Blagdanska sezona se polako bliži, a mnogi već planiraju kako će praznici ove godine izgledati. Nezaobilazan dio ugođaja, ako ne i najveći, zasigurno imaju fini deserti u kojima ćemo guštati dok se temperature na ulicama spuštaju ispod ništice. Biskvit torte odličan su izbor za slatki zalogaj uz poslijepodnevni čaj. Malo tko im može odoljeti, što ne čudi s obzirom na to da su gotove bez previše truda uz sastojke koje već imate u hladnjaku. Kako biskvit ne bi bio suh, torte iz kalupa lako se kombiniraju s naribanim jabukama, jogurtom i bananom. Smjesu možete pripremiti u kalupima raznih veličina, a slatke tortice koje će obožavati klinci možete pripremiti i u kalupima za muffine. Rashlađena biskvit torta jednako je dobra uz čašu mlijeka za doručak. Blagdanska atmosfera u kući već miriše na vaniliju, cimet, korice limuna i naranče. S glazurom ili bez, biskvit torte nestat će iz kalupa u trenu. Tri recepta za čokoladnu, spicy
Čokoladna biskvit torta
Torta s narančom i čokoladnom glazurom
Sastojci:
- 1.5 šalice brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 2 jaja
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice meda
- 1/2 cijeđene naranče
- korica cijele naranče
- ¼ šalice mlijeka
- 200g tamne čokolade za kuhanje
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U kalup za pečenje stavite papir kako bi spriječili ljepljenje biskvita na dno. Sve sastojke osim čokolade i 1 žličice kore od naranče izmiješajte u zdjeli. Smjesu izlijati u kalup i peći 45min. Čačkalicu zapiknite u sredinu torte, mora izaći suha i biskvit je gotov. Izvadite iz pećnice i u međuvremenu na laganoj vatri otopite čokoladu. Prelijati preko torte i posipati koricom naranče.
Sočna orašasta verzija
Datulje i orašidi za malo drugačiji biskvit
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 1/2 šalice chocolate chipsa
- 2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 1 šalica datulja
- ½ šalice sjeckanih oraha
- 1/2 šalice sjeckanih badema
- 4 žlice kokosovog ulja
- 2 jaja
** zobene pahuljice za posipavanje
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U kalup za pečenje stavite papir kako bi spriječili da se biskvita primi za dno. Datulje stavite u toplu vodu na barem pola sata kako bi omekšale, a zatim ih izmiksajte u blenderu s otopljenim kokosovim uljem. Sjedinite sastojke u zdjeli, a potom ih sipajte u kalup i posipajte zobenim pahuljicama. Pecite 50min na 180 stupnjeva.
Slatki citrus zalogaji
Biskvit s makom i limunom
Sastojci:
- 3 žlice mljevenog maka
- 2 žličice praška za pecivo
- 100g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice kokosovog šećera
- 2 limuna
- 3 jaja
- 1/2 šalice cijeđenog limuna
- 1/3 šalice mlijeka po izboru
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo i mak. Mikserom sjedinite šećer, maslac, vaniliju i koricu limuna. Zatim dodajte ostale tekuće sastojke i sve skupa u zdjeli kuhačom promiješajte da smjesa bude jednolična i bez grudica. U kalup za pečenje savite papir, izlijte smjesu te pecite 1 sat na 180 stupnjeva.
Foto: Instagram