Francuski tost je pohani kruh na kakvog smo navikli još u djetinjstvu, no pažljiva nadogradnja drugim sastojcima čini ga puno dekadentnijim odabirom za doručak od uobičajenih šnita suhog kruha umočenog u smjesu jaja i mlijeka. Nitko ne zna od kuda zapravo ovo jelo potječe jer se u raznim oblicima može pronaći u svim dijelovima svijeta, a nastalo je isključivo iz jedne svrhe – da se najefektivnije upotrijebe ostaci već starog kruha.
Danas se za francuski tost više ne koristi samo osušeni kruh već najfinija slatka peciva i brioši, no nemojte misliti da kruh nije dobrodošao. Iako moguć i u slanoj varijanti, najčešća je ona slatka s dodacima kao što su razni džemovi i marmelade, umaci, preljevi, svježe voće, sir itd.
Ovo nije doručak u kojem treba pretjerivati, no obzirom da je pred nama još jedan hladan, tmuran i kišovit dan, odlučili smo se počastiti. U nastavku donosimo recept za francuski tost s Nutellom i bananom, koji, ako ne danas, možete isprobati za vikend.
Sastojci:
- 8 kriški kruha
- 2 tanko narezane banane
- Nutella
- 4 jaja
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice cimeta
- 2 žlice maslaca za prženje
- šećer u prahu
Postupak:
U zdjeli umutite jaja, mlijeko, cimet i vaniliju dok se dobro ne sjedine. Uzmite po dvije kriške kruha i namažite ih Nutellom, na vrh dodajte kriške banane i spojite kruh u sendvič. Višak banana ostavite za kasnije.
Na tavi na umjerenoj vatri otopite malo maslaca. Sendviče umočite u smjesu jaja i mlijeka i stavite u tavu. Neka se prži s jedne strane oko 3-4 minute, a zatim ga pažljivo okrenite na drugu stranu.
Nakon što obje strane porumene, izvadite sendvič iz tave i ostavite ga sa strane. Preostale kriške banane prijajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne postanu mekane.
Francuski tost izrežite dijagonalno, prelijte bananama i šećerom u prahu i uživajte u doručku!
Foto: Profimedia, Instagram, iStock