Krajem tjedna u Hrvatskoj kreću dva važna food festivala: Donosimo detalje o svakom
Krajem tjedna u Hrvatskoj kreću dva važna food festivala: Donosimo detalje o svakom

Krajem tjedna u Hrvatskoj kreću dva važna food festivala: Donosimo detalje o svakom

Food festivali u Hrvatskoj su sve popularniji i postaju važan dio turističke i gastronomske ponude zemlje. To su događanja koja okupljaju lokalne, a poneki i međunarodne istaknute pojedince u svijetu gastronomije, chefove i restorane, vinare, pivare i druge zaljubljenike u gastronomiju. Održavaju se diljem cijele Hrvatske, najčešće tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni, te naravno, u doba adventa.

Neki od najpoznatijih i najuspješnijih food festivala u Hrvatskoj su Weekend Food Festival, Advent u Zagrebu, Fuliranje, PLACe Market, Zagreb Burger Festival, Pizza Festival, Asian Street Food Festival, Taste the Mediterranean, Street Food Festival i mnogi drugi.

I dok neki kao glavni cilj imaju okupiti zajednicu uz dobru hranu, glazbu i zabavan program, unaprijediti turističku ponudu grada te povezati tradiciju i moderne, globalne trendove, drugi se pak ističu po edukativnom karakteru, promociji lokalne gastronomije i malih proizvođača te pozicioniranju Hrvatske kao relevantne gastro destinacije u svijetu.

Weekend Food Festival, Rovinj

Weekend Food Festival u Rovinju ima ključnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao relevantne gastro destinacije na europskoj i svjetskoj mapi. Ovaj festival okuplja neke od najpoznatijih chefova, vinskih stručnjaka i prehrambenih inovatora iz zemlje i inozemstva, čime ne samo da promiče hrvatsku kuhinju, već i potiče razmjenu znanja, trendova i iskustava u industriji.

Njegova važnost leži i u činjenici da spaja globalne teme poput održivosti, sezonalnosti i odgovornog konzumiranja hrane s lokalnim identitetom, osobito istarskim kulinarskim nasljeđem. Dodatno, festival jača turističku ponudu Rovinja izvan ljetne sezone, čime doprinosi razvoju cjelogodišnjeg turizma.

Weekend Food Festival se održava u Rovinju od 11. do 13. travnja 2025. godine u staroj Tvornici duhana. Tema ovogodišnjeg festivala je “Eat Local, Think Global”, s naglaskom na sezonalnosti, održivosti i autentičnim iskustvima.

Posebna novost je RANGITE! – Istrian Food Market, gastronomska zona koja spaja autohtonu istarsku kuhinju s globalnim trendovima. Jedan od istaknutih gostiju festivala bit će Marco Pierre White, poznat kao “enfant terrible” kulinarskog svijeta i najmlađi chef koji je osvojio tri Michelinove zvjezdice.

Weekend food festival

Što nas čeka ove godine?

Od 11. do 13. travnja Rovinj postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.

U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti. Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene – Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.

Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici festivala

Weekend Food Festival

PLACe Market, Zagreb

PLACe Market na Dolcu važan je jer na suvremen način oživljava tradicionalne gradske tržnice, koje su kroz povijest bile središta društvenog i kulturnog života. Projekt ne samo da promovira lokalne proizvođače i autohtone namirnice, nego i stvara novu scenu koja povezuje gastronomiju i zajednicu.

Održavanjem događanja poput street food večeri na poznatim tržnicama poput zagrebačkog Dolca, PLACe Market potiče ljude da se ponovno povežu s prostorima koje su možda zaboravili ili prestali koristiti izvan jutarnjih sati. Tako tržnica ponovno postaje živo mjesto susreta, druženja i kulturne razmjene, u skladu s modernim urbanim životom, ali uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti.

PLACe Market se, nakon zimske pauze, u Zagreb vraća ovog petka, 11. travnja! Dolac ponovno postaje epicentar dobre hrane, dok će splitsko izdanje festivala započeti u subotu, 19. travnja.

Place Market Dolac

Što nas čeka ove godine?

I ove godine PLACe Market okuplja neka od najjačih imena domaće gastro scene – u Zagrebu su tu su već poznati favoriti poput Noela, chefa Maria Mihelja, Al Dentea, Soi fusiona, Thai Thaia, Rougemarina, kao i gostima već poznati i omiljeni štandovi Vinkl, Meat the King, Dante tapas bar, Francuske delicije, Cunami, štandovi gastro blogera Vedrana Bokovića, Falafela Etc., Oui chefa by Vedran Stojanec te Piene, ali i neka nova, uzbudljiva imena koja će po prvi put predstaviti svoje autorske street food kreacije.

Među njima su Biomania koja je poznata po svojim plant-based jelima, a koja se nedavno otvorila u Tkalčićevoj ulici, zatim Makamana s chefom Maurom Renjeom, tu su i Gdje je Jura i chef Juraj Klepić koji dolazi sa slatkim iznenađenjem, zatim Spud Bud by chef Branko Kusovac s raznim varijantama punjenog krumpira, Crna Ovca – najpopularniji domaći sladoled koji stiže sa svojim savršenim okusima, kao i Institut za burgere by Mate Janković te Lari & Penati koji će biti povremeni gosti. Naravno, očekuju nas i brojna gostovanja vrhunskih restorana i chefova.

Foto: Instagram, PLACe Market, Weekend Food Festival

Učitati još
Zatvori