Florentines ili firentinci su hrskavi keksići s bademom koji se često pripremaju za Božić. No, nisu rezervirani samo za blagdansku sezonu.
Jednostavni su za pripremu, puni okusa, a savršeno pašu uz kavu ili čaj. Recept je u nastavku!
Florentines
Sastojci:
- 50g maslaca
- 50g smeđeg šećera
- 50g meda
- 50g glatkog brašna
- 50g badema u listićima
- korica 1 naranče
- 200g tamne čokolade
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom. Pripremite pleh za pečenje s masnim papirom. Stavite maslac, šećer i med u lonac te zagrijte dok se šećer ne otopi i smjesa postane glatka. Maknite s vatre i dodajte brašno, bademe i narančinu koricu te dobro promiješajte da se sve sjedini.
Malom žličicom stavljajte hrpice na pleh, ostavljajući dovoljno mjesta da se rašire tijekom pečenja. Pecite 8 minuta. Čim poprime svijetlozlatnu boju u sredini i malo potamne izvana, gotovi su. Ostavite ih da odstoje 5 minuta prije pomicanja.
Otopite čokoladu. Svaki kolačić do polovine umočite u čoksu, pa vratite na pleh s papirom. Kad se čokolada stegne, spremni su za jelo!
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.
Foto: Mateja Vrčković