Ove lješnjak i kakao praline inspiraciju vuku iz, kao što se može i vidjeti, popularne Bajadere. Ovo je jedna domaća verzija koja se jednostavno priprema i preukusna je. Pripazite jer se na sobnoj temperaturi počinju topiti i prilično će omekšati, stoga je najbolje jesti ih direktno iz zamrzivača, samo pustite pet do deset minuta da dođu k sebi.
Recept je napravljen prema kalupu promjera 19×19 cm.
SASTOJCI ZA ČOKOLADNI DIO:
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice maslaca od badema
SASTOJCI ZA NOUGAT DIO:
- 1⁄2 šalice maslaca od lješnjaka
- 4 žličice javorovog sirupa
- 2 žlice otopljenog kakao maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1⁄2 šalice indijskih oraščića
- 3⁄4 šalice napitka od badema
Priprema:
- Namočiti indijske oraščiće preko noći. Idući dan procijediti i staviti u blender s preostalim sastojcima za bijeli dio. Izmiksati u gustu kremu bez grudica.
- Na pari otopiti tamnu čokoladu. Dodati kokos ulje i maslac od badema te dobro pomiješati.
- Preliti dno kalupa s pola pripremljene čokoladne smjese. Staviti u zamrzivač da se stisne. Preliti pripremljenim nougat dijelom te vratiti u hladnjak da se stisne. Kada se dovoljno stisnulo, preliti ostatkom čokoladne mješavine te vratiti u zamrzivač.
- Pustiti da se stisne na nekoliko sati. Prije serviranja, pustiti 10-ak minuta da se odmrzne te praline konzumirati odmah jer se na sobnoj temperaturi počnu topiti.
SAVJET: zaleđeno rezati vrućim nožem kako bi dobili savršene rezove.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković