Čim se temperature približe nuli, boravak na otvorenom za mnoge postaje izazov. I oni najhrabriji koji uživaju u zimskim veseljima, šetnjama gradom i posjetu adventskim atrakcijama moraju pronaći načine da se ugriju. Kape, šalovi i rukavice, ali i toplo kuhano vino i vruće fritule, najbolji su recept za ugodan boravak na gradskim ulicama.
Hrskave izvana i meke iznutra, mirišu na cimet, šećer i Božić – fritule su hrvatsko pecivo koje se tradicionalno radi u Dalmaciji i Istri. Podsjećaju na male okrugle krafnice, no imaju gušće tijesto od krafna, a obogaćene su rumom i koricom limuna ili naranče. Neki ih vole s grožđicama, a svi ih vole sa šećerom u prahu ili preljevom od čokolade!
U narednim danima svi će se veseliti vrućim porcijama fritula na adventu, ali mi ih još više volimo pripremiti kod kuće! Posebna čar koju imaju vruće, domaće fritule ugrijat će srca svih ukućana, pa vam donosimo najbrži recept. Ispecite ih, iznenadite ukućane i zajedno se zasladite.
Recept za brze fritule
Sastojci:
- 180 ml jogurta
- 1 jaje
- 2 paketića vanilin šećera
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 čep ruma
- ulje za prženje
- po želji: limunova korica
Postupak:
Sve sastojke u zdjeli sjedinite u glatku smjesu, a ako vam se čini da je rijetka, dodajte malo brašna. Pokrijte krpom i ostavite pola sata, zatim još jednom promiješajte i žlicom vadite smjesu u vruće ulje (pazite da nije prevruće kako ne bi zagaralo). Čim se fritule zarumene, okrenite ih na drugu stranu još pola minute te vadite u zdjelu s papirom kako bi se upio višak ulja. Posipajte po želji mješavinom šećera i cimeta, čokoladom ili nekim drugim preljevom.
Foto: iStock, Pexels