Ako vam se ne da pripremati dizano tijesto i raditi cimet rolice, ovo je recept za vas! Puno manje vremena je potrebno da si napravite ovaj doručak/desert, a okus je identičan rolicama. Mekane, fluffy palačinke s vrtlogom od cimeta, vrlo se jednostavno pripremaju i, sigurna sam, oduševit će vas teksturom i okusom. Za serviranje dodajte javorovog sirupa ili, ako si baš želite dati truda, napravite preljev od šećera i mlijeka.
Recept
Sastojci za palačinke (5 kom):
- 1 šalica bijelog pirovog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 šalica mlijeka od badema
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za vrtlog od cimeta:
- 4 žlice otopljenog (veganskog) maslaca
- 1/4 šalice kokosovog šećera
- 1 žlica cimeta
Priprema
- U zdjelu dodati suhe sastojke za palačinke.
- U drugoj posudi pomiješati mokre sastojke te ih dodati suhima. pomiješati (no ne predugo) i pustiti da kratko odstoji dok pripremate vrtlog.
- U zdjelici pomiješajte sve sastojke i prebacite u zip vrećicu (ili dresir ako imate). Odrežite vrh netom prije stavljanja na prvu palačinku i pripazite da vam ne iscuri sve, dakle budite pažljivi i brzi sa stavljanjem. Ako je jako tekuće onda na kratko stavite u hladnjak, no treba lako izlaziti iz vrećice.
- Na tavi za palačinke ili nauljenoj tavi staviti po 1/4 šalice smjese i odmah napraviti vrtlog. Pustiti da se speče kao klasične palačinke, zatim okrenuti pažljivo i peći još kratko s druge strane. Kraće negoli prvu stranu. Ponoviti sve dok ne potrošite svu smjesu.
- Servirati s javorovim sirupom ili dodatkom po želji.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković