Bogata, sočna i puna okusa: Imamo najbolji recept za francusku salatu
Bogata, sočna i puna okusa: Imamo najbolji recept za francusku salatu

Bogata, sočna i puna okusa: Imamo
najbolji recept za francusku salatu

Francuska salata klasično je jelo koje se često poslužuje tijekom praznika i svečanosti. Naziva se i ruska salata i Olivier salad, a kod nas je poznata kao jednostavno “francuska”.

Ovo jelo od sitno sjeckanog povrća u kremastoj majonezi poslužuje se hladno, kao prilog, a zapravo je vrlo jednostavno. Krumpiri, mrkva, grašak, kiseli krastavci, jaja, te naravno, namirnica koja svake godine potiče žustre rasprave – jabuka, glavne su zvijezde francuske. Mi ju jako volimo, pa vam donosimo naš provjeren recept.

Osnovni sastojci francuske salate

  • Povrće: Glavni sastojci su kuhani krumpir, mrkva, grašak i kiseli krastavci.
  • Majoneza: U salatu se dodaje majoneza koji joj daje kremastu teksturu.
  • Jaja: Kuhana jaja se također često dodaju salati, nasjeckana na sitno.
  • Dodatni sastojci: U salatu se mogu dodati jabuke, kukuruz, pa čak i kuhana piletina ili šunka.

Francuska salata – recept

Sastojci:

  • 400 g zamrznutog graška
  • 400 g kuhanog krumpira
  • 400 g mrkve
  • 300 g kiselih krastavaca
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • 1 zelena jabuka (opcionalno)
  • 400 g majoneze
  • 100 g milerama
  • 1 žlica senfa
  • sol, papar

Postupak:

  • Sve povrće, jabuku i jaja očistiti i narezati na sitne kockice.
  • Skuhati mrkvu i grašak, dobro ocijediti
  • U zdjeli pomiješati majonezu, mileram, senf i začine, dobro promiješati
  • Sve sastojke nježno izmiješati
  • Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi pa poslužiti

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori