Feta sir je opet hit: Imamo dva recepta za brze i jednostavne delicije s fetom
Feta sir je opet hit: Imamo dva recepta za brze i jednostavne delicije s fetom

Feta sir je opet hit: Imamo dva recepta za
brze i jednostavne delicije s fetom

Feta sir je u cijelom svijetu popularan jer ima jedinstven, bogat okus i savršeno se uklapa u razna jela. Ovaj meki bijeli sir sazrijeva u salamuri, a potječe iz Grčke, gdje se i danas proizvodi. Feta ima specifičan balans kremoznosti i slanoće. U jela se dodaje u malim količinama, a izvrsno ide u salate, na sendviče, umake, tjestenine i razne pite.

Feta je sve popularnija te je sve veći broj viralnih recepata koji sadrže ovaj sir. Najveću popularnost doživjela je Feta Pasta, a sada donosimo recepte za primamljivo feta ulje u koje se umače kruh ili se njima obogaćuju jela, te za whipped feta namaz koji možete mazati na kruh, krekere ili pogačice, ali isto tako i dodavati jelima poput tjestenina.

Whipped feta – namaz

Tučena feta jelo je koje je spremno u samo 5 minuta, a ne zahtijeva nikakvo kuhanje ili pečenje. Sve što vam treba jest nekoliko svježih sastojaka i blender ili mikser. Može se poslužiti uz razne oblike kruščića ili kao dip za svježe povrće, dodati kao namaz u sendviče.

Sastojci:

  • 225 g feta sira
  • korica 1 limuna
  • 3/4 šalice grčkog jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica papra
  • 2 žlice svježe nasjeckane mente
  • 2 žlice svježe nasjeckanog peršina
  • 2 žlice tostiranih pinjola
  • 2 žlice nasjeckanih pistacija

Postupak:

  • Blendajte feta sir, grčki jogurt i limunovu koricu.
  • Postepeno dodajte maslinovo ulje.
  • Prebacite u zdjelu, poravnajte i na vrh dodajte još ulja, papar, mentu, peršin, pinjole i pistacije.
  • Poslužite uz naan bread, kruh, pogačice, krekere ili svježe povrće.

Brzo feta ulje

Ulje od feta sira idealno je kao predjelo ili snack: hrskavi ili svježi kruh umačemo u ulje aromatizirano raznim začinima, biljem i obogaćenom slasnom, kremastom fetom. Ulje je gotovo u svega 10-ak minuta, a osim kao dip za kruh, možete ga dodavati i gotovim jelima poput pečenog mesa i povrća.

Sastojci:

  • 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šaka badema (ili drugih oraščića), nasjeckanih
  • 8 režnjeva češnjaka, tanko nasjeckanih
  • 1/2 žličice papra
  • 85 g feta sira
  • 1/3 vezice svježeg peršina, nasjeckanog
  • 4 grančice timijana
  • kruh za posluživanje

Postupak:

  • Na srednjoj vatri zagrijte 3/4 ukupne količine maslinovog ulja.
  • U ulje pažljivo dodajte grančice timijana, pa smanjite vatru.
  • Dodajte bademe i kuhajte 2-3 minute, dok ne poprime zlatnu boju.
  • Dodajte češnjak i papar, kuhajte još minutu i maknite s vatre.
  • U ulje namrvite fetu, dodajte malo salamure od fete (voda u kojoj se čuva).
  • Dodajte češnjak i miješajte da se feta lagano pretvara u male komadiće.
  • Poslužite uz kruh.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori