunom i kardamomom te s pistacijom i malinom. Od slanih tu je Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom, mladim lukom i korijanderom. A stiže i Winter kronut – svinjska kobasica, karamelizirani luk, salata, ukiseljeni crveni kupus i umak od senfa na pecivu posve novog oblika.
Azijski specijaliteti
Ljubitelje azijskih specijaliteta razveselit će kućica Purple Monkey koja na Fuliranje donosi: Spicy Mango Karaage Chicken (panirani pileći zabatak, mango, sweet&sour umak, chili, riža, bučine sjemenke), zatim Katsu (panirani pileći file, riža, coleslaw), te Perfectly Crisp Shrimps (panirane kozice, sweet&chili umak). Njihov ovogodišnji poseban adut su Wagyu Black Pepper Noodles koje su pripremili na pretastingu. U središtu ovog jela nalazi se sočna Wagyu govedina, poznata po bogatoj prošaranosti masnoćom.
Wagyu uz elastične rezance
Ove ukusne kriške prže se na visokoj temperaturi, zadržavajući sočnost i dajući dimljenu aromu. “Wagyu je premium sorta krave koja potječe iz Japana, visoke kvalitete, koju smo odlučili ponuditi po pristupačnoj cijeni posjetiteljima Fuliranja”, kažu. Wagyu će posluživati uz elastične rezance koji su prženi u woku i obavijeni pikantnim umakom od crnog papra, češnjaka i umami nota na bazi soje. Posip od kikirikija zaokružuje jelo, podižući njegov vizualni dojam i složenost okusa.
Fuliranje kao prilika za predstavljanje
Posve novo ime na gastro sceni je Shish & Chips kućica iz koje otkrivaju: “Potrudili smo se biti originalni u kreiranju ovog koncepta, a inspiraciju za jelo smo pronašli u Turskoj street-food deliciji Adana Kebab koji je poznatiji kao Shish Kebab. Pojam shish znači ražanj ili mač, pa se tako naš shish priprema na željeznim ražnjevima.” Fuliranje je za njih prilika da ponude tri vrste shisheva (juneći, pileći i gurmanski) u pita wrapu.
Posjetitelji će moći sami izraditi svoj shish birajući shish, dodatke, umake i prilog po izboru. Usto nudit će i pomfrit i tater tots, odnosno pržene okruglice od krumpira.
Sočni comfort food
Pravi sočni comfort food dolazi i s kućice Chef’s burger by Ivan Pažanin. Omiljeni splitski chef okrijepit će posjetitelje svojim provjerenim hit burgerima: Cheesy Cheese, Crispy Kapula i Truffle Panceta. Carstvo topljenog sira u neodoljivim kombinacijama ponudit će kućica simpatičnog imena Yes Sir. Hladnu će zagrebačku zimu svojim vedrim duhom i kreativnom ponudom ugrijati ekipa iz zadarskog Picnic Mingle & Funa. Na Fuliranje stižu s favoritima lanjskog zagrebačkog Adventa. To su Drugačija sarma i njihov najpoznatiji proizvod, Blackie burger.
Matcha Punch
U suradnji s Materia Matchom napravili smo toplu varijantu Matcha punča s rumom, sirupom od agave, matcha čajem, amarettom i likerom od Bajadere. Naš ovogodišnji adut koji prvi put predstavljamo na Fuliranju su Mekani obrazi. Radi se o sporo kuhanim junećim obrazima koje dugo kuhamo u vakuumu i poslužujemo ih u brioche pecivu s coleslaw salatom s jabukom, dimljenom majonezom, čipsom od sira i mladim lukom, otkrio nam je Vedran Božičev iz Picnic Mingle & Funa. Nastavljaju i tradiciju spravljanja Skradinskog rižota na Fuliranju, stoga upišite u kalendare nedjelju 15. prosinca kada stiže ekipa iz Skradina koja će u vrijeme ručka kuhati ovu drevnu deliciju čija priprema traje i po 13 sati.
Što je Fuliranje bez fritula?
Za omiljenu zimsku slasticu, fritule, ove se godine na Fuliranju brinu na kućici Krivi ljudi čije su Freetule lani bile ogroman hit na Fooling Aroundu. Ove godine će u ponudi imati slatke Freetule u šet okusa: klasične sa šećerom, one s Nutellom, te pistaciju i bijelu čokoladu, zatim krokant i crnu čokoladu, vaniliju i Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele i kremom od vanilije. Potonje smo imali priliku kušati na pretastingu i jedva čekamo novu priliku.
Vjerojatno najveći slatki hit Fuliranja
Kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić zaslužna je za najveću ovogodišnju ekskluzivu: prvi će u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit – Dubai čokoladu. Ovaj talentirani mladi Slavonac koji je zanat pekao kod Roberta Hromalića i Petre Jelinić da bi se ubrzo potom proslavio kao pastry chef u Jolie Petite Pâtisserie, te u Torterie Macaron, s kućicom Gdje je Jura prvi se put predstavlja samostalno, a Fuliranje je prilika da ponudi fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koju će biti moguće kupiti i u pločama.
Topljena Dubai čokolada s fritulama
Ova slastica originalno nastala u slastičarnici The Fix iz Dubaija odmah je postala globalni hit zahvaljujući društvenim mrežama, a spaja kremastu pistaciju, hrskavi kadaif i glatku čokoladu. Kao što smo se mogli osvjedočiti na pretastingu, Klepićeva Dubai čokolada ali i kombinacija topljene Dubai čokolade s fritulama zasigurno bit će jedan od najvećih hitova cijelog zagrebačkog Adventa.
Više od 20 autorskih koktela u toplim i hladnim verzijama
A da nam naš Franjo Šafranek s početka priče ne bi prigovorio Ovde se samo priča a niš’ se ne pije! pobrinut će se Rakijarnica s najširim izborom pića. Od kuhanog vina, Guinness piva, pomno biranih Šoškić vina, pjenušaca, alkoholnih i bezalkoholnih pića, Madre Badessa rakija i Maraska toplih koktela.
Tu je i Fulirantima omiljena kućica Ginglebells koja i ove godine spravlja najlegendarniji kuhani gin u gradu, a imat će i zimske specijale: Warmstar Martini s kojim najavljuju eksploziju okusa vodke i prpošne marakuje u obliku toplog koktela, te Pina Hotladu gdje karipski rum i kokos u vrućem izdanju čine pravu recepturu za ugodnu i toplu zimsku večer. Kućica Punch House by Gin Garden kao i uvijek ima svoje poznate adute: prošlogodišnji hit Apple Pie Monkey Punch i Gin Punch s Hendricksom.
Tko pjeva zlo ne misli
Sve ove delicije i tekuće čarolije na Fuliranju će biti umotane u temu Tko pjeva zlo ne misli kroz uvijek originalne dekoracije i nenadmašan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka. Više detalja o glazbenom, ali i bogatom programu za najmlađe gdje mališane vikendima očekuju nastupi zbora Zagrepčanke i dečki, te popularne predstave kazališta Tvornica lutaka, kao i o hvalevrijednim eko radionicama u suradnji sa Zelenom akcijom te jedinstvenoj ponudi unikatnih darova na HUSH HUSH market pop-upu otkrit ćemo već idući tjedan.
U međuvremenu svakodnevno pratite Fuliranje na Instagramu i Facebooku za sve novosti i iznenađenja.
Dodatne informacije:
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. 11. 2024. – 7. 1. 2025.
Ulaz: besplatan
Radno vrijeme:
pon-pet: 12:00 – 01:00
sub-ned: 11:00 – 01:00
Božić: 16:00 – 01:00
Štefanje: 12:00 – 01:00
Stara godina: 12:00 – 03:00
Nova godina: 17:00 – 01:00
Foto: Sandro Sklepić