

Feta sir je u cijelom svijetu popularan jer ima jedinstven, bogat okus i savršeno se uklapa u razna jela. Ovaj meki bijeli sir sazrijeva u salamuri, a potječe iz Grčke, gdje se i danas proizvodi. Feta ima specifičan balans kremoznosti i slanoće. U jela se dodaje u malim količinama, a izvrsno ide u salate, na sendviče, umake, tjestenine i razne pite.
Feta je sve popularnija te je sve veći broj viralnih recepata koji sadrže ovaj sir. Najveću popularnost doživjela je Feta Pasta, a sada donosimo recepte za primamljivo feta ulje u koje se umače kruh ili se njima obogaćuju jela, te za whipped feta namaz koji možete mazati na kruh, krekere ili pogačice, ali isto tako i dodavati jelima poput tjestenina.
Whipped feta – namaz
Tučena feta jelo je koje je spremno u samo 5 minuta, a ne zahtijeva nikakvo kuhanje ili pečenje. Sve što vam treba jest nekoliko svježih sastojaka i blender ili mikser. Može se poslužiti uz razne oblike kruščića ili kao dip za svježe povrće, dodati kao namaz u sendviče.
Sastojci:
- 225 g feta sira
- korica 1 limuna
- 3/4 šalice grčkog jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica papra
- 2 žlice svježe nasjeckane mente
- 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
- 2 žlice tostiranih pinjola
- 2 žlice nasjeckanih pistacija
Postupak:
- Blendajte feta sir, grčki jogurt i limunovu koricu.
- Postepeno dodajte maslinovo ulje.
- Prebacite u zdjelu, poravnajte i na vrh dodajte još ulja, papar, mentu, peršin, pinjole i pistacije.
- Poslužite uz naan bread, kruh, pogačice, krekere ili svježe povrće.
Brzo feta ulje
Ulje od feta sira idealno je kao predjelo ili snack: hrskavi ili svježi kruh umačemo u ulje aromatizirano raznim začinima, biljem i obogaćenom slasnom, kremastom fetom. Ulje je gotovo u svega 10-ak minuta, a osim kao dip za kruh, možete ga dodavati i gotovim jelima poput pečenog mesa i povrća.
Sastojci:
- 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 šaka badema (ili drugih oraščića), nasjeckanih
- 8 režnjeva češnjaka, tanko nasjeckanih
- 1/2 žličice papra
- 85 g feta sira
- 1/3 vezice svježeg peršina, nasjeckanog
- 4 grančice timijana
- kruh za posluživanje
Postupak:
- Na srednjoj vatri zagrijte 3/4 ukupne količine maslinovog ulja.
- U ulje pažljivo dodajte grančice timijana, pa smanjite vatru.
- Dodajte bademe i kuhajte 2-3 minute, dok ne poprime zlatnu boju.
- Dodajte češnjak i papar, kuhajte još minutu i maknite s vatre.
- U ulje namrvite fetu, dodajte malo salamure od fete (voda u kojoj se čuva).
- Dodajte češnjak i miješajte da se feta lagano pretvara u male komadiće.
- Poslužite uz kruh.
Foto: Instagram