Francuska kuhinja u svijetu je poznata prije svega po slatkim zalogajima i desertima. Slastičari iz cijelog svijeta dolaze na razne tečajeve i školovanje kako bi usavršili tehnike i tajne za izradu najfinijih slastica. Macaron kolači u posljednjih nekoliko godina postali su planetarno popularni. No, postoji još jedna slastica koja je dobila ime po tome što se pojedete u brzini munje – éclair. Još jedan tjedan je iza nas, a ulazak u slatki vikend ne možemo zamisliti bez dobrog kolača. Stoga smo se odlučili na mali twist pa ćemo umjesto kolačića napraviti éclair tortu koja će nestati prije jutra, a recept potražite u nastavku.
Éclair: francuski klasik za svaku prigodu
Francuski klasik kojeg svi vole s razlogom. Razne arome slatkih glazura ga prekrivaju, a duguljasti oblik od tankog tijesta ispunjen je finom kremom. Budite maštoviti kod izrade glazure, ne možete pogriješiti s čokoladom, voćem, pistacijama i drugim orašastim plodovima. Klasični kolači trebaju malo više slobodnog vremena za oblikovanje i dekoraciju, stoga je kalup za tortu savršena zamjena za brzinski kolač koji će zasladiti vikend. Pad temperature volimo iskoristiti za pripremu kolača za najmilije. Uz to ćemo se uživiti u atmosferu te obiteljski ručak uz kavu i čaj završiti u francuskom tonu s éclair tortom za koju će se tražiti tanjur više.
Sastojci:
- 1.5 šalica brašna
- 3 žlice gustina
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica putra
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 3 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 3/4 šalice punomasnog mlijeka
- 1 šalica tamne čokolade za kuhanje
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/3 šalice sjeckanih lješnjaka
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu željenog oblika obložite papirom za pečenje. U zdjeli izmiješajte brašno, gustin, sol i prašak za pecivo. Električnim mikserom izmiksajte jaja, šećer i putar. Postepeno dodajte vaniliju i mlijeko dok se smjesa ne izjednači te ju izlijte u kalup i pecite 60min. Ohladite 20min prije dodavanja glazure. Za glazuru rastopite čokoladu i kokosovo ulje, prelijte preko torte i posipajte sjeckanim lješnjacima.
Foto: Instagram