Ovog Uskrsa pripremamo osvježavajuću francusku salatu bez majoneze. Donosimo recept
Ovog Uskrsa pripremamo osvježavajuću francusku salatu bez majoneze. Donosimo recept

Ovog Uskrsa pripremamo osvježavajuću francusku salatu bez majoneze. Donosimo recept

Ako ovog Uskrsa tražite nešto drugačiji i laganiji recept za francusku salatu, svidjet će vam se onaj koji je za nas pripremila nutricionistica, profesionalna kuharica i food blogerica Stela Kordić.

Zahvaljujući kombinaciji slanutka i jogurta, ova salata ima više proteina i vlakana te manje masti u usporedbi s klasičnom verzijom. Također sadrži više hranjivih tvari i manje kalorija, što ju čini “zdravijom” opcijom.

Jeste li znali da je preteča ove salate zapravo nastala u Rusiji? Lucien Olivier, ruski chef, belgijsko-francuskog podrijetla ju je kreirao i servirao u svom restoran Hermitage u Moskvi. Iako ju mi zovemo francuskom, salata je u ostatku svijeta poznatija pod nazivom Olivier. No, kako god ju zvali, sigurni smo da će vam se ova laganija verzija ove mega popularne salate svidjeti i da će se naći i na vašem uskrsnom stolu.

Francuska salata recept

Recept za 4 osobe:

  • 100 g smrznutog graška
  • 100 g sirove mrkve, narezane na kockice
  • 100 g sirovog krumpira, narezanog na kockice
  • 100 g kiselih krastavaca, narezanih na kockice
  • 50 g jabuke, narezane na kockice
  • 3 jaja

Za umak:

  • 200 g kuhanog slanutka
  • 100 g čvrstog, punomasnog jogurta
  • 75 g vode od kuhanja slanutka (aqua faba)
  • 15 ml limunovog soka
  • 5 g Dijon senfa
  • 1/2 žličice soli
Francuska salata recept

Priprema:

  • Kuhanje jaja

Izvadite jaja iz hladnjaka 20-30 minuta prije kuhanja kako bi postigla sobnu temperaturu i ravnomjerno se kuhala.
U manjem loncu zagrijte dovoljno vode da prekrije jaja. Kada voda zavrije, smanjite vatru i pažljivo žlicom spustite jaja u vodu. Kuhajte ih na laganoj vatri 12 minuta.
Nakon 12 minuta, kuhana jaja uronite u zdjelu s ledenom vodom.
Ostavite ih u ledenoj vodi 10 minuta kako bi se ohladila.

  • Kuhanje povrća na pari

Dodajte vodu u lonac s umetkom za kuhanje na pari. Pripazite da voda ne dodiruje umetak. Temeljito operite krumpir i mrkvu te ih dobro osušite. Nije potrebno guliti povrće. Narežite krumpir i mrkvu na male, jednolike kockice.

Kada voda zavrije, u umetak za kuhanje na pari dodajte krumpir, mrkvu i smrznuti grašak. Kuhajte povrće na pari 6-8 minuta. Osvježite povrće u ledeno hladnoj vodi kako biste zaustavili kuhanje i zadržali privlačnu zelenu boju graška. Nakon 2 minute ocijedite povrće te ga ostavite sa strane.

  • Priprema umaka

Procijedite kuhani slanutak, a vodu od kuhanja (aqua faba) sačuvajte.
U stajaći blender dodajte sve sastojke potrebne za umak te blendajte na visokoj brzini dok ne postigne glatku konzistenciju.

  • Priprema preostalih sastojaka

Ocijedite kisele krastavce te ih narežite na kockice. Ogulite jaja te ih također narežite na sitne kockice. Zatim operite jabuku te ju nasjeckajte na kockice.

  •  Povezivanje svih sastojaka

U veliku zdjelu dodajte sve pripremljene elemente te prelijte umakom od slanutka i jogurta. Dobro promiješajte kako bi se sastojci ravnomjerno proželi umakom.

  • Posluživanje salate

Za najbolji okus i teksturu, svježe pripremljenu salatu pohranite u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku na nekoliko sati ili preko noći. To pomaže da se okusi sjedine i umak zgusne.

Francuska salata recept
Francuska salata recept

Recept nam donosi Stela Kordić s bloga Stela’s Food Stories. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

 

Foto: Stela Kordić

 

Učitati još
Zatvori