Foodoris: Knedle od griza punjene speculaas namazom su sve što nam danas treba
Foodoris: Knedle od griza punjene speculaas namazom su sve što nam danas treba

Foodoris: Knedle od griza punjene speculaas
namazom su sve što nam danas treba

Ako volite bogat, kremast okus speculaas namaza, imamo savršen recept za vas. Ove knedle s grizom, umjesto tradicionalnog krumpirovog tijesta, donose novu dimenziju omiljenom desertu. Recept dolazi od naše blogerice Foodoris, koja tvrdi da su ove knedlice jednako ukusne i jednostavne za pripremu. U hladnim danima, kada nam treba nešto toplo i utješno, knedle od griza s mirisnim punjenjem od speculaas namaza su idealan izbor. Savršeno mekane, mirisne i kremaste – isprobajte i uvjerite se sami.

Recept

Sastojci:

  • 1 šalica (250 ml) biljnog napitka /mlijeka
  • 3/4 šalice (125 g) griza
  • 1 žlica + 6 žličica šećera
  •  1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  •  1 šalica (125 g) oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žlica praška za pecivo

Sastojci za posip:

  • 2 žlice veganske zamjene za maslac (ili maslac)
  •  6-7 žlica krušnih mrvica
  • 1 pakiranje vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
Knedle od griza punjene spekulas namazom (1)

Priprema

  • U lončiću zakuhati mlijeko, 1 žlicu šećera i griz uz neprestano miješanje. Kuhati dok se ne zgusne te prebaciti u veću zdjelu i pustiti da se malo ohladi.
  • Pripremiti laneno jaje tako što ćete pomiješati mljevene lanene sjemenke s 3 žlice vode i pustiti da odstoji 10-ak minuta odnosno dok se ne zgusne.
  • U prohlađeni griz dodati brašno, prašak za pecivo, sol i laneno jaje. Dobro rukama pomiješati te prebaciti na pobrašnjenu površinu i oblikovati u valjak. Razrezati tijesto na 6 jednakih dijelova za veće ili 13-14 za manje kuglice.
  • Svaki komad tijesta oblikovati u kuglicu te rukama razvaljati u plosnati krug. Staviti po jednu žličicu namaza po želji (ja sam stavila speculas namaz) u sredinu i zatvoriti dok ne dobijete kuglicu (pritisnite spojeve da ne iscuri van)
  • Zakuhati posoljenu vodu te stavljati knedle u vodu koja ne ključa već lagano kuha, poklopiti te kuhati par minuta dok ne isplivaju van (na pola provjeriti da se nisu zalijepile za dno), zatim otklopiti i pustiti da se još kratko kuhaju, otprilike minutu te izvaditi šupljom žlicom van u cjedilo. Kuhati knedle u više navrata, ne natrpavajući posudu za kuhanje kako se ne bi zalijepile.
  • U tavi, na otopljenom maslacu, popržiti krušne mrvice te dodati vanilin šećer i cimet. Uvaljati kuhane knedle u pripremljenu smjesu te servirati još tople.
Knedle od griza punjene spekulas namazom (1)

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

Učitati još
Zatvori