Jedna od najpopularnijih ulica u Zagrebu u posljednje vrijeme postala je bogatija za još jedno cool mjesto gdje možete navratiti na slasne zalogaje i šalicu fine kave. Riječ je o Martićevoj u kojoj se prije tri tjedna otvorio Fetiš, bezglutenski bistro koji je na vrlo dobrom putu da postane novo ‘it’ mjesto u gradu. Iza njega stoji Sanja Obradović, ekonomistica koja je nakon 15 godina rada u banci odlučila dati otkaz i ostvariti svoj san o ugodnom mjestu za druženje i dobre zalogaje.
“Prije nekoliko godina otkrila sam da imam alergiju na gluten zbog čega sam morala promijeniti način prehrane. U početku je bilo bacanja stvari u smeće, ali sad, nakon četiri godine i pohađanja raznih tečajeva, dovela sam to na razinu da stvarno radim sve sama, od pizze do sirnice, za koje nitko na prvu ne bi rekao da su bez glutena. Shvatila sam da u Zagrebu nema puno mjesta na kojima se može pojesti bezglutenska hrana pa sam poželjela otvoriti nešto svoje i tako je nastao Fetiš”, priča nam Sanja.
Fetiš bistro & deli
Smješten na uglu Martićeve i Bauerove, Fetiš se nalazi u lijepo uređenom interijeru u kojem ćete poželjeti sjediti satima. Klupe u izlogu pune su jastuka i zovu na uživanje u šalici prve jutarnje kave i ukusnog doručka. Sanja je interijer, kao i logo osmislila sama, a zanimalo nas je i koja priča stoji iza imena.
“Kad sam razmišljala o imenu, htjela sam da bude nešto kratko i zvučno. Palo mi je na pamet fetiš, što mi je zazvučalo jako dobro. Fetiš možemo imati prema bilo čemu pa tako i prema hrani, piću, prema lijepim stvarima, ugodnim prostorima… Svatko od nas ima neki svoj fetiš. Netko će tako obožavati kavu, a netko kolače – sve u svemu, svidjelo mi se kako se sve povezalo jedno s drugim”, kaže Sanja.
Desetak slanih i slatkih jela
Slana jela koja ćete pronaći na jelovniku Sanja radi sama, dok je za slatki dio zadužena slastičarka Dunja Martinović. Njih su dvije zasad jedine u kuhinji u kojoj se radi punom parom. Gosti ovdje rado svraćaju na doručak i brunch jer Fetiš u ponudi ima za svakoga ponešto – od avokado sendviča i sendviča s lososom, preko dvije vrste focaccie, dnevnih quicheva, sirnice i fetiš zdjele, odnosno zdjele s granolom i sezonskim voćem pa sve do jaja koja se poslužuju do 12:30 sati.
Od slatkih jela trenutno na meniju možete pronaći banana bread, tortu od mrkve, brownie cheesecake, tri vrste tarta i kolač naziva Fetiš deli, s bijelom čokoladom, pistacijom, malinom i crunch podlogom koji se već istaknuo kao favorit kod gostiju.
Specialty kava, pomno odabrana vina, signature kokteli
Osim hrane, Sanja je punu pažnju posvetila i odabiru pića. Uživat ćete u šalici poznate Lively Roasters specialty kave za koju je zaslužan barista Miro Lukin. Tu su i Lively Fresh čajevi, matcha latte i topla čokolada, razni svježi sokovi i druga bezalkoholna pića. Fetiš nije mjesto samo za dnevna druženja – ovdje možete navratiti i poslije posla ili navečer te uživati u odabiru craft piva ili čaši odabranih etiketa hrvatskih vina. U ponudi se nalaze i kokteli, od klasika do signature koktela, čiju je kartu osmislio voditelj bistroa Martin Vajda.
Sve u svemu, kada poželite u lijepom interijeru i ugodnoj atmosferi popiti i pojesti nešto ukusno i fino, navratite u Fetiš koji je od ponedjeljka do subote otvoren od 8 do 22h, a nedjeljom od 9 do 14h. Vjerujemo da će i vama ubrzo postati novo omiljeno mjesto u gradu.
Foto: Tatjana Bukvić