Ako volite bogat, kremast okus speculaas namaza, imamo savršen recept za vas. Ove knedle s grizom, umjesto tradicionalnog krumpirovog tijesta, donose novu dimenziju omiljenom desertu. Recept dolazi od naše blogerice Foodoris, koja tvrdi da su ove knedlice jednako ukusne i jednostavne za pripremu. U hladnim danima, kada nam treba nešto toplo i utješno, knedle od griza s mirisnim punjenjem od speculaas namaza su idealan izbor. Savršeno mekane, mirisne i kremaste – isprobajte i uvjerite se sami.
Recept
Sastojci:
- 1 šalica (250 ml) biljnog napitka /mlijeka
- 3/4 šalice (125 g) griza
- 1 žlica + 6 žličica šećera
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 1 šalica (125 g) oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1 žlica praška za pecivo
Sastojci za posip:
- 2 žlice veganske zamjene za maslac (ili maslac)
- 6-7 žlica krušnih mrvica
- 1 pakiranje vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
Priprema
- U lončiću zakuhati mlijeko, 1 žlicu šećera i griz uz neprestano miješanje. Kuhati dok se ne zgusne te prebaciti u veću zdjelu i pustiti da se malo ohladi.
- Pripremiti laneno jaje tako što ćete pomiješati mljevene lanene sjemenke s 3 žlice vode i pustiti da odstoji 10-ak minuta odnosno dok se ne zgusne.
- U prohlađeni griz dodati brašno, prašak za pecivo, sol i laneno jaje. Dobro rukama pomiješati te prebaciti na pobrašnjenu površinu i oblikovati u valjak. Razrezati tijesto na 6 jednakih dijelova za veće ili 13-14 za manje kuglice.
- Svaki komad tijesta oblikovati u kuglicu te rukama razvaljati u plosnati krug. Staviti po jednu žličicu namaza po želji (ja sam stavila speculas namaz) u sredinu i zatvoriti dok ne dobijete kuglicu (pritisnite spojeve da ne iscuri van)
- Zakuhati posoljenu vodu te stavljati knedle u vodu koja ne ključa već lagano kuha, poklopiti te kuhati par minuta dok ne isplivaju van (na pola provjeriti da se nisu zalijepile za dno), zatim otklopiti i pustiti da se još kratko kuhaju, otprilike minutu te izvaditi šupljom žlicom van u cjedilo. Kuhati knedle u više navrata, ne natrpavajući posudu za kuhanje kako se ne bi zalijepile.
- U tavi, na otopljenom maslacu, popržiti krušne mrvice te dodati vanilin šećer i cimet. Uvaljati kuhane knedle u pripremljenu smjesu te servirati još tople.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković